Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De mooiste plaatsen in groothertogdom Luxemburg

Op zoek naar de mooiste plaatsen van groothertogdom Luxemburg? Als je een vakantiehuisje boekt in Luxemburg ligt het hele land voor je open. De enige grote stad is Luxemburg-stad en daar woont ook het grootste deel van de bevolking. De hoofdstad is beslist de moeite waard, maar dat geldt ook voor de kleinere plaatsen hieronder.

De mooiste plaatsen in groothertogdom Luxemburg

Onze tips voor groothertogdom Luxemburg

Luxemburg is een klein land gelegen in het hart van Europa. Het is een echt overgangsland, wat betekent dat het aan verschillende landen grenst waaronder Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het land heeft een lange geschiedenis en is een multicultureel land met meer dan 150 nationaliteiten. De hoofdtaal is Frans, maar er wordt ook veel Duits gesproken. Het landschap bestaat uit bossen, rivieren, meren en heuvels, wat het tot een ideale bestemming maakt voor buitensportactiviteiten zoals wandelen, fietsen of raften.

Luxemburg staat ook bekend om haar culinaire specialiteiten zoals Gromperekichelcher (aardappelkoekjes), quetscheflued (plumcake) en Friture de Luxemboug (friet). De nationale drank is Crémant d'Alsace, een mousserende wijn gemaakt in Alsace in Frankrijk. Benieuwd wat je echt gezien moet hebben wanneer je dit kleine maar fijne land gaat bezoeken? Bekijk dan snel onze tips voor Luxemburg!

Luxemburg-stad: brug over rivier de Alzette
Luxemburg stad brug over de Alzette

1. Esch-sur-Sùre

Meteen maar beginnen met wellicht het mooiste dorp in Luxemburg. Het ligt in een meander van de rivier de Sauer (Sùre) en was vroeger bijna onbereikbaar. Pas toen er een tunnel werd gegraven, kon ook zonder boot het plaatsje worden aangedaan. Esch-sur-Sùre is goed bewaard en heeft een mooi historisch centrum met gezellige terrasjes. Wil je er uitzicht over het dorp en de omgeving, beklim dan eens de heuvel met de ruïne van het fort.

2. Wormeldange

Hou je van de heerlijk sprankelende Riesling? Het is een van de redenen om Wormeldange aan te doen. Het piepkleine dorp is omringd met wijnvelden en is de hoofdstad van de Riesling. Het wordt ook de parel aan de Moezel genoemd en dat is niet onterecht. Als je de heuvel beklimt, kom de door de wijnvelden. Op de top wacht je een Maria-kapel. Ook staan er een aantal bankjes. Hier kan je genieten van het mooiste uitzicht in Luxemburg. Als je op zoek bent naar het ultieme vakantiegevoel zit je daar beslist goed.

3. Vianden

Wie Luxemburg zegt, denkt ook aan kastelen. In Vianden is het mooist overgebleven exemplaar te bezoeken. De fundamenten zijn Romeins maar het huidige kasteel heeft ook een eerbiedwaardige ouderdom. Het stamt uit de 12e eeuw. Vianden is een kleine stad met ongeveer 2.000 inwoners. Ook hier is er een heuvel te beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad die aan weerszijden van de Our ligt. Je kan echter ook de enige stoeltjeslift in Luxemburg nemen om te top te bereiken. Snel gaat dat niet maar wel comfortabel.

Het kasteel van Vianden
Het kasteel van Vianden in het donker

4. Clervaux

Hoewel de naam je wellicht niet direct bekend in de oren zal klinken, is Clervaux een van de grotere stadjes in Luxemburg. Het ligt prachtig verscholen in het groen. De torens van het middeleeuwse kasteel doen bijna sprookjesachtig aan. De oude abdij is nog in gebruik en deze kan je bezoeken. Informeer ter plaatse even naar de openingstijden. Er zijn ook een aantal korte wandelroutes door Clervaux en omgeving. Vooral in de herfst in het bos indrukwekkend in een felle kleurenpracht.

5. Echternach

Echternach is het oudste stadje in Luxemburg. Het ligt aan de rivier de Sauer. Aan de overkant ligt Duitsland. Het stadje heeft in de Tweede Wereldoorlog flinke klappen gekregen en het heeft lang geduurd voordat alle schade was hersteld. Het meest opvallend  is de oude abdij waardoor Echternach wordt gedomineerd. Ben je een wandelfanaat en heb je de tijd? Hier begint een trail dat je wandelend door de mooiste gebieden van Luxemburg brengt. Ben je minder ambitieus, dan zijn er meerdere gezellige terrasjes om wat tijd door te brengen. Uiteraard behoort een uitstapje naar Duitsland ook tot de mogelijkheden zowel per auto als ter voet.