Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Geschiedenis van vakantiehuisjes in Nederland

Geschiedenis van vakantiehuisjes in Nederland

In ons land zijn er 1.500 plaatsen waar je op een vakantiepark een vakantiehuisje kan huren. Dat enorme aantal houdt verband met bevolkingsdichtheid en de grote aantallen buitenlandse toeristen die een vakantie in ons land willen doorbrengen. Een vakantiehuisje is comfortabel, biedt voldoende ruimte en is in alle soorten en maten te huur. Waarschijnlijk sta je er niet eens meer bij stil hoe vanzelfsprekend het lijkt te zijn dat je hier of in het buitenland op vakantie gaat.

Arbeiders moeten thuisblijven

Het is precies een eeuw geleden dat de Arbeidswet ook voor mensen die in de fabriek of elders werkten, vakantiedagen verplicht stelde. Voor die tijd was het eigenlijk alleen de elite die erop uit kon trekken in de natuur van bijvoorbeeld de Veluwe. Door de nieuwe wet veranderde dat compleet en gingen ineens massa’s mensen met de trein of op de fiets naar de Veluwe, Daar werd op mooie dagen in korte broek volop genoten van de natuur. De heersende klasse en de kerken moesten wennen aan al deze nieuwe toeristen uit eigen land. Al die korte broeken werden als onzedelijke gezien en ‘men’ vond dat arbeiders maar beter thuis konden blijven. Maar de geest is duidelijk uit de fles en kamperen wordt snel populair. De heersende klasse stelde zich echter nog steeds zeer bevoogdend op. Zaken als alcohol, transistorradio’s en het houden van redevoeringen op kampeerterreinen werd verboden. Ongehuwde stellen werden gescheiden en er werd verwacht dat men zich degelijk zou kleden.

Het eerste vakantiepark

Het is al 1950 als het eerste vakantiepark met amusement wordt gepland bij Zandvoort. Het idee is gebaseerd op de ontwikkeling van diverse vakantieparken in Engeland waar de gebruikers van de vakantiehuisjes ook veel afleiding wordt geboden met gezelschapsspelletjes en amusement. In Nederland is de weerstand tegen deze ontwikkeling groot. Zelfs een organisatie als de ANWB spreekt zich hier tegen uit omdat deze instelling liever ziet dat ‘het publiek zichzelf vermaakt’. De kerken zijn ook tegen omdat men bang is dat de vakantiegangers ‘geleefd zullen worden’ in dergelijke parken, Maar er komen toch wel degelijk vakantieparken op diverse plaatsen in ons land. In eerste instantie zijn de parken redelijks Spartaans en zijn die uitsluitend bedoeld voor bijvoorbeeld kerkleden of vakbondsleden. Het vermaak naar Engels voorbeeld wordt niet nagevolgd.

De vakantieganger wordt serieus genomen

Het is pas in 1965 als de voorlopers van de huidige exploitanten van vakantieparken besluiten dat het roer om moet. Het wordt tijd dat er wordt gedacht over schaakvergroting, comfort en meer privacy voor de vakantiegangers die ook steeds meer te besteden krijgen. Plotseling gaat het snel als ook buitenlandse ondernemingen zich op de Nederlandse markt begeven. Er komen zwemparadijzen, namaakjungles en attracties op de parken om de bezoekers meer te bieden dan een huisje in het groen. Op dat moment verandert ook het soort vakantiehuis. De bungalow die eigenlijk overal op een park voorkwam in dezelfde gedaante wordt niet langer standaard gebouwd maar er komen diverse types om aan al de behoeften van alle vakantiegangers te voldoen. De sector is volwassen geworden.

Kijk eens verder op Vakantiehuisjes.nl voor het uitgebreide aanbod van vandaag de dag.