Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Ongerept Finland, 5 mooie bezienswaardigheden

Finland is een van de dunbevolktste  landen van Europa. Het is een bezoek waard in de zomer maar zeker ook in de winter. Als echt onafhankelijk land bestaat Finland nog niet zo lang. Het behoorde lang tot Zweden, toen dat land het machtigste was in Scandinavië. Maar in de 17e eeuw werd het veroverd door Rusland. Na de Russische revolutie verklaarde Finland zich onafhankelijk, maar het duurde tot de jaren 90 van de vorige eeuw totdat het land onder de invloedssfeer van de Sovjet Unie uitkwam. Voor toeristen heeft Finland veel te bieden.

1. Het noorderlicht

Veel reizigers hebben het Noorderlicht op hun verlanglijstje staan. Hoewel het spookachtige verschijnsel nooit gegarandeerd kan worden, is het noordelijk deel van Finland in de wintermaanden samen met IJsland een plaats waar je de grootste kans hebt om het een keer mee te maken. Hou dan wel rekening met de kou. In de winter vriest het hier regelmatig 35° en dan kan je maar beter goed ingepakt zijn.

2. Het land van de Sami

Vaak wordt het noordelijk gedeelte van Finland, Zweden en Noorwegen ook wel Lapland genoemd. De bewoners geven de voorkeur aan de term Sami voor het volk en het land dat ze bewonen. Het is geen officieel land en er zijn maar een beperkt aantal bewoners, maar hier kan je genieten van de echt ongerepte natuur in een slede getrokken door honden of een rendier.

3. Helsinki

Indien je het mooie centrum van St. Petersburg in Rusland wel eens hebt gezien, zal het centrum van Helsinki je bekend voorkomen. Tsaar Peter de Grote gaf opdracht om een nieuwe stad te bouwen die de hoofdstad van Finland moest worden. Dat werd Helsinki. De Domkerk en het grote plein daarvoor, moet je beslist niet overslaan.

4. De duizend meren van Finland

In een gebied dat zo groot is als Nederland en België samen, vind je de Finse meren. Het zijn er geen duizend zoals wordt gezegd, het zijn er eerder tweehonderdduizend, groot en klein. Hier kan je zomers genieten van watersport in een gebied waar nauwelijks andere mensen komen. Kom met een kano op plaatsen waar het lijkt alsof er nog nooit iemand is geweest. Let wel op dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Omdat het gebied zo immens groot is, kan je ook eenvoudig verdwalen en dan is een zoektocht geen sinecure. En waar zoveel water is, zijn er ook veel muggen in de zomer.

5. Archipelago National Park

Niet alleen wat meren betreft scoort Finland, ook de archipel met eilanden ten zuidwesten van het land is met 20.000 (vooral kleine) eilanden een van de grootste ter wereld. Veel eilanden zijn onbewoond en lastig te bereiken. De bewoonde eilanden kan je wel bezoeken, deze zijn met veerboten met elkaar verbonden. Het leven is eenvoudig en vooral gericht op de natuur in dit gebied. In de winter zijn de eilanden vaak niet te bereiken. Bijzonder is dat de voertaal hier geen Fins, maar Zweeds is, al lijken beide talen op elkaar. Op de eilanden wonen vooral Zweden.