Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Dit zijn de 5 leukste steden om Carnaval in te vieren

Dit zijn de 5 leukste steden om Carnaval in te vieren

Het is alweer bijna tijd voor één van onze meest favoriete tijden van het jaar: carnaval! Er zijn natuurlijk verschillende leuke carnavalssteden in Nederland waar je dit kunt vieren. Maar wat is nu de leukste stad om carnaval te vieren? Wij hebben een top 5 opgesteld met de leukste carnavalssteden van Nederland, zodat je weet waar je heen kunt om een geweldige tijd te beleven. Elk van deze steden heeft een unieke, eigen traditie als het gaat om carnaval vieren. We gaan kijken naar wat er zoal te doen is tijdens carnaval in deze steden. Vervolgens gaan we ook kijken naar waarom juist deze steden zo bekend zijn geworden met het vieren van carnaval.

Het vieren van carnaval samengevat

Overweeg je om voor het eerst carnaval te gaan vieren, omdat je de mooiste carnavalsoptochten met eigen ogen wilt bewonderen? Of ben je simpelweg op zoek naar antwoorden over waarom je dat eigenlijk al jaren doet? We geven je graag in het kort wat informatie mee over carnaval ter inleiding van deze blog. Om te beginnen vertellen we je graag over de oorsprong.

Oorsprong carnaval

Van oorsprong is carnaval een katholiek feest waarmee het begin van het vasten wordt gevierd. Dit betreft de periode van veertig dagen voor Pasen, welke begint op Aswoensdag. Om het vasten goed door te komen, werd er in de dagen ter voorbereiding een feest gevierd. Dit werd carnaval genoemd. Carnaval valt ieder jaar op een andere datum, alhoewel het op zijn vroegst kan beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart. Officieel gezien duurt het carnavalsfeest drie dagen: de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand de vastentijd. Echter begint het carnavalsseizoen al op 11 November om 11 over 11 ‘s ochtends in de praktijk. Het nummer 11 heeft een belangrijke betekenis gekregen tijdens het carnavalsfeest: het is namelijk het gekkengetal.

Prins Carnaval en de Raad van Elf

Op de dag van 11 November wordt de nieuwe Prins Carnaval bekendgemaakt. Dit is een gekozen ceremoniemeester die, voorafgaand aan en tijdens carnaval binnen de plaats of carnavalsvereniging waar hij deel van uitmaakt, een belangrijke rol speelt. Hij neemt tijdelijk “de macht over” van de burgemeester gedurende het feest. Prins Carnaval is verantwoordelijk voor het bedenken van de slogan van de carnavalsoptocht voor het jaar en staat op de eerste wagen van de stoet. De prins werkt samen met de Raad van Elf: dit zijn elf personen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het organiseren en begeleiden van het carnavalsfeest.

Wil je het Rijnlands Carnaval of het Bourgondisch Carnaval vieren?

Nederland viert in de praktijk twee soorten carnavals: het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Welke je viert, is volledig afhankelijk van de plaats waar je naartoe gaat. Welke variant lijkt jou het leukst? Wij lichten hieronder in het kort toe wat beide versies precies inhouden.

Het Rijnlands Carnaval wordt gevierd in de hele provincie Limburg en in Duitsland. Dit feest is gebaseerd op de carnavalsviering in Duitse steden in het westen van Noordrijn-Westfalen. Het is ontstaan tegen het eind van de 19e eeuw als een ludiek protest tegen de bezetting door de Pruisen. Bij deze versie van carnaval wordt de nadruk gelegd op het dragen van bijzondere kleding en maskers als protest tegen de gevestigde orde.

Het Bourgondische carnaval wordt gevierd in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland. Het was ontstaan als een gekostumeerd eetfestijn, waarbij men simpele boerenkielen draagt en elkaar belachelijk maakt - zodat iedereen even gelijk is. De grenzen vervagen echter in de realiteit, want steeds vaker zien we mensen zich ook schminken en verkleed gaan tijdens het attenderen van het Bourgondische Carnaval. Steden met een Bourgondische carnavalstraditie veranderen hun naam tijdens het feest, maar ook Rijnlandse steden doen dit in enkele gevallen.

Carnavalsoptocht in Rijnlandse stijl
Een carnavalsoptocht met praalwagens

In welke plaatsen wordt carnaval gevierd?

Carnaval wordt voornamelijk groots in het zuiden van Nederland, met name in Noord-Brabant en Limburg. Hier waren de meeste mensen van oudsher katholiek. Echter wordt er ook in andere delen van het land carnaval gevierd, zoals bijvoorbeeld in Gelderland en in Overijssel. Daarnaast zijn er ook bepaalde plekken in Zeeland waar je leuk carnaval kunt vieren, maar denk ook aan Westland in Zuid-Holland en Kloosterburen in Groningen. In ons artikel zullen we de vijf leukste carnavalssteden bespreken van Nederland, zodat je weet waar je het beste carnaval kunt gaan vieren. Spreekt het carnavalsfeest van één van deze steden je aan, maar woon je te ver weg om eenvoudig hiernaartoe te kunnen reizen? Dan kun je via Vakantiehuisjes.nl eenvoudig een vakantiewoning boeken in de buurt van één van de leukste carnavalssteden uit onze lijst!

Vier carnaval in Maastricht (Meestrech)

Maastricht staat gedurende carnaval ook wel bekend als “Meestrech”. In Maastricht in Limburg kom je tijdens het carnavalsfeest de meest opvallende en originele outfits tegen. Veel van deze outfits worden gemaakt door de Limburgers zelf. Zorg er dus voor dat je van tevoren de mooiste outfit bij elkaar hebt gezocht, zodat je hiermee kunt gaan pronken. Dit is immers de bedoeling! Sla ook zeker niet de optocht over met de mooiste praalwagens. Na het bijwonen van de optocht kun je gelijk door naar de kroegen om onder het genot van een grote dosis gezelligheid de avond van je leven mee te maken! Woon je niet in de buurt van Maastricht maar wil je graag met Meestrechse carnaval meemaken? Boek dan samen met jouw vriendengroep of familie op tijd een vakantiewoning in Maastricht.

Een verkleed gezin met carnaval: een brandweer, dinosaurus, piraat en een prinses
Een verkleed gezin

Vier carnaval in Eindhoven (Lampegat)

Wie Eindhoven een beetje kent, weet dat deze plaats bekend staat als de lichtstad van Nederland. Dat het tijdens carnaval “Lampegat” wordt genoemd, is dan ook heel passend. Voor studenten is het de perfecte stad om carnaval te vieren, want er worden een hoop leuke dingen georganiseerd. Zo staat er bijvoorbeeld ieder jaar op de markt een grote muziektent waar verschillende artiesten komen optreden. Het zal er nooit ontbreken aan gezelligheid, waardoor je er geheid een leuke tijd gaat beleven. Ben je van plan om na het bezichtigen van de carnavalswagens lekker uit te gaan? Dan ga je met je vrienden naar Stratumseind: dé uitgaansstraat van Eindhoven waar je de hele avond dol kunt feesten! Is het voor jou ver reizen naar Eindhoven, maar wil je graag het Lampegat carnavalsfeest bijwonen? Zorg er dan voor dat je op tijd een vakantiewoning in Eindhoven boekt.

Vier carnaval in Tilburg (Kruikenstad)

Gedurende carnaval staat Tilburg beter bekend onder de naam Kruikenstad. In Tilburg wordt carnaval jaarlijks afgetrapt op vrijdagavond met de kroegendwèèltocht. De bedoeling van deze traditie is het bezoeken van zoveel mogelijk kroegen op één avond, waarbij natuurlijk de bedoeling is dat er bij ieder een drankje wordt gedronken. De dagen na afloop van de kroegendwèèltocht zijn er trouwens nog genoeg andere leuke feestjes te vinden. Genoeg reden dus om een vakantiewoning in Tilburg te boeken om comfortabel voor een langere tijd in Kruikenstad te verblijven.

Carnavalstoet
Praalwagens bij een carnavalsstoet

Vier carnaval in Breda (Kielegat)

Breda wordt tijdens het carnavalsfeest tijdelijk het “Ut Kielegat” genoemd. De carnavalsoptocht in Breda wordt vaak tot de mooiste optocht van Nederland verkozen. Ieder jaar zie je er de meest indrukwekkende, grootse praalwagens voorbijkomen in een ander thema. Het bezoeken van de optocht is dus ieder jaar weer een verassing en wordt nooit saai. Mis het niet door ruim van tevoren een vakantiehuisje in Breda te boeken!

Vier carnaval in Cuijk (Nölersriek)

Natuurlijk is Cuijk met maar 24 duizend inwoners niet de grootste plek waar je aan denkt als het gaat om het vieren van carnaval. Toch is Cuijk, tijdens deze periode Nölersriek genoemd, erg geliefd bij zowel de inwoners zelf als in de wijde omgeving. Zodra carnavalsweekend aanbreekt staat het namelijk wel helemaal op zijn kop. Zo is bijvoorbeeld de Kuukse Elfkroegentocht enorm populair en wilt iedereen hier aan mee doen. Je gaat gewapend met een stempelkaart langs iedere kroeg in Cuijk om daar in ruil voor het kopen van een drankje een stempel te ontvangen. Je kunt op twee manieren deelnemen aan de kroegentocht: als recreant of als wedstrijdrijder. In het laatste geval moet je rolschaatsen dragen en wordt je ook nog eens vastgebonden aan een teamgenoot. Kortom, je kunt veel plezier en gezelligheid vinden tijdens carnaval in Cuijk. Vanzelfsprekend heeft Cuijk ook een optocht – deze vindt plaats op carnavalszondag. Kortom, als je niet in de buurt woont kun je maar beter een vakantiewoning in Cuijk huren om alle van dichtbij mee te maken.