Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Fietsen in San Marino, 5 handige tips

San Marino is een van de kleinste landen in Europa, het heeft een oppervlakte van 61km2 en er wonen 30.000 mensen. Omdat het land op de grens ligt van de Apennijnen is het hoogteverschil er vaak behoorlijk, iets om rekening mee te houden als fietser. San Marino is een van de landen in Europa waar democratie het langst bestaat en waar oorlog al 10 eeuwen niet aan de orde is geweest. Maar voor de toerist is San Marino ook gewoon een prachtig land met mooie natuur en middeleeuws aandoende steden en dorpen. Met de fiets kan je het land op een sportieve manier verkennen. Hieronder staan wat tips.

1. Fietsen huren in San Marino is geen probleem

Misschien zijn jij en je gezin zulke fanatieke wielrenners dat het de gewoonte is geworden de fietsen mee te nemen op vakantie. Dat is niet echt noodzakelijk omdat men in San Marino heeft geleerd wat toeristen graag willen. Er zijn dan ook meerdere plaatsen waar je een goede stevige fiets kan huren, onder meer bij de hotels maar er zijn ook diverse verhuurders elders in het land.

2. Bezoek indien nodig een reparatieplaats

In San Marino zorgen ze goed voor toeristen die op de fiets het mooie land gaan verkennen. Bij de fietsenverhuur is er altijd ook een (kleine) reparatieplaats. Dat komt goed uit als je onderweg een probleem krijgt dat je niet zelf kan oplossen. Informeer vooraf even wat de reparatie ongeveer zal gaan kosten. In het algemeen vallen de tarieven mee, maar waarom zou jij risico’s nemen.

3. Kies een fietsroute die bij jou past

Er zijn vele fietsroutes in San Marino, voor iedere leeftijd en voor iedere mate van conditie. Een fietsroute heeft het voordeel dat het je de mooiste stukjes van het land laat zien en je zelf de zwaarte van de tocht kan kiezen. Vanwege de hoogteverschillen zijn sommige delen van het land een uitdaging voor fietsers en mountainbikers. In 2019 was er een individuele tijdrit van de Ronde van Italië waar een top van 700 meter moest worden beklommen. Dat is echt een klim voor de goed getrainde amateur.

4. De kastelenroute

Rond San Marino staan 8 verschillende kastelen. Midden in het land staat nog een negende, op een flinke bergtop. Een van de mooiste routes is een rondje langs de 8 verschillende kastelen. Dat is een behoorlijke afstand, maar de moeite zeker waard. Wie de juiste conditie heeft, kan ook het negende kasteel eraan toevoegen. Maar daarvoor kan je ook een bus kiezen.

5. Het weer in San Marino

San Marino heeft een mediterraan klimaat en dat betekent hete zomers en milde winters. In de zomermaanden moet je rekenen op een gemiddelde temperatuur die tegen de 30°C zit. Een vakantiehuis met zwembad is dan beslist een goed idee. In januari is het gemiddeld het koudst met 9°. Het regent maar zelden in de zomer, maar door de bergen kan dat onverwacht toch even gebeuren. Als je een lange tocht maakt, is een dunne regenjas meenemen in de zomer altijd een optie, maar geen noodzaak.

Bekijk ook: Een luxe vakantiehuis met jacuzzi boeken