Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 mooie middeleeuwse steden in Frankrijk

Heb je voor de zomer al een vakantiehuisje in Frankrijk gereserveerd en ben je op zoek naar wat leuke bestemmingen in de omgeving? De volgende 5 middeleeuwse steden in Frankrijk zijn dan echt een aanrader. Van de sprookjesachtige straatjes en historische architectuur van Carcassonne tot de prachtige gotische kathedraal van Chartres, deze steden ademen geschiedenis en bieden een fascinerende kijk op het middeleeuwse Frankrijk. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de indrukwekkende vestingstad Provins en de charmante steegjes van Sarlat-la-Canéda. Ontdek de tijdloze schoonheid en het erfgoed van deze steden terwijl je geniet van je vakantie in Frankrijk.

5 mooie middeleeuwse steden in Frankrijk

Vijf unieke middeleeuwse bestemmingen

Frankrijk heeft veel mooie plaatsen die al dateren uit de middeleeuwen. Wil je de mooiste 5 middeleeuwse steden van Frankrijk bezoeken? Boek een goedkoop vakantiehuisje in het land en bezoek een van deze steden.

1. Carcassonne

Na Parijs en Mont Saint-Michel is Carcassonne de derde toeristische trekpleister in Frankrijk. Ook grote aantallen Fransen komen hier jaarlijks eens kijken en dat is niet verwonderlijk, omdat dit stadje in Occitanië erg indrukwekkend is. Carcassonne was al in de 8ste eeuw een belangrijke handelsplaats, strategisch gelegen en sterk beveiligd. In de loop der eeuwen is het vaak aangevallen en vernietigd, maar ook telkens weer opgebouwd. Het meest indrukwekkend is het centrum (Le Cité) dat is omringd door dikke vestingmuren met in totaal 40 torens. De oudste kerk dateert uit de 11e eeuw.

2. Pont-du-Gard

In het jaar 38 n.C. begonnen de Romeinen met de bouw van een enorm aquaduct waarover water van de rivier Gardon werd geleid. Dat water was bedoeld voor de badhuizen, fonteinen en andere zaken in de Romeinse nederzetting. De capaciteit van het aquaduct was maar liefst 35.000 m3 per dag, ook vandaag nog indrukwekkend. Er is nog veel te zien van het enorme bouwwerk waaraan 14 jaar is gewerkt door duizenden slaven. Ook het stadje zelf is de moeite waard.

3. Avignon, de stad der Pausen

Het historische belang van Avignon dateert uit de 14e eeuw, toen het niet op Frans grondgebied lag maar toebehoorde aan de hertog van Anjou, een vazal van de paus. In 1309 werd het gekozen als pauselijke residentie door Clemens de Vijfde. De stad werd deels gekozen omdat het meer centraal gelegen was binnen het Christendom dan Rome.

In de 14e eeuw verbleven er daarom zeven pausen in Avignon. Het Palais des Papes is de bekendste attractie in het middeleeuwse stadje. Dit paleis is het grootste gotische bouwwerk in Europa. Vanwege de aanwezigheid van de paus werden in Avignon ook prachtige kerken gebouwd. In heel Europa staat de stad daarnaast bekend vanwege de pakkende melodie van het liedje: Sur le pont d’Avignon. De bezongen brug is deels ingestort, maar nog steeds te bewonderen.

4. Aiges-Mortes

Ook deze stad is net als Carcassonne ommuurd, maar gebouwd voor een speciaal doel. Lodewijk de Heilige versterkte deze strategische plaats om deze als uitvalbasis te gebruiken voor kruistochten. Het middeleeuwse centrum is nog grotendeels intact en omvat vele historische monumenten. Rond de stad liggen een aantal zoutpannen. Flamingo’s komen ook met regelmaat naar deze regio. In het hoogseizoen is de stad erg druk en vaak extreem warm.

5. Saint-Malo, het kapersnest

Frankrijk was gedurende vele eeuwen de machtigste staat op het continent. Maar op zee verwierven ze die positie nooit, vanwege de Engelsen en de Nederlanders. De Franse koning gaf kapersbrieven uit waarmee onder zijn bescherming Engelse en Hollandse koopvaardijschepen mochten worden geplunderd. De piraten konden zich voor oorlogsschepen terugtrekken in het strategisch gelegen Saint-Malo, achter de dikke muren. De stad in Bretagne werd nog extra beschermd door een fort dat alleen bij laagtij ter voet is te bereiken. Saint-Malo werd wel aangevallen door de Engelsen en de Hollanders, maar nooit veroverd. Het centrum ziet er authentiek oud uit, maar schijn bedriegt. In de Tweede Wereldoorlog is de oude stad grotendeels verwoest. De Fransen hebben veel moeite gedaan om de opbouw zo getrouw mogelijk te realiseren.