Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat te doen in Andorra? 5 tips

Als je op vakantie gaat in de Pyreneeën is een uitstapje naar Andorra zeker de moeite waard. Er zijn ook meerdere vakantieparken in de buurt waarvandaan het kleine vorstendom goed bereikbaar is.

Wist je dit al over Andorra?

Andorra is de enige overgebleven bufferstaat tussen Spanje en Frankrijk. Het werd door Karel de Grote in 805 gesticht om de Moren tegen te houden die in Spanje oprukten. Ze kwamen overigens nooit in Frankrijk en de verdediging van Andorra, hoog in de bergen, werd niet getest. Vandaag de dag komen er jaarlijks 10 miljoen toeristen naar het mini-landje. De meeste ervan zijn shoppers uit de buurt. Andorra kent geen btw en de hoofdstad staat vol met warenhuizen en andere winkels. Een andere bijzonderheid is dat Andorra formeel wordt bestuurd door twee co-prinsen. De één is de president van Frankrijk, de ander een bisschop uit Spanje. Feitelijk zijn beide slechts in naam bestuurder en vervullen ze zelfs geen ceremoniële plichten.

Wat is er te doen in Andorra?

Indien je niet gaat om boodschappen te doen, zijn er nog andere opties. Vraag je je af wat er te doen is in Andorra, dan kun je hieronder inspiratie opdoen.

1. Wandelen en fietsen

Er zijn meerdere wandelpaden en fietsroutes in het land voor zowel beginners als gevorderden. Indien je tochten van meerdere dagen wilt maken, kan je desgewenst overnachten in gratis berghutten. Hou er rekening mee dat heel Andorra bergachtig en ruig is. Een goede voorbereiding is derhalve noodzakelijk.

2. Kerkentocht

Ondanks het feit dat de bevolking van Andorra nooit groot is geweest (momenteel 70.000 inwoners) is er een opmerkelijk aantal Romaanse kerken. Het bouwmateriaal was immers overal in overvloed voorhanden. Je kan zelfstandig een kerkentocht lopen waarin een aantal prachtige voorbeelden is opgenomen. Wil je meer horen over de geschiedenis van de kerken, dan is een wandeling met gids ook een optie.

3. Andorra la Vella bezienswaardigheden

De hoofdstad van Andorra ligt tussen imposante bergen en in alleen daarom al een bezoekje waard. De warenhuizen en winkels liggen in het nieuwe gedeelte van de stad. In het oude centrum herken je meteen de middeleeuwse smalle steegjes. Hier vind je een flink aantal monumentale gebouwen. De meest bekende daarvan zijn de Sint Stefanus kerk en een parlementshuis: Casa de la Vall. Een terrasje pikken in het oude centrum mag je zeker niet overslaan.

4. Escaldes-Engordany

Andorra beschikt over een aantal grote waterbekkens die in de buurt liggen van  Escaldes-Engordany. In deze regio wonen ook nog een aantal mensen die geheel de traditionele leefwijze aanhouden. Bezoeken is mogelijk maar daarbij dien je wel te beseffen dat de bewoners zich niet al toeristische attractie beschouwen. Vraag derhalve toestemming voordat je aan het fotograferen slaat. De toren van de Sant Miquel d'engolasters kerk is slechts 17 meter hoog maar biedt een spectaculair zicht op het stadje. De kerk dateert uit de 12e eeuw en is daarmee een van de oudste kerken in originele staat in het vorstendom.

5. Wintersport

In de winter is geheel Andorra bedekt onder de sneeuw. Met name voor beginners zijn er overal leuke pistes te vinden. Voor de meer gevorderden zijn er ook voldoende uitdagingen.