Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 plekken om te wandelen in Duitsland

Nederlanders zijn gek op wandelen, ook als ze op vakantie zijn. Dat is ook best logisch omdat je op die manier de mooiste gebieden echt van dichtbij kan meemaken. Duitsland heeft een aantal prachtige wandelgebieden die zeer gevarieerd zijn en iets extra’s te bieden hebben dat je in eigen land niet vindt. Daarbij is Duitsland altijd dichtbij. Voor enthousiaste wandelaars die ook wat willen zien, staan hieronder de mooiste wandelgebieden in Duitsland.

1. Duitse Alpen

De overgang is voor iedereen die dit gebied bezoekt verrassend. Op het ene moment zie je nog overal licht glooiende weilanden en dan ben je opeens omringd door grillige bergen die de hemel in lijken te reiken. In deze streek zie je veel helder blauwe meren en watervallen die de overblijfselen zijn van eerder gletsjers. Je kan hier kiezen tussen flinke klauterpartijen en meer behandelbaar gebied. De hoogste top is die van de Zugspitze met bijna 3.000 meter. Daarvoor moet je beslist een doorgewinterde wandelaar zijn zonder hoogtevrees.

2. Sauerland

Op maar 2 uur van de grens verwelkomen de groene heuvels van het Sauerland je. Het is een gebied met toppen tot 800 meter en kenmerkt zich door rust. In het langgerekte gebied is er een aaneenschakeling van weide, heidevelden, bossen en authentieke dorpjes om van een pauze te kunnen genieten. Wil je een origineel oerbos zien, dan moet je in het Nationaal Park Kellerwald-Edersee zijn. Een pittige langeafstandsroute van 154 kilometer is de bekende Rothaarsteig.

Lees ook: De top 6 dingen om te zien en te doen in Eifel Nationaal Park

3. Harz

Prachtige uitzichten en dichte bossen van sparren en beuken vind je in de Harz. De rotsformaties zijn vaak erg grillig en dit gebergte lijkt niet te passen in het verder vlakke landschap van Noord-Duitsland. Juist om die reden kan je op enige hoogte hier bijna onbelemmerd rondkijken. De natuur is er vaak onaangetast. De hoogste top hier is de Brocken van bijna 1.200 meter. Zorg voor passende kleding als je deze berg overgaat, want vaak waait er een forse en kille wind. Het uitzicht is dat beslist waard.

4. Thüringer Wald

Er zijn prachtige plekken in dit wandelvriendelijke gebied. Hier zijn de grootste oerbossen van Duitsland en men noemt dit gebied vaak het Groene Hart van het land. De bekendste route is de Rennsteig. Deze lange afstand wandelroute is de oudste van Duitsland. Over het aantal wandelroutes hoef je zorgen te hebben, er ligt hier voor 10.000 kilometer. Net als in Scandinavië mag je in dit gebied vrijwel overal komen. Hekken zal je er nauwelijks zien.

5. Zwarte Woud

Als mensen een gebied zouden maken dat was bedoeld om in te wandelen zou het er waarschijnlijk uitzien als het Zwarte Woud. Deze regio heeft alles: een schitterende natuur, uitgestrekte bossen waar geen mens lijkt te komen, bergtoppen maar ook prachtige bergmeren, kloven die er mysterieus uitzien en brullende watervallen. Wie menselijke bewoning wil zien, kan terecht in pittoreske vakwerkdorpjes. Er zijn drie bekende routes voor de lange afstand wandelaars: Westweg, Ostweg en Mittelweg. Voor wie het pittig wil is er de Feldberg die bijna 1.500 meter hoog is.