Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De Dordogne: leuke bestemmingen en interessante plaatsen

Frankrijk is het meest populaire vakantieland voor Nederlanders. Dat is niet verwonderlijk, omdat het land zoveel anders te bieden heeft op het gebied van landschappen dan gebruikelijk in ons eigen land. Bijvoorbeeld in de Dordogne, waar de afwisseling enorm is. Daar geniet je in de zomer van een verschil in hoog en laag terrein en de prachtige velden vol zonnebloemen die meteen aan Van Gogh doen denken. Ook het zomerse weer is in de Dordogne anders dan bij ons. In de zomermaanden is de lucht vrijwel altijd strak blauw. De temperatuur loopt dan al snel op tot 28° C of meer, maar het is geen plakkerige warmte zoals in Nederland. En als er plotseling een onweersbui opduikt, dan is die binnen een paar uur weer verdwenen.

De mooiste plekken in de Dordogne

1. De grotten van Lascaux

Het moet een enorme verrassing zijn geweest toen voor de eerste keer de schilderingen in de grotten van Lascaux werden ontdekt. Het was 1940 en al gauw werd beseft hoe bijzonder de tekeningen van verschillende diersoorten waren. Inmiddels wordt aangenomen dat ze dateren van 15.000 jaar voor Christus. In de originele grot mag zelden iemand binnen om de tekeningen intact te houden maar er is een kopie waar je exact dezelfde beelden ziet. Ook staan er camera’s in de echte grot.

2. Château de Castelnaud

Dit kasteel in zonder meer een van de mooiste in heel Frankrijk en dat komt onder andere door de ligging tegen een heuvel. Je moet wat moeite doen om de klim naar het kasteel te volbrengen. Maar als beloning krijg je dan een prachtig overzicht van de groene omgeving. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw. In de vorige eeuw is het op een zorgvuldige wijze gerestaureerd. Het dorpje met dezelfde naam moet je ook niet overslaan als je hier in de buurt komt.

3. La Roque-Gageac

Zodra je een foto van dit dorp ziet, zal je dat ook in de realiteit willen bezoeken. De lieflijke gemeente is aangebouwd tegen een massieve rotspartij en als je omhoog kijkt is dat bijzonder indrukwekkend. Indien je de wand goed bestudeert zal je opmerken dat de rotsen op enkele plaatsen worden gestut. In de vorige eeuw dreigde een deel van de wand op het dorp neer te komen. Daar denkt nu niemand meer aan op een vrolijke zomerse dag. In de vakantie is het hier gezellig druk op de terrasjes. Het dorp ligt aan de oever van de rivier Dordogne.

4. Belvès

Frankrijk is trots op de mooie dorpen die het bezit. Belvès is daarvan een van de toppers. Zodra je het dorp in zicht krijgt, zal je ook begrijpen waarom. Boven op een heuvel gelegen en volledig ommuurd moet het in de middeleeuwen een veilige plek zijn geweest. De oude gebouwen zijn ook zeer goed bewaard gebleven. De trots van het dorp is de oude markthal. Nog steeds wordt er daar iedere week een groente- en fruitmarkt gehouden. Ook Fransen komen hier graag in de vakantie even kijken. Er zijn daarom ook terrasjes in overvloed.