Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 beste bezienswaardigheden van Kreta

Indien je Kreta kiest voor je zomervakantie ben je verzekerd van veel zon, mooie standen en een heerlijke zee. Maar het grootste Griekse eiland heeft veel meer te bieden. Om die reden is het dan ook een bestemming voor het hele gezin. Hieronder staat een lijstje van zaken die je niet mag missen. 5 mooie bezienswaardigheden op Kreta.

1. Knossos

De Knossos is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta. Waarschijnlijk is Knossos gedurende vele eeuwen de grootste en machtigste stad van Griekenland geweest. De opgravingen die begonnen rond 1900 geven inmiddels een goed beeld van hoe de Griekse beschaving er toen moet hebben uitgezien. Het meest indrukwekkend zijn de resten van het paleis van Minos. Rond een centraal plein lagen in totaal 1.300 vertrekken met een oppervlakte van 26.000 m2. Zelfs voor de paleizen die in de 16e en 17e eeuw in de rest van Europa werden gebouwd zijn dit indrukwekkende cijfers.

2. Samaria-kloof

Deze kloof is de langste die je kan vinden in heel Europa met een lengte van 18 kilometer. Als je besluit deze wandeling te maken, zorg dan voor een goede voorbereiding, zeker in de zomer. Het is bijzonder intens om deze wandeling te maken. Op sommige plaatsen is de kloof maar 4 meter breed en om in de kloof te komen, begin je met een afdaling van 1.200 meter. Let goed op dat de Samaria-kloof beschermd gebied is en je niets mag meenemen. Geen bloemetje mag worden geplukt en geen steentje opgeraapt.

3. Spinalonga

Dit eilandje ligt in de baai van Elounda, wellicht de meest luxe kust van het eiland. Je kan vrijwel iedere dag met een boot naar het eiland. Het is vooral de geschiedenis die het eiland boeiend maakt. In de 16e eeuw hebben de Venetianen hier een geweldige burcht gebouwd om de baai te verdedigen tegen mogelijke invallers. Later werd het een toevluchtsoord voor Ottomanen, nadat Griekenland onafhankelijk was geworden. Begin van de 20e eeuw werd het eiland een leprozenkolonie. Voor mensen die leden aan lepra werd dit de laatste bestemming. Op het eiland zijn de sporen uit al die verschillende periodes nog duidelijk aanwezig.

4. Vai

Vroeger was Kreta overdekt met palmen. Er is zelfs een echte Kretenzische Palm. In het natuurgebied van Vai kan je zien hoe dat er uitgezien moet hebben. Daarnaast liggen hier enkele van de mooiste stranden op Kreta en is watersport mogelijk in alle facetten. Hier kan je overigens geen vakantiehuisjes huren, omdat in het gebied geen accommodatie voor toerisme toegestaan is. Op de rest van Kreta is dat geen probleem.

5. Lassithi-hoogvlakte

De Lassithi-hoogvlakte ligt 800 meter boven de zeespiegel. Het is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Ook op deze hoogvlakte geldt dat je goed moet zijn voorbereid op de hitte als het volop zomer is. De grot van Zeus is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Volgens de Griekse mythologie is de oppergod Zeus in deze grot geboren. Verder kan je genieten van de natuur en de vergezichten die je op deze hoogvlakte hebt. Een aanrader voor het hele gezin.

 Bekijk ook: Eilandhoppen in Griekenland met je gezin