Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 mooiste activiteiten en bezienswaardigheden in de Algarve

Als je denkt aan een vakantie in de Algarve komt vast zon, zee en strand als het eerste in je op. Maar in dit mooie deel van Portugal zijn er ook vele bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te doen.

1. Fóia

De hoogste berg in de Algarve heet Fóia en is net iets meer dan 900 meter hoog. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied Serra de Monchique. Dit is een groene oase waar je kurkeiken, fruitbomen en eucalyptus in grote aantallen kan bewonderen. Het is een heerlijk wandelgebied en beslist niet ver van zee. Soms kan je de zee zien en bij de juiste wind ook ruiken.

2. Ria Formosa

Dit natuurgebied doet wel een beetje aan onze wadden denken. Het is vlak er zijn vele zandbanken en eilandjes. Witte stranden ontbreken ook niet en het landschap ondergaat telkens weer een metamorfose bij eb en vloed. Vogels broeden hier in grote aantallen en je vindt nergens meer zeepaardjes dan in het water voor deze kusten. De vissersdorpjes zijn er nog authentiek en als je vroeg bent, kan je de felgekleurde bootjes zien uitvaren voor een nieuwe dag op zee.

3. Boottocht langs de klippen

Ook op land kan je die indrukwekkende kliffen langs de kust van de Algarve al bewonderen, maar vanaf het water zie je pas echt hoe ruig deze kust is. Je kan kiezen diverse types boot voor je georganiseerde tocht van de heerlijke rust van een zeilboot tot de opwindende snelheid van een speedboot. Bekende bestemmingen zijn de grot van Benagil, die je onder begeleiding ook daadwerkelijk mag bezoeken. Ook de rotsformaties bij Ponte de Piedade zijn gewild en als je die met eigen ogen ziet, zal je begrijpen waarom.

4. Dolfijnen spotten

Mensen hebben een bijzondere band met dolfijnen, wellicht omdat ze ook duidelijk beschikken over intelligentie. Gedurende het gehele jaar zwemmen er gewone dolfijnen voor de kust van de Algarve. De aantallen nemen vooral in de zomer flink toe. In die periode zijn er ook met enige regelmaat orka’s en zelfs walvissen in de buurt van de Portugese kust. Bij een tocht is er nooit zekerheid dat je dolfijnen zult zien, maar een heerlijke dag op zee is altijd zeker. In de wintermaanden wordt er alleen gevaren bij goed weer.

5. Het binnenland

Waar aan de Spaanse costa’s ieder dorpje in feite toeristisch is geworden, geldt dat niet voor de Algarve. Als je de moeite doet om een paar kilometer richting binnenland te gaan, beland je al gauw in bergdorpjes waar toeristen nog steeds een zeldzaam verschijnsel zijn. Hier kan je genieten van het leven zoals dat al vele jaren gewoon is in het gebied. Oude ambachten, zoals het maken van kurken bestaan hier nog, mede veroorzaakt door het grote aantal kurkeiken in het gebied. Uiteraard kan je ook lekker eten tussen de lokale bevolking in een klein restaurantje waar alles nog vers en smakelijk is. Er zijn ook diverse georganiseerde tochten, bijvoorbeeld een proeverij van diverse streekproducten of een bezoek aan een traditionele kurkfabriek.

Bekijk ook:

De 6 mooiste plekken in Italië. Beste plaatsen om te bezoeken