Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Waarom een wellness vakantie goed voor je is

Waarom een wellness vakantie goed voor je is

Tijd voor een wellness vakantie? Wat is wellness nu precies en waar komt de term vandaan? Is de combinatie van vakantie en wellness logisch en waar vind je de kans om van een wellness vakantie te genieten? Om met het woord wellness te beginnen. Dat is een samentrekking van wellbeing en fitness. Het woord bestaat inmiddels meer dan 50 jaar en de eerste die het beschreef was Halbert L. Dunn. Ook in zijn tijd waren er al tekenen van stress te ontdekken in de maatschappij. Volgens Dunn was het belangrijk dat mensen een balans zochten tussen lichaam en geest. Het begrip was zeker niet nieuw want ook de oude Grieken en Romeinen bezochten Spa’s aan de Middellandse Zee. In veel opzochten lijken de wellness centra van vandaag de dag op hetgeen dat ook in de klassieke oudheid al gebruikelijk was.

Wat is wellness?

De term wellness is wat verwaterd. Waar denk jij aan als het over wellness gaat? Tegenwoordig is het een begrip dat zeer veel omvattend is maar vooral toch lijkt gericht op ontspanning. Bij wellness hoort echter ook inspanning en bijvoorbeeld een gezonde maaltijd. De basis van de  antieke wellness was een Spa. Dat staat voor Sanitas Per Aqua, oftewel letterijk vertaald: gezondheid door water. Dat begrip heeft sindsdien ook altijd bestaan. Mensen gingen op zoek naar baden waar het het water genezende kracht zou hebben of in ieder geval de gezondheid zou bevorderen. Destijds moest er vaak veel moeite worden gedaan om het water ook in beweging te krijgen of te houden. De spieren moesten gemasseerd worden door water. De huidige bubbelbaden zijn een voorzetting van de vroegere spa’s van de Romeinen.

De sauna als gezondheidscentrum

Ook badhuizen met voldoende warm water waren in Griekse en Romeinse tijd al onderdeel van een cultuur waarbij ontspanning en gezondheid voorop stonden. De sauna zoals we die nu kennen, is een puur Finse ontdekking. In eerste instantie was de ruimte bedoeld voor de verwarming van het huis. Maar in de lange koude winters ontstond ook het idee om hier tijd door te brengen om te ontspannen. Door water over hete stenen te gooien, werd de temperatuur nog hoger en begonnen mensen te transpireren. Later toen er meer kennis werd vergaard over het menselijk lichaam werd duidelijk dat een sauna een goede optie was om ziekte te bestrijden met een relatief beperkt verbruik van vaak kostbaar schoon water. Totdat door de welvaart een badkamer in de eigen woning vanzelfsprekend werd, waren openbare badhuizen en sauna’s zeer populair. Voor de laatstgenoemde geldt dat nog steeds.

Maar wat is nu een echte wellness vakantie?

Eigenlijk ben jij de enige die dat bepaalt. Ben je op zoek naar ontspanning maar zie je ook niet op tegen een beetje inspanning? Er zijn overal wellness-centra en ook veel vakantiehuisjes zijn er speciaal voor ingericht. Nog steeds is het uiteraard prettig als de omgeving mooi is en het klimaat aangenaam. Een wellness vakantie op plaatsen waar de Grieken en Romeinen het voorbeeld gaven, is derhalve een goede optie. Het mediterrane gebied is groot en afwisselend.