Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Istrië reisgids; mooie bestemmingen en bezienswaardigheden

Istrië reisgids; mooie bestemmingen en bezienswaardigheden

De oude Romeinen noemden Istrië ‘ het magische land’ en waren de eerste die steden bouwden in het gebied. Ook de bezetters nadien lieten hun sporen na in de vorm van verschillende bouwstijlen en dat levert een charmante mix op vandaag de dag. Istrië is echter niet alleen populair vanwege die mooie steden zoals Pula en Porec. Er is ook 400 kilometer kustlijn met mooie stranden en spectaculaire natuur onder andere in het Brijuni Nationaal Park. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden op een rijtje.

1. Het Amfitheater van Pula

Als je iets van Istrië wilt zien, zal je zeker in Pula, de grootste stad in het gebied, terecht komen. De gezellige havenstad heeft als grootste publiekstrekker het Amfitheater. In dit enorme Romeinse bouwwerk is plaats voor 23.000 bezoekers. Vroeger waren de voorstellingen hier behoorlijk ruig, tegenwoordig zijn er in de zomer meer vreedzame tonelen te zien. In de stad zijn nog meerdere Romeinse en andere bijzondere bouwwerken te zien.

2. Umag

Het plaatsje Umag is wat kleiner en wordt nog minder bezocht door toeristen. Dat is onterecht wan dit havenstadje ligt prachtig aan de blauwe zee en in de kronkelige straatjes vind je allerlei kleine restaurantjes. Of je nu van vis houdt of niet, in Umag kan je heerlijk eten. De zee nodigt hier uit om te duiken, zeilen of een andere watersport te ondernemen. Gewoon luieren mag ook.

3. Eufratiusbasiliek in Porec

De mozaïeken in deze kerk zijn de moeite waard en wereldwijd bekend. De basiliek staat ook niet voor niets op de monumentenlijst van UNESCO. Als je nog meer moois wilt zien, is een bezoek aan te vijfhoekige toren in de stad een aanrader. Het uitzicht zal je beslist bevallen.

4. Grotten van Barendine

Dat de natuur menselijke pogingen om iets moois te maken altijd overtreft kan je zien in deze bruine druipsteengrotten. Het bijzondere licht geeft deze plaats een magisch aanzien door de vaak bizarre vormen. Als je deze grotten bezoekt, hou er dan rekening mee dat stevig schoeisel en een normale conditie nodig zijn.

5. Balbi Arch in Rovinj

Het kleine stadje Rovinj is ideaal als je wat weg wilt dromen tijdens je vakantie. Veel prachtige oude gebouwen zijn goed bewaard gebleven en het centrum geeft je een goede indruk hoe Europese steden eruit zagen in de middeleeuwen. Veel kronkelige steegjes, kleine markten en verrassende binnenplaatsjes overheersen hier. De toegangspoort tot de oude stad is bijzonder omdat deze aan de ene kant de leeuw van Venetië toont en aan de andere kant het hoofd van een Turk.

6. Brijuni Nationaal Park

Vanuit de lucht ziet deze groep van 14 eilandjes er zeer bijzonder uit. Maar ook als je per boot via Fazana naar het Nationaal Park gaat, zal je niet teleurgesteld worden. Het safaripark geeft je een goede indruk van de flora en fauna van dit zo aantrekkelijke gebied. Dat dit al sinds mensenheugenis een regio is waar het goed toeven valt, wordt duidelijk door de archeologische opgravingen. Ook voordat de Romeinen kwamen was er hier een bevolking die genoot van de omgeving. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie bestemmingen in Istrië. Prettige vakantie gewenst.