Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Vakantiedagen in Nederland; hoe zit dat eigenlijk?

Ben jij ook weer zo toe aan een vakantie? Heerlijk ontspannen in een mooi, warm land in een comfortabele vakantiewoning. Of ga jij liever voor een actieve periode met veel wandelen en fietsen, bijvoorbeeld in eigen land? Hoe dan ook vakantie is een must om even de stress van de dagelijkse routine kwijt te raken. Wist je trouwens dat we het met de vakantiedagen in Nederland niet echt hebben getroffen en dan hebben we het niet over de soms minder mooie zomers in ons land.

Nederland niet gunstig qua vakantieland

Wettelijk bestaat het recht op vakantiedagen in ons land inmiddels al bijna een eeuw. Het is best een gek idee om te beseffen dat werknemers voor die tijd geen enkel recht hadden op vrije dagen die doorbetaald werden. Slechts in zeer bijzondere gevallen werd er een bijzondere feestdag ingelast. Vandaag de dag heeft iedere werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen bij een fulltime baan of een evenredig aantal op basis van een parttime functie. Vrijwel alle werkgevers wijken hier in positieve zin van af en hierdoor ligt het gemiddelde in Nederland op 25,6 vakantiedagen in het jaar.

Dat klinkt misschien niet slecht in verhouding tot de het aantal van 20 dat in de wet staat, maar je hoeft niet ver in Europa te gaan om tot hogere aantallen te komen. In Italië heeft de gemiddelde werknemer 28 vakantiedagen per jaar. De Duitsers en de Denen doen daar nog een schepje boven op en komen gemiddeld op 30 dagen. Als je dan ook de feestdagen nog meerekent, wordt het verschil nog groter. Vakantiedagen plus vrije feestdagen betekent in Nederland een aantal van 31. Ook hier maken de Duitsers en Denen een lange neus naar ons, want die mogen dan op 40 vrije dagen rekenen.

Een kwestie van goed kiezen

Als je niet wilt emigreren maar toch veel vakantiedagen wilt genieten, is een carrière in het onderwijs wellicht de beste optie. Daar kent men 60 vakantiedagen per jaar. Ook in de bouw heb je geen klagen omdat je hier gemiddeld op 43 dagen mag rekenen. En zonder grapjes te maken over ambtenaren, die krijgen over het algemeen 33 vakantiedagen. Bijzonder is eigenlijk dat de horeca die zo verbonden is met vrije tijd en vakantie, haar werknemers juist weinig lijkt te gunnen op dit gebied. In deze branche hoef je niet te rekenen op veel vakantiedagen, het gemiddelde is slechts 21.

Sparen is taboe

We zijn een spaarzaam volkje en al is het aantal vakantiedagen in ons land beslist niet hoog, toch werd er in het verleden gespaard alsof iedereen een wereldreis van 6 maanden in de planning had staan. Het was een soort sport geworden om vakantiedagen te laten staan. Maar daar is in 2012 een einde aan gemaakt. Wettelijke vakantiedagen mag je nu nog maar maximaal 6 maanden meenemen het volgende jaar.

De verwachting is overigens dat het gemiddeld aantal vakantiedagen in de toekomst eerder omlaag dan omhoog zal gaan. Als we de welvaart willen behouden ondanks de vergrijzing zal een kleinere groep meer moeten werken. In de politiek heeft men het ook al voorzichtig over het schrappen van tweede pinksterdag als vrije maandag.

Lees ook: Zaken die je nooit moet doen op vakantie