Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Lissabon: bezienswaardigheden aan het strand

Lissabon: bezienswaardigheden aan het strand

De Costa Lisboa betekent de kust bij Lissabon. Als je in de prachtige hoofdstad van Portugal bent, moet je beslist ook de tijd nemen om de kust te bezoeken. Daar tref je een afwisseling van ruige rotsen en mooie stranden. Hier genoot de elite in de eerste helft van de 20e eeuw van de strandgenoegens. Dat heeft een aantal mooie dorpjes opgeleverd waar de villa’s van de rijken der aarde nog steeds staan.

Ook het binnenland, meteen na het strand, is de moeite meer dan waard. Hier stroomt de rivier de Taag door een bosrijke omgeving. Ook de beroemde kurkeiken staan hier nog in grote hoeveelheden. Een bijzonder idee als je ‘s avonds een kurk uit een fles flonkerende rode Port ziet halen. Als je een vakantiehuisje bij Lissabon huurt, zijn al deze bezienswaardigheden vlakbij. Op naar Lissabon!

1. Alfama

Een groot deel van Lissabon werd verwoest door een grote aardbeving in 1755. Veel oude gebouwen zijn derhalve ook weer gerestaureerd nadien. De wijk Alfama bleef gespaard en hier ontdek je dan ook het echte oude Lissabon. Smalle straatjes met veel trappen, want in Lissabon moet je constant hoogteverschillen overwinnen. Dat doe je graag als de beloning verassende winkeltjes of kleine restaurants zijn.

2. Ponte 25 de Abril

Inmiddels zijn de jonge generaties het alweer vergeten, Portugal heeft tot en met 1975 een dictatuur van het leger gekend. Op 25 april 1975 kwam daaraan een einde door de Anjerrevolutie. Deze mooie brug over de Taag herinnert de bewoners aan de stad eraan dat er andere tijden zijn geweest. Je kan de brug per auto passeren. Er is helaas geen ruimte voor fietsers of voetgangers.

3. De Toren van Belem

Deze verdedigingstoren dateert uit de tijd dat Portugese zeevaarders de wereld ‘ontdekten’ en grote delen daarvan koloniseerden. Het is een toeristische trekpleister en de meeste populaire plek om vakantiefoto’s te maken. Ook deze plek is echter een herinnering aan de aardbeving van 1755. De toren werd gebouwd op een zandbank in de rivier de Taag. De loop van deze rivier werd door de kracht van de aardschokken gewijzigd en de toren staat nu op het droge.

4. Tram 28

Deze tram brengt je door de mooiste historische wijken van Lissabon en is dus een echte must als je een goede indruk van de stad wilt krijgen. Het is nog een originele tram uit 1930 en ook het enige model dat geschikt is om zowel de smalle straatjes te nemen als de hoogteverschillen te overwinnen. Ga er maar goed voor zitten en hou je camera gereed.

5. Castelo de São Jorge

Het kasteel van Sint Joris ligt op de hoogste heuvel in de stad. Hier krijg je een ongelooflijk uitzicht en besef je ook hoe heuvelachtig het gebied eigenlijk is. Het kasteel in na 1755 mooi gerestaureerd. Vanaf de muren kan je vandaag de dag nog steeds alle delen van de miljoenenstad Lissabon zien. Een hoop trappen moet je daar wel voor over hebben. Hier kan je ook verhalen horen (in Engels) over de geschiedenis van Lissabon en meteen zien waar het precies gebeurde.