Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Met de auto naar Italië: wat heb ik nodig?

Heb je het vakantiehuisje voor de volgende vakantie in Italië al geboekt? Nu het weer kan, wordt de vakantie steeds verder van tevoren geboekt. Dat biedt zekerheid en vaak kun je ook nog eens rekenen op korting. Een goedkoop vakantiehuis boeken kan ook in Italië. Als je met de auto gaat, is het verstandig dat je die even laat checken voor je vertrek. In grote delen van Italië zijn de wegen goed en comfortabel. In de bergen of het zuiden van het land krijgt de auto het vaak zwaarder te verduren. Check ook wat je verplicht in de auto moet hebben naar Italië.

Met de auto naar Italië: wat heb ik nodig?

Wat moet je verplicht in de auto hebben in Italië?

Het is zeker verstandig om even te checken in hoeverre alles in de auto aanwezig is dat tot de verplichte uitrusting in Italië behoort. De voorschriften in de EU worden op dat punt ook steeds meer op elkaar afgestemd maar de verschillende landen hebben ook vrijheden op dat punt. Hieronder vind je meer informatie.

Verplichte uitrusting in een auto in Nederland

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek behoort tot de verplichte uitrusting van een personenauto in ons land. In principe hoef je deze alleen te gebruiken indien de alarmlichten niet werken of wanneer de auto op een zeer onoverzichtelijk punt staat. De gevarendriehoek plaats je op 30 meter achter de auto.

Veiligheidshesje

Het is in Nederland niet verplicht om een veiligheidshesje  in de auto te hebben of deze te gebruiken. Het wordt echter wel aangeraden ter persoonlijke bescherming.

Reserve lampen

Het is ook niet verplicht om reservelampen in je auto te hebben. Word je echter aangehouden door de politie dan kan het vervangen van een lamp je vaak een boete besparen.

Brandblusser en verbanddoos

Beide items behoren niet tot de verplichte uitrusting van je personenauto. Ook hier is het advies echter om ze in de auto te hebben. Het kan jezelf of anderen veel ellende besparen.

Reservebril

Het is niet verlicht om een reservebril (of lenzen) bij je te hebben indien op je rijbewijs is opgenomen dat deze met de beperking 01 (bril of contactlenzen) is verstrekt. Voor jouw veiligheid en die van anderen is een reserve echter altijd verstandig.

Een autovakantie naar Italië kan ook zonder volle kofferbak
Auto vol koffers

Verplichte uitrusting in Italië

In Italië behoren de onderstaande zaken tot de verplichte uitrusting in de auto.

Gevarendriehoek

In Italië behoort de gevarendriehoek evenals in ons land tot de verplichte uitrusting van een personenauto. Indien de alarmlichten goed werken en de auto op een zichtbare plaats staat, hoeft de driehoek niet te worden gebruikt. Indien dat wel nodig is, dient deze veiligheidsvoorziening op de snelweg 100 meter achter de auto te worden geplaatst. Op andere wegen is deze afstand 50 meter.

Veiligheidshesje

Voor de bestuurder en passagiers die zich buiten de auto begeven op momenten van pech of andere situaties is een veiligheidshesje een verplichting. Zorg derhalve dat in Italië er altijd voldoende hesjes in de auto beschikbaar zijn. Een kleine investering die veiligheid vergroot en een boete bespaart. Een dergelijk reflectievest moet voldoen aan de norm EN 20471:2013.

Reservebril

In Italië is een reservebril in de auto niet verplicht, indien je een beperking 01 op je rijbewijs hebt. Toch wordt aangeraden om hiervoor wel zorg te dragen. Het is immers wat moeilijker te communiceren in het buitenland met de politie over dat soort onderwerpen.

Weg door het Italiaanse landschap
Weg door het Italiaanse landschap

Welke landen kom je onderweg nog tegen?

Wanneer je met de auto naar Italië gaat, kom je onderweg ook andere landen tegen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Check ook altijd aan welke verplichtingen je in deze landen moet voldoen. Heb je gekozen voor een wintersport vakantiehuis? Van november tot en met half april zijn winterbanden en sneeuwkettingen in de landen op de route bijvoorbeeld een verplichting.