Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De leukste dingen om te doen in Hoge Veluwe Nationaal Park

De leukste dingen om te doen in Hoge Veluwe Nationaal Park

De Veluwe is onbetwistbaar het mooiste natuurgebied in ons land. Hier vind je 1.000 km2 bossen, heide, zandverstuivingen, vennen en beken. Het gebied is zo groot dat dieren hier zich op hun gemak kunnen voelen en natuurlijk gedrag vertonen. Dat maakt het uiteraard extra spannend om ze te spotten en te fotograferen. Maar er is veel meer te doen in het park. Onderstaand lijstje is een voorbeeld van wat er allemaal is te doen in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

1. Wandelen en fietsen

In dit grote natuurgebied wil je natuurlijk alles van dichtbij zien en dat kan op de wandel- en fietsroutes die zijn uitgezet in het hele gebied. Er zijn maar liefst 1.800 witte fietsen beschikbaar die je gratis kan gebruiken. Een wandel- of fietstocht is niet compleet zonder een bezoek aan een uitkijktoren die op meerdere plaatsen zijn neergezet. Daar krijg je pas een goed idee van de omvang van het gebied en de natuur waarin jij je bevindt.

2. Spot de ‘big Five’ op de Veluwe

Niet alleen in Afrika is er de thrill om bijzondere dieren te fotograferen. Ook de Veluwe heeft haar big five. Dat zijn:

  • Moeflon
  • Edelhert
  • Wild zwijn
  • Ree
  • Damhert

Het is een bijzondere gedachte dat bijna al deze dieren op een bepaald moment praktisch uitgestorven waren in ons land. Zo waren er in 1950 nog maar 9 damherten in het gebied. Het wild zwijn was geheel verdwenen en er moest een populatie uit Duitsland worden gehaald.

3. Kröller-Müller museum

Als je op de Hoge Veluwe bent, wil je de beroemde collectie van dit museum zeker zien. De variëteit is enorm met werken van Picasso, Van Gogh, Monet, Mondriaan en Toorop. Voor de kinderen is de beeldentuin ideaal om zich te vermaken. Informeer ter plaatse naar de openingstijden of bestel online kaartjes.

4. Museonder

Als je een wandeling door het gebied hebt gemaakt zal je beslist meer willen weten over die wondere wereld die je met eigen ogen hebt aanschouwd. Dat kan in Museonder. Hier krijg je op speelse wijze uitleg over de Veluwe. Ontdek hoe de grootste zandverstuivingen in Europa zijn ontstaan. Leer meer over de dieren die zich nu in het bos bevinden en hun voorouders in prehistorische tijden. Voel je verbonden met de handelaren die in de middeleeuwen door de bossen trokken en zich niet altijd veilig voelden.

5. Jachthuis Sint-Hubertus

In 1915 ontving de bekende architect Berlage de opdracht om een buitenverblijf te ontwerpen voor het echtpaar Kröller-Müller. Het zou een van de belangrijkste gebouwen in ons land worden. Als basis gebruikte Berlage de country housen in Engeland, maar hij gaf er een persoonlijke draai aan. Opvallend aan het jachthuis is de hoge toren. Dat was een verzoek van de opdrachtgevers omdat ze een goed overzicht over het prachtige gebied wouden hebben. Er zijn diverse rondleidingen in en om het jachthuis. Hou er rekening mee dat de rondleidingen voor volwassenen minder geschikt zijn voor kinderen onder de 6 jaar. Voor hen zijn er speciale kinderrondleidingen.