Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Op vakantie met je huisdier, 5 tips

Op vakantie met je huisdier, 5 tips

Als Nederlanders op vakantie gaan, laten ze de kat meestal thuis. Hiervoor wordt een pension gezocht of nog veel vaker wordt een oppas ingehuurd voor dit luxe huisdier, dat het beste gedijt in een vertrouwde omgeving. Een hond gaat daarentegen vaak mee, ook als de reis de grens overgaat. Honden kunnen hun baasje nu eenmaal minder goed missen dan een zelfstandige kat.

5 tips voor een vakantie met je huisdier

Indien je een vakantiehuisje huurt, kun je bij de voorwaarden zien of een hond welkom is en in hoeverre je daarvoor extra moet betalen. Reken nooit op coulance ter plekke en voorkom een drama op je vakantieadres. Hou ook rekening met de volgende zaken.

1. Een Europees dierenpaspoort is overal verplicht

Bij je dierenarts kan je een dergelijk paspoort kopen. Vraag meteen de dierenarts naar bijzonderheden met betrekking tot het land van je bestemmingen en de landen waar je doorheen zal komen. Sommige landen eisen aanvullende gezondheidsverklaringen voor een hond. Daarbij maakt het vaak niet uit in hoeverre je alleen op doorreis bent. Zorg dat je voldoende bent geïnformeerd.

2. Inenting tegen rabiës

Tenminste 21 dagen voor vertrek moet iedere hond tegen rabiës zijn ingeënt en moet dat uit het paspoort blijken. Bij jonge honden is een dergelijke inenting nog niet werkzaam en dat houdt simpelweg in dat je deze niet mee de grens over mag nemen.

3. De hond moet gechipt zijn

Het is niet 100% te voorkomen dat jij je hond kwijtraakt in het buitenland. Dan is een chip de enige optie waarmee de eigenaar kan worden opgespoord. Zorg derhalve dat de hond is gechipt. Ook belangrijk is dat de gegevens over de eigenaar van de hond zijn bijgewerkt. Dat is uiteraard ook in jouw belang omdat duidelijk zal zijn dat instanties niet blijven zoeken naar een buitenlandse eigenaar.

4. Een passende aansprakelijkheidsverzekering

Uiteraard moet je er niet aan denken, maar jouw huisdier kan in een onbewaakt moment een flinke financiële schade aanrichten. Een aantal typische vakantielanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje eist dan ook dat de eigenaar van een hond een aansprakelijkheidsverzekering heeft waarin ook schade die door dit huisdier wordt veroorzaakt gedekt is. Het is verstandig om even met je verzekeraar te overleggen wat hierover in de polis is opgenomen. Ook is het een goed idee om te vragen om een bewijs van dekking in de taal van het vakantieland van bestemming. Nederland staat bekend als het land waar de inwoners zich het meeste verzekeren. Vergeet dat niet tijdens je vakantie.

5. Check of een hondenras verboden is in het land van bestemming of waar je doorreist

In een flink aantal landen zijn bepaalde hondenrassen verboden. Een pitbull terriër is het beste voorbeeld maar ook andere (vooral grote) rassen zijn niet overal welkom. Ook hier geldt weer dat je dit goed van tevoren moet checken om problemen te voorkomen. Lijkt jouw hond op een verboden ras, dan rust op jou de verplichting om te bewijzen dat deze van een ander ras is, bijvoorbeeld aan de hand van een stamboom. Maar in dat soort twijfelgevallen is het gewoon verstandiger om een opvangadres te zoeken voor je viervoeter.