Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 mooiste bezienswaardigheden van Polen

Polen is een relatief onbekend vakantieland voor Nederlanders. Dat heeft er veel mee te maken dat de voorzieningen na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn eerst op westers niveau moesten worden gebracht om de toeristen tevreden te stellen. Dat is inmiddels het geval en nu kan je vanuit een comfortabel vakantiehuisje de mooiste plaatsen in Polen bezoeken. Hieronder staan er enkele die je niet mag missen.

1. Gdansk

In de binnenstad van Gdansk heb je wellicht een gevoel dat deze je bekend voorkomt en dat is niet vreemd. Deze stad aan het water was in de middeleeuwen een Hanzestad die veel handel dreef met Nederlandse en Vlaamse steden. Dat valt terug te zien in de bouwstijl. Hier vind je de grootste bakstenen kerk ter wereld: de Mariakerk. Ook begon hier de Tweede Wereldoorlog toen op 1 september 1939 Duitse SS-troepen de stad die ze als Duits Danzig beschouwden,  binnenvielen en veroverden.

2. Krakau

Krakau is een van de weinige steden in Polen die de Tweede Wereldoorlog zonder veel schade heeft doorstaan. Hier vind je dan ook indrukwekkende gebouwen waarvan de oudste dateren uit de 13e eeuw. Cultuur wordt met een hoofdletter geschreven in Krakau. Er is een zeer bijzonder museum : het Schindler-museum. Hier kan je zien en horen hoe fabriekseigenaar Schindler honderden joden redde van de vernietigingskampen met gevaar voor eigen leven.

3. Mazurië

Het land van de duizend meren wordt Mazurië ook wel genoemd. Dat is niet overdreven want in feite zijn het er 2.600. Daarmee staat het gebied op de tweede plaats wat meren betreft na Finland. Watersport is hier derhalve mogelijk op iedere manier die jij wilt. Maar er is niet alleen water, er zijn ook  mooie dichte bossen. Verder grenst het gebied aan Pruisen en werd regelmatig een deel van Mazurië bij dat koninkrijk gevoegd. Het aantal burchten dat je in dit gebied vindt, maakt duidelijk dat er altijd wel wat aan de hand was.

4. Toruń

Wellicht klinkt de naam je niet bekend in de oren, maar Toruń wordt gerekend tot de mooiste steden van Polen. De binnenstad staat al vele jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook hier is het Hanze-verleden de reden voor de prachtige gotische binnenstad die getuigt van macht en rijkdom. Toruń is ook de geboorteplaats van  een wereldberoemd man: Copernicus. Het voormalig woonhuis van de astronoom is veranderd in een museum. Een andere beroemde Pool, Chopin, had ook een voorliefde voor de stad. Men zei dat hij vooral kwam voor de ‘pierniki’, een heerlijke gemberkoek en specialiteit van Toruń.

5.  Zoutmijnen Wieliczka en Bochnia

Zout is zo gewoon in ons dagelijks leven dat je er wellicht niet bij stilstaat dat het vroeger met moeite moest worden gedolven. De voormalige mijnen Wieliczka en Bochnia zijn nu een toeristische trekpleister waar kunstwerken, altaren en beelden zijn uitgehouwen in het zout. Het gangenstelsel is 300 kilometer. Er zijn zelfs hele kapellen en zalen gevormd waar vandaag de dag in de zoute diepte bruiloften en feesten worden gehouden. Dit mag je beslist niet missen bij een bezoek aan Polen.

Bekijk ook: De 5 mooiste steden van Europa