Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De leukste 5 steden in Drenthe voor een dagje uit of weekendje weg

Drenthe is een prachtige bestemming voor een dagtrip of vakantie. Het zit vol met schitterende natuurgebieden en de leukste bezienswaardigheden. Maar waar kun je nu het beste beginnen met ontdekken? Vijf van de leukste steden in de provincie zijn Assen, Emmen, Coevorden, Meppel en Hoogeveen. Ieder van deze steden heeft haar eigen charme en attracties om te ervaren en beleven.

De leukste 5 steden in Drenthe voor een dagje uit of weekendje weg

Drenthe is een prachtige provincie met een rijke en culturele geschiedenis, maar ook een prachtige omgeving.  Het zit er vol met interessante bezienswaardigheden en activiteiten, maar ook schitterende natuurgebieden om de mooiste wandelingen in te doen. In deze blog zullen we de vijf leukste steden in Drenthe behandelen: Assen, Emmen, Coevorden, Meppel en Exloo.

We zullen een kijkje nemen in de geschiedenis, de cultuur, de bezienswaardigheden en de leukste activiteiten die je kunt doen in elke stad. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke je graag als eerste wilt gaan bezoeken. Ieder van deze steden is het bezoeken de moeite waard, dus je kunt kiezen op basis van welke bezienswaardigheden en activiteiten jou persoonlijk het meest aanspreken. Blijf lezen om erachter te komen waarom deze steden in Drenthe zo bijzonder zijn en waarom je ze absoluut gezien en beleefd moet hebben!

1: Bezoek Assen

Assen is de prachtige hoofdstad van Drenthe met bijna 68.000 inwoners. De plaats kreeg in 1809 stadsrechten en is één van de oudste steden van Nederland. Assen bevindt zich richting het noorden van de provincie. Het wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis, een schitterende omgeving en een bruisende binnenstad. Daarnaast staat het bekend om haar historische bezienswaardigheden en culturele evenementen. Het is dus zeker een leuke stad voor een dagje uit of een weekendje weg in een vakantiehuisje in Assen!

Bezienswaardigheden in Assen

Zo kun je hier onder andere het stadscentrum bezoeken om allerlei oude gebouwen te bezichtigen, waaronder ook de Jozefkerk uit de 17e eeuw, welke benoemd is tot rijksmonument. Daarnaast is ook het Drents Museum te vinden in Assen. Hier vind je een grote collectie kunstwerken, antieke voorwerpen en archeologische vondsten. Ook is hier een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Drenthe. Eén van de meest geliefde attracties in Assen is TT Circuit Assen. Het is een van de oudste, meest populaire circuits voor motorrace in Europa. Het circuit is één van de meest prestigieuze evenementen in de stad en trekt jaarlijks veel toeristen.

Assen
Terrasjes in Assen

2: Ontdek Emmen

Emmen is één van de mooiste steden in Drenthe, gelegen in het oosten van de provincie. Het is één van de grotere steden in Drenthe, met meer dan 107.500 inwoners. Het eerste bewijs van het bestaan Emmen komt voort uit een oorkonde uit 1139, waarin sprake is van ene hof te ‘Emne’. Voor nieuwsgierige en avontuurlijke toeristen biedt Emmen veel verschillende activiteiten. Daarom is het absoluut de moeite waard om hier een dagje op bezoek te gaan of zelfs een weekendje in Emmen door te brengen.

Bezienswaardigheden in Emmen

Zo is er voor het hele gezin het Wildlands Adventure Zoo Emmen, waar je de meest exotische dieren uit wel zes verschillende werelddelen kunt bewonderen. Ook zijn er verscheidene prachtige natuurgebieden waar je heerlijke wandelingen kunt maken, zoals een schitterende wandeling langs de hunebedden in de Emmerdennen of in het natuurgebied Haantjeduin. Verder kun je genieten van het prachtige uitzicht vanaf de toren van de Grote Kerk of naar het Nabershof museum gaan om de geschiedenis van Emmen te leren kennen.

Emmen
De Hunebedden zijn een populaire toeristische attractie

3: Plezier beleven in Coevorden

Coevorden is een stad met bijna 35.500 inwoners gelegen in het zuiden van Drenthe. Het is een van de meest zuidelijk gelegen steden in de provincie. De eerste vermelding van de stad was in 1036. Coevorden beschikt dus vanzelfsprekend over een rijke geschiedenis. Vandaag de dag is het een belangrijk toeristisch centrum en kiezen veel mensen ervoor om hiernaartoe een dagje uit te gaan of zelfs een vakantiewoning in Coevorden te boeken voor een weekendje weg.

Bezienswaardigheden in Coevorden

Er zijn vele bezienswaardigheden en activiteiten te bezoeken. Eén van de meest populaire attracties is het Kasteel Coevorden. Het is een prachtig kasteel dat gebouwd werd omstreeks 1025. Veel van zijn oorspronkelijke charme is behouden gebleven. Er zijn ook een aantal musea in de stad, waaronder het Stedelijk Museum Coevorden en het Synagoge Museum. Daarnaast biedt Coevorden tal van activiteiten voor bezoekers. Zo zijn er een aantal prachtige wandel- en fietsroutes in de omgeving, maar ook spannende bezigheden zoals een Escape room. Natuurlijk zijn er ook verschillende restaurants en cafés in de stad, waar bezoekers kunnen genieten van de lokale Drentse dranken en gerechten.

Coevorden
Kasteel Coevorden, midden in de stad

4: Bezichtig de bezienswaardigheden in Meppel

De stad Meppel in Drenthe ligt in beschikt momenteel over ongeveer 33.500 inwoners. De stad ligt in het zuidoosten van Drenthe, aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Het is een van de oudste steden in Drenthe en wordt al vermeld in bronnen uit het jaar 1141, maar kreeg pas in 1815 echt stadsrechten. Meppel is bekend om de gezelligheid en gastvrijheid van haar mensen. Als je zoekt naar een leuke locatie voor een dagje uit of een weekendje weg, is Meppel zeker geen slecht idee.

Bezienswaardigheden in Meppel

Er zijn veel bezienswaardigheden en activiteiten te beleven in Meppel. De stad heeft veel historische gebouwen, zoals de Grote Kerk van Meppel, welke ook wel de Mariakerk wordt genoemd. Er zijn ook verschillende musea en galeries, waaronder het Drukkerijmuseum en het Stedelijk Museum Meppel. Tevens zijn er verschillende parken en tuinen te vinden in Meppel, waarvan het Meppelerbos één van de mooiste is. Verder vinden er verscheidene jaarlijkse festivals en evenementen plaats in Meppel, zoals het Grachtenfestival en Meppeler muziekfestival.

Meppel
Brug over de gracht in Meppel

5: Historisch Hoogeveen

Hoogeveen is één van de grootste steden in het zuiden van Drenthe. Het is een oude stad, welke in het jaar 1636 is gesticht. Vroeger vormden de winning turf en honing een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de stad. Tegenwoordig is Hoogeveen een moderne stad, met vele bezienswaardigheden en activiteiten.

Bezienswaardigheden in Hoogeveen

Een bezoek aan Hoogeveen brengt je terug in de tijd. In de stad is er een historisch centrum met monumenten en gebouwen die de stad haar karakter geven. Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden is de Grote Kerk uit 1652, met zijn prachtige klokkentoren. Ook de Cascade, het grootste kunstwerk van Hoogeveen en daarbij ook het langste waterkunstwerk van Europa, is schitterend om in het echt te zien. Daarnaast wil je tevens het Tamboer standbeeld hebben gezien en het Schippersmonument. Als je geïnteresseerd bent in kunst is ook het van Gogh-huis een bezoekje waard. Verder heeft de stad een sterke band met de wielersport en vinden er jaarlijks diverse grote wielerevenementen plaats. Kortom, Hoogeveen is een prachtige stad met veel te bieden en is zeker een bezoekje waard! Ga er dus een keertje heen voor een dagje uit, of boek een vakantiehuisje in Hoogeveen voor een weekendje weg als je volop van de stad wilt kunnen genieten.

Hoogeveen
De Cascade is het langste waterkunstwerk van Europa

Drenthe heeft meer dan genoeg leuke steden en dorpen om te bezoeken. Wij hopen je te hebben kunnen inspireren om deze prachtige provincie te ontdekken met onze top 5 leukste steden in Drenthe om te bezoeken! Ontdek de schitterende natuur en bezoek de vele bezienswaardigheden binnen de stad zelf om er volop van te genieten. Hebben we je overtuigd? Dan wensen we je alvast veel plezier tijdens jouw bezoek in Assen, Emmen, Coevorden, Meppel of Hoogeveen!