Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Insecten weren zoals oma dat deed

Iedereen kent het verschijnsel eigenlijk wel. Je hebt je helemaal geïnstalleerd in je comfortabele vakantiewoning en het wordt tijd om lekker te gaan slapen. En dan is er dat gezoem dat je doet beseffen dat er ongewenst gezelschap is. Misschien denk je nog even gewoon te kunnen gaan slapen als het even stil is. Maar dan ineens vliegt die vervelende mug vlak langs je oor en schrik jij je een hoedje. Slapen wordt niks voorlopig en zuchtend sta je op en gaat naar iets op zoek waarmee je flink kan meppen.

Wat deed men trouwens in de tijd van oma tegen die onrustveroorzakers?

1. Muggen

Een flinke plastic zak gevuld met water ophangen is een ouderwets maar blijkbaar goed werkend middel tegen muggen en ook vliegen houden daar niet van. De werking hiervan schijnt te berusten op de ogen van deze vliegende lastposten. Door het spiegelend effect van het water zien ze zich zelf vergroot en dat lijkt voldoende te zijn om ze te doen wegvliegen.

Dat muggen niet van bepaalde geuren houden, is ook bekend. Het hangt van de omstandigheden af in hoeverre de volgende geuren effectief zijn, maar niet geschoten is altijd mis: citroengras, pepermunt, rozemarijn, eucalyptus en lavendel.

2. Wespen

Wist je dat wespen echte jagers zijn en een probaat middel om muggen te verjagen? Maar helaas is de wesp ook een echte opportunist en lust hij veel zaken die wij ook lekker vinden. Niet alleen zoetigheid lokt de wesp aan maar ook vlees en vis als het rauw is, beschouwen ze als een lekkernij. Waar wespen in tegenstelling tot de meeste mensen absoluut niet van houden is de geur van koffie. Wetenschappers hebben er geen verklaring voor maar het is effectief. Als je overlast hebt van wespen in je vakantiehuis kan je het beste een beetje koffie in een zilverpapiertje doen en laten smeulen boven een theeverwarmer. Wespen zoeken dan gauw een andere bestemming .

3. Vliegen

Misschien steken ze niet en zijn ze ook redelijk onschuldig, toch wil je geen vliegen in je vakantiehuis. Ze zijn ongewenst en onhygiënisch. Oma koos als oplossing hiervoor een bakje water met kruidnagelen en een scheutje azijn. Zet je dit op de salontafel neer dan zal je beslist minder last van vliegen hebben. Zijn er te veel vliegen in de keuken? Kijk dan of er in de omgeving basilicum te koop is. Daar houden vliegen beslist niet van.

4. Mieren

Overal zijn mieren en als die eenmaal het idee hebben dat ze een voedingsbron hebben gevonden kunnen ze bijzonder vasthoudend zijn. Op vakantie heb je natuurlijk geen zin om als onbezoldigd mierenbestrijder te gaan optreden, maar ze zijn niet langer welkom en dat mogen ze weten ook. Mieren hebben een veel betere geur ontvangers dan mensen en ze volgen vaste paden. Daar kan je gebruik van maken. Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn. Voeg hier een paar druppels citroenafwasmiddel aan toe. Iedere dag even spuiten op de plekken waar de mieren binnenkomen, verlost je van onwelkom bezoek. Licht ook de eigenaar van de vakantiewoning even in zodat deze meer permanente oplossingen kan regelen.

Lees ook: Vreemde vakantieklachten