Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
 • Actueel & betrouwbaar
 • Direct boeken
 • Lage prijzen

Vakantiehuizen Friesland

Een vakantiehuis in Friesland huren betekent dat je er echt even helemaal uit bent. Als je van watersport houdt, dan is Friesland jouw ideale vakantiebestemming in Nederland. Nergens in ons land kun je zo heerlijk varen en zeilen als hier. Een vakantiewoning in Friesland huren is mogelijk in de hele provincie. Je kunt ervoor kiezen om een vakantiehuisje te huren op een vakantiepark of van een particulier. Friesland is een beetje buitenland in eigen land. De belangrijkste reden hiervoor is de Friese taal. Het Fries is officieel een taal en mag beslist geen dialect worden genoemd. Het wijkt daarvoor te veel af van het Nederlands. Friesland staat bekend om zijn meren, de Elfstedentocht en de typische streekproducten, zoals het Fries suikerbrood. Meer lezen
Vakantiehuizen Friesland
218 Accommodaties
218 Accommodaties
Prijs
Nieuw
20 gasten 10 slaapkamers 6 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
6 gasten 3 slaapkamers 3 badkamers
Wasmachine
Wifi
20 gasten 10 slaapkamers 6 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
20 gasten 10 slaapkamers 6 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
10 gasten 5 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Wifi
12 gasten 6 slaapkamers 4 badkamers
Sauna
Wasmachine
Wifi
8 gasten 4 slaapkamers 2 badkamers
Sauna
Bubbelbad / Hot tub
Wifi
6 gasten 3 slaapkamers 3 badkamers
Honden toegestaan
Sauna
Bubbelbad / Hot tub
Wasmachine
Zwembad (gemeenschappelijk)
4 gasten 2 slaapkamers 1 badkamers
Wifi
Toon 1 vergelijkbaar Vakantiehuisje

Verschillende soorten vakantiewoningen in Friesland

Er zijn vele mogelijkheden voor het huren van een vakantiewoning in Friesland. Zo kun je kiezen voor een goedkoop vakantiehuis in Friesland of juist een luxe vakantiehuis met allerlei extra voorzieningen. Hierbij kun je enerzijds bijvoorbeeld denken aan een simpele chalet in Friesland en anderzijds aan een chique vakantievilla. Wil je gaan varen tijdens je vakantie? Huur dan een vakantiehuis in Friesland aan het water. Vaak heb je dan een eigen aanlegsteiger. Als je het vakantiehuis in Friesland particulier huurt, kun je er soms het gebruik van een boot bij huren. Met behulp van de zoekfilters kun je eenvoudig jouw wensen specificeren. Het type dat je kiest is voor een gedeelte natuurlijk afhankelijk van uit hoeveel personen jouw reisgezelschap bestaat. Zo kunnen gezinnen kiezen voor een vakantiehuis voor 4 personen of een vakantiehuis voor 6 personen in Friesland en zijn er tevens accommodaties verkrijgbaar voor grote groepen. Hier kun je bijvoorbeeld ook met gemak een ruim vakantiehuis voor 12 personen in Friesland vinden.

Huisdier thuislaten of meenemen?

Veel mensen vinden het vervelend om hun huisdier achter te moeten laten wanneer ze op vakantie gaan. Ze missen hun hond(en) of kat(ten) enorm en maken zich zorgen over of hoe het met hen gaat.  Daarbij moet je ver van tevoren met een kennis of familielid hebben geregeld dat zij kunnen oppassen, of betalen voor een duur dierenpension. Dit maakt het plannen van een vakantie soms best lastig, vooral wanneer op een andere plek overnachten geen optie is voor jouw huisdier. Wij geven daarom duidelijk bij ieder vakantiehuisje aan of het toegestaan is om een huisdier mee te nemen – en hoeveel dit er precies mogen zijn. Hoe leuk zou het zijn als jouw huisdier(en) mee kan genieten van jouw vakantie? Zoek direct naar een vakantiehuis in Friesland waar huisdieren zijn toegestaan en ontdek het aanbod!

Zwerven over de Friese meren

Een vakantiewoning in Friesland betekent eigenlijk wel dat je ook het water op moet. Natuurlijk kun je er ook heerlijk fietsen en wandeltochten maken, zowel als één van de leuke steden bezoeken zoals Leeuwarden, Harlingen of Sneek. Varen en Friesland zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga je een vakantiewoning in Friesland huren, dan is het vaak mogelijk om een eigen boot mee te nemen. Je kunt in veel gevallen ook ter plaatse een sloep of zeilboot te reserveren om lekker het water op te gaan. Als je geen ervaring hebt met varen, is het wel belangrijk dat je van tevoren de regels goed bestudeert. Zeker in het hoogseizoen is het op de meren en in de vaarten soms erg druk.

Ben je niet zo’n waterliefhebber? Geen nood, ook dan heeft Friesland veel te bieden. Je kunt bijvoorbeeld een uitstapje maken naar één van de Waddeneilanden. Terschelling, Ameland en Vlieland zijn vanuit Harlingen met de veerboot bereikbaar. Is jouw vakantiehuisje gelegen in het zuiden van Friesland en heb je geen zin om ver te rijden? Dan kun je ook een dagje doorbrengen net over de grens in één van de aangrenzende provincies Groningen of Drenthe. Lees verder om zo direct meer te weten te komen over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Groningen!

Breng een bezoek aan watersportprovincie Friesland

Wanneer je je intrek neemt in een vakantiehuis in Friesland, kun je jouw hart ophalen aan de vele Friese sporten. Een vakantiehuis in Friesland aan het water huren doen veel mensen tijdens een bekend evenement om er vooral niets van te hoeven missen. In de zomer vindt namelijk het bekende Skûtsjesilen in Friesland plaats. Deze racewedstrijden met authentieke Friese zeilboten trekken jaarlijks veel bekijks. Naast het Skûtsjesilen is ook kaatsen een typisch Friese sport, evenals het Fierljeppen, waarbij je met behulp van een lange stok over een sloot moet springen. Bovendien is Friesland natuurlijk de schaatsprovincie bij uitstek. Bekende schaatshelden als Rintje Ritsma, Falko Zandstra en Sjoukje Dijkstra zijn rasechte Friezen en dat zijn dan nog maar een paar van de schaatshelden die deze provincie heeft voortgebracht.

Top 5 bezienswaardigheden in Friesland

Twijfel je nog over of Friesland wel de juiste vakantiebestemming is voor jou, omdat je niet zo goed weet wat je hier kunt doen? Natuurlijk begrijpen we dat jouw vakantiewoning in Friesland wel de moeite waard voor je moet zijn. Daarom vind je hieronder 5 tips van bezienswaardigheden die zeker de moeite van een bezoek waard zullen zijn.

Elfstedentocht

Ieder jaar hoopt heel Nederland, met in bijzonder de Friezen, weer dat de Elfstedentocht gehouden kan worden. De weersomstandigheden die dit mogelijk maken zijn echter al vele jaren niet meer voorgekomen. Toch bieden de 11 Friese steden niet alleen voor de liefhebbers van schaatsen iets bijzonders. Tegenwoordig kiezen mensen er vaak voor om de Elfstedentocht route te voet of op de fiets af te leggen. Ga op zoek naar mooie kerkjes van tufsteen en verwonder je bij de molens in de omgeving.

Harlingen

Deze stad is één van de oudste zeehavensteden van Nederland. Het lijkt wel een openluchtmuseum met 500 gevels die op de monumentenlijst zijn geplaatst! Niet voor niets dat Harlingen bekend staat om zijn cultureel erfgoed. Harlingen is dus een waar genot om een gezellige en interessante stadswandeling in te maken. Het kan ook ontzettend leuk zijn om een rondvaart te maken wanneer het mooi weer is.

Kameleondorp

Een groot pretpark is het niet te noemen, maar desondanks is het Kameleondorp een leuk attractiepark dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het bevindt zich in het Friese plaatsje Terhorne en is volledig gewijd aan de boekenserie “De Kameleon” van Hotze de Roos. Je kunt hier zien en voelen hoe het moet zijn geweest in 1949, de tijd van de fictieve tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer.

Fries Museum

Het Fries Museum staat in teken van de geschiedenis van Friesland. In het nieuwe onderkomen van het museum kun je tienduizenden voorwerpen uit de Friese (cultuur)historie bewonderen. Je leert hier onder andere meer over verzet en vervolging gedurende de Tweede Wereldoorlog, maar ook over vrijheid in de huidige tijd. Het is een leuk uitje voor jong en oud.

Woudagemaal

Dit is het enige nog werkende stoomgemaal in de hele wereld en is daarom onderdeel van de UNESCO-We. Het door stoom aangedreven gebouw werd op 7 oktober 1920 geopend door koningin Wilhelmina en wordt van tijd tot tijd nog steeds gebruikt om de stand van het water te regelen. In het bezoekerscentrum kom je van alles te weten over het Woudagemaal en kun je ook wat drinken. 

Boek snel en eenvoudig een vakantiewoning in Friesland

Heb je al een keuze kunnen maken uit het aanbod van de mooiste vakantiehuizen in Friesland? Voordat je een beslissing maakt, bekijk eerst de beschrijving van de vakantiewoning om alle belangrijke details hierover te weten te komen. Je hebt de keuze uit een ruim aanbod, zodat er vast ook iets tussen zit dat past bij jouw persoonlijke smaak! Heb je gezien dat alles naar wens is en aan al jouw eisen voldoet? Zorg dan dat je niet te lang wacht en boek zo snel mogelijk de gewenste datum. Druk hiervoor op de“ik ga boeken” knop om doorgestuurd te worden naar de website van de aanbieder. Hier kun je de reservering kunt plaatsen en afronden. Dan is het nu afwachten tot jouw vakantie begint!

Veelgestelde vragen over Friesland

Of je nu op zoek bent naar rust, prachtige natuur of avontuur, Friesland heeft het allemaal. Met zijn unieke cultuur, pittoreske stadjes en schilderachtige dorpen is Friesland een ideale plek om op vakantie te gaan. Na het doornemen van deze pagina heb je waarschijnlijk al een goed beeld gekregen van wat deze provincie nog meer te bieden heeft. Heb je toch nog een vraag met betrekking tot Friesland? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen hiernaast. Wie weet staat het antwoord ertussen.

Wat is er te doen in Friesland?

Er zijn veel dingen te doen in Friesland:

 • Bezoek historische steden zoals Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, met zijn prachtige monumenten en musea.
 • Geniet van de prachtige natuur, waaronder het Waddeneiland Schiermonnikoog, het Lauwersmeergebied en de Friese Wouden.
 • Ga varen, windsurfen of kitesurfen op de Friese meren en de Waddenzee.
 • Bezoek aan een Friese boerderij of kaasboerderij en proef de lokale lekkernijen.
 • Bezoek een van de sportieve evenementen zoals de Elfstedentocht of zeilwedstrijden op de Friese meren.
 • Bezoek aan de Friese plattelandsdorpjes en historische dorpen zoals Workum, Hindeloopen, en Sloten.
 • Culturele activiteiten zoals een bezoek aan het Fries Museum, het Fries Landbouwmuseum en Natuurmuseum Fryslân.
Wat zijn de leukste dorpen en steden in Friesland?

Leeuwarden, Sneek, Harlingen, Franeker, Hindeloopen, Sloten, Workum, Schiermonnikoog en Grou:

 • Leeuwarden: de hoofdstad van Friesland, met prachtige monumenten zoals het Oldehove-toren, het Fries Museum en het Fries Landbouwmuseum.
 • Sneek: een historische stad met een prachtige binnenstad en veel culturele activiteiten, waaronder het Sneekweek festival.
 • Harlingen: een historische havenstad met veel leuke winkels, restaurants en cafés.
 • Franeker: een historische stad met een prachtige binnenstad en het Eise Eisinga Planetarium, dat een van de oudste werkende planetaria ter wereld is.
 • Hindeloopen: een historisch vissersdorp met een prachtige oude binnenstad en veel culturele activiteiten.
 • Sloten: een historisch dorpje, bekend om zijn prachtige grachten en molens.
 • Workum: een historisch dorp met een prachtige binnenstad en het Jopie Huisman Museum, dat de levens en werken van de beroemde Friese kunstenaar Jopie Huisman toont.
 • Schiermonnikoog: een prachtig eiland met prachtige natuur en leuke wandel- en fietspaden, en een prachtige vuurtoren.
 • Grou: een gezellige plaats aan het water met veel terrasjes, restaurantjes en watersportmogelijkheden.
Wat zijn de leukste bestemmingen voor gezinnen in Friesland?

Friesland heeft veel leuke bestemmingen voor gezinnen, waar kinderen kunnen genieten van de natuur, activiteiten en educatie. Hier zijn enkele voorbeelden: AquaZoo Leeuwarden, De Friese Wouden, De Friese Wadden, De Friese Meren en een bezoek aan Friese boerderijen.

Kan ik in Friesland watersporten?

Ja, in Friesland kun je diverse watersporten beoefenen, zoals zeilen, surfen, kanoën en kitesurfen op de Friese Meren en de Waddenzee.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Friesland?

Er zijn veel prachtige natuurgebieden in de provincie Friesland, hier zijn enkele voorbeelden:

 • Nationaal Park Lauwersmeer: Dit prachtige natuurgebied bestaat uit veengebieden, rietlanden, plassen en meren. Het biedt een grote diversiteit aan vogels, waaronder de zeldzame krakeend.
 • Waddeneilanden: De Waddeneilanden zijn een uniek natuurgebied met prachtige duinen, wadvlakten, zandstranden en unieke planten- en diersoorten. De meest bekende eilanden zijn Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland.
 • De Alde Feanen: Dit prachtige natuurgebied bestaat uit veengebieden, rietlanden, plassen en meren. Hier kunt u genieten van de natuur en diverse recreatieve activiteiten beoefenen.
 • Friese Wouden: Dit is een prachtig bosgebied, waar u kunt wandelen, fietsen, paardrijden en genieten van de natuur. Het is ook een gebied met historische waarde, met veel oude dorpen, molens en landhuizen.