Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Gevaarlijke dieren die je kunt tegenkomen op vakantie in Europa

Gevaarlijke dieren die je kunt tegenkomen op vakantie in Europa

Als je in de ongerepte natuur van Canada een vakantiehuisje hebt gehuurd kan het voorkomen dat je een grizzlybeer binnen vindt. In Australië kun je beter eerst je schoenen uitkloppen voordat je die aandoet. Giftige spinnen schijnen een voorkeur te hebben zich daar te verstoppen. En als een vakantiewoning hebt geboekt op een tropisch eiland en je ziet een grote driehoekige vin in het water, kan je beter op het strand blijven. In Europa valt dat allemaal reuze mee. Of toch niet? We hebben een aantal gevaarlijke dieren op een rijtje gezet.

1. De ijsbeer

Deze beren zie je alleen in de meest noordelijke gedeelten van Europa. Knuffelig zijn ze niet en ze staan erom bekend dat ze soms een mens bewust kunnen aanvallen omdat ze zin hebben in een maaltje. Wegrennen heeft dan geen zin want deze schijnbaar logge beer haalt ook een Olympisch kampioen op zijn sloffen in.

2. Wild zwijn

Wilde zwijnen komen in veel bossen voor in heel Europa. Ze gaan de mens liever uit de weg en vallen die alleen aan als het een kwestie van verdediging betreft. Vooral als de jongen beschermd moeten worden, kan een zwijn flink uithalen met die grote hoektanden. Dat wil je liever niet van dichtbij zien.

3. De witte haai

Wellicht dacht je dat deze alleen bij Australië en de Verenigde Staten voorkomt. Maar ze komen ook voor in het warme water van de Middellandse Zee. Ze worden daar zelfs groter dan elders. Als een dergelijke haai het op jou gemunt zou hebben, overleef je dat beslist niet. Maar ze hebben het gelukkig niet voorzien op mensen.

4. De veelvraat

Dit ver familielid van de bever is niet groter is dan een hond komt alleen in de meest noordelijke gebieden van Europa voor. Er is echter vrijwel geen dier dat zo agressief is. De veelvraat kan al die agressie moeiteloos uiten dankzij zijn scherpe tanden en enorme klauwen. Naar verluidt is de veelvraat het enige landdier dat ook een ijsbeer aanvalt en kan doden. De kans om er één tegen te komen, is niet groot. De veelvraat is zeer zeldzaam. Wat wil je ook met zo’n slecht humeur.

5. De aspisadder

In Europa komen vrijwel geen slangen voor die mensen kunnen doden. De enige soort die daar een sterk genoeg gif voor heeft, is de aspisadder die af en toe voorkomt in Zuid-Europa. Een dergelijke adder kan een mens doden, hoewel je 96% kans hebt de beet te overleven. De adder die in Nederland voorkomt is slechts licht giftig.

6. Het Portugese oorlogsschip

Deze kwal is eigenlijk een verzameling van poliepen. Vooral in het warmer water rond Zuid-Europa komen ze soms in contact met zwemmers. De steek van een Portugees oorlogsschip is bijzonder pijnlijk en kan er voor zorgen dat je hart en longen minder goed functioneren. Dat kan tot de verdrinkingsdood leiden.

Let op: In Europa zijn confrontaties tussen gevaarlijke dieren en toeristen uiterst zeldzaam. Wie voorzichtig is, zal niet hoeven te piekeren over de hierboven genoemde risico’s.

Lees ook: Tips om vakantiestress te vermijden