Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wandelen in de Ardennen met overnachting

Wandelen in de Ardennen met overnachting

Hou je van wandelen en wil je dan er ook eens helemaal uit zijn en het vakantiegevoel krijgen? De Ardennen zijn dan beslist een goede optie. Het gebied ligt op een paar uurtjes rijden van de grens. Het is niet moeilijk om er een vakantiehuis te vinden. Die zijn er voor iedere smaak.

Er zijn huisjes in het groen waar je je alleen in de natuur waant, maar ook luxe verblijven voor grote gezelschappen bijvoorbeeld voor familiefeesten of bedrijfsuitjes. In de Ardennen zit je altijd in een mooi gebied dat anders is dan ons vlakke land. De heuvels van de Ardennen zorgen voor een compleet andere natuur dan wij zijn gewend. Planten en dieren zijn er in overvloed, maar ook gezellige dorpjes kan je zomaar na een heuvel zien verschijnen.

De Ardennen zijn een echt wandelgebied

In de Ardennen is er in totaal meer dan 6.000 kilometer aan wandelpaden uitgezet. Wil je gewoon een mooie route lopen, dan kan je je bij de plaatselijke VVV of Syndicat d’Initiative een boekje krijgen met wandelingen in de omgeving. In de echt kleine dorpjes is er vaak een balie van de VVV in een plaatselijke winkel. Deze wandelroutes zijn in het algemeen voor de middellange afstand, derhalve ongeveer 20 kilometer.

Meestal zal het eindpunt gelijk zijn aan het vertrekpunt en leidt de route je langs de meest interessante punten in het gebied. Er zijn echter ook diverse wandelboekje beschikbaar waarin behalve de route ook informatie staat over de natuur en andere zaken die je tegen kan of zal komen. De boeken van Ludo van Lint en van Julien van Remoortere hebben een zekere bekendheid verworven als het gaat om de mooiste wandelingen in het gebied. Bij de betere (web)winkels kan je deze boeken verkrijgen.

Tips voor wandelen door de Ardennen

Waar moet je aan denken bij wandelingen door de Ardennen?

  • Als je van wandelen houdt, ken je waarschijnlijk ook je eigen grenzen wel. Kies derhalve voor een route die bij jou past. Vergis je daarbij niet in het heuvelachtige karakter van het gebied. De heuvels kunnen op bepaalde punten beslist steil zijn.
  • Goede wandelschoenen zijn gewoon een noodzaak in dit gebied als je de natuur intrekt. In de zomer kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen en dan is voldoende water een goed idee.
  • Er zijn veel (kleine) dorpjes in het gebied en de meeste wandelroutes zullen je daar doorheen of langs leiden. Maar neem geen risico en drink voldoende onderweg.
  • Uiteraard zorg je voor een opgeladen mobiele telefoon voor het geval je in de problemen mocht geraken. Verder zijn de normale voorzorgsmaatregelen van toepassing die je bij een vergelijkbare wandeling in Nederland zou nemen.
  • Verder is het de bedoeling dat je geen rommel in de natuur achterlaat en deze zo min mogelijk verstoort.

Geniet van de natuur door mooie foto’s te maken en op die manier herinneringen te verzamelen. Er zijn een aantal bijzondere dieren zoals de zeldzame vuursalamander in dit gebied, alsmede een aantal planten dat nergens anders meer voorkomt. Het is een goed idee om hier wat informatie over te verzamelen voordat je aan de trip begint.