Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Denemarken, de hoofdstad en andere bezienswaardigheden

Denemarken, de hoofdstad en andere bezienswaardigheden

Als het gaat om het geluksgevoel van de bevolking, scoort Denemarken vaak nog beter dan ons land. Als je een vakantie houdt in het land, zal je dat wel begrijpen. Alles is piekfijn geregeld en Denemarken is een rijk land. Dat betekent overigens ook dat je als toerist niet altijd goedkoop uit bent. Toch is het een schitterend land om te gaan bekijken. Omdat het niet groot is, kan je vanuit een vakantiehuisje als basis, op verkenning in het gehele gebied. Hieronder staan wat tips.

1. Kopenhagen

In Kopenhagen merk je meteen hoe relaxt de Denen zijn, zelfs in de hoofdstad. Laat je meevoeren met het tempo van de hoofdstedelingen en bezoek de stad op je gemak. Het is een havenstad die door de grachten een beetje aan Amsterdam doet denken. De haven (Nyhavn) is weer typisch Scandinavisch met fel gekleurde huisjes, waarin nu horecagelegenheden zijn gevestigd. In een ervan woonde ooit Hans Christian Andersen. Vergeet zijn kleine zeemeermin niet te bezoeken. Wist je dat ze maar 1 meter 25 is?

2. Ribe

Voor Denen is de kust ook altijd erg belangrijk geweest. Een van de oudste plaatsen is Ribe dat uiterst gunstig is gelegen aan zee. Vikingen en Friezen vestigden zich hier in 710 en daarmee is Ribe het oudste dorp in Denemarken. In het centrum vind je nog steeds een groot aantal gebouwen uit de middeleeuwen. In het Vikingcentrum kan je even voelen hoe het moet zijn geweest om een Viking te zijn in die periode.

3. Legoland

In 1958 werd het eerste legosteentje gemaakt in Jutland. Het park dat is gebouwd, bestaat nu onder andere uit 60 miljoen van deze bouwstenen. Er zijn maar liefst 50 bijzondere attracties en de grootste gebouwen ter wereld zijn in miniatuur nagemaakt. Een dag is erg snel voorbij in dit zeer bijzondere park.

4. Roskilde

Roskilde is de vroegere hoofdstad van Denemarken. Het centrum is oud en hier staan een aantal prachtige Gotische monumenten. In het Vikingmuseum kan je gaan kijken naar de wrakken van 5 originele Vikingschepen. Daar is ook nog een bijzonder verhaal aan verbonden. Roskilde ligt aan een kleine fjord en om de haven bewust ontoegankelijk te maken, werden de 5 schepen moedwillig daarin tot zinken gebracht. Ben je een liefhebber van rock? Dan herken je de naam wellicht van het jaarlijkse rockfestival van Roskilde.

5. Grenen

Bij Grenen ligt het Noordelijkste puntje van Denemarken. Het is ook een bijzonder punt omdat de wilde Noordzee hier stuit op de kalmere Oostzee. Al ontelbare jaren duurt de strijd tussen de golven die nooit beslist zal worden. Je mag hier niet zwemmen want de stromingen zijn grillig en gevaarlijk. Maar even pootje baden met je voeten in twee verschillende zeeën is soms mogelijk op mooie dagen. Wie hier wel mogen zwemmen en zonnebaden zijn zeehonden en als het mooi weer is, kan je deze zien genieten. Vanaf Grenen word je op een wagen met trekker naar dit bijzondere punt gebracht. Een leuk uitje naar een fotogeniek plekje.