Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 mooiste wandelroutes van Nederland

Nederland is weer populair als vakantiebestemming voor locals. Dat is niet zo vreemd omdat Corona toch heeft gezorgd voor een omslag in vakantiegedrag. Daarbij heeft Nederland gewoon ook heel veel te bieden voor een vakantieganger en zijn 4 van de laatste 5 zomers qua weersomstandigheden goed geweest. Verder houden wij als Nederlanders in het algemeen erg van wandelen en fietsen en waar kan je dat nu beter doen dan in eigen land? Een vakantiehuisje huren en dan op pad op een van de onderstaande mooiste wandelroutes van Nederland is een recept voor een geslaagde vakantie.

De 5 mooiste wandelroutes van Nederland

De mooiste wandelroutes van Nederland op een rij

Op zoek naar de mooiste wandelroutes van Nederland? Hieronder kun je alvast inspiratie opdoen.

1. Kennemerduinen

De route is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf station Santpoort-Noord. Er zijn twee routes van resp. 15 of 16 kilometer en beide eindigen op een NS-station. De route loopt door Nationaal Park Kennemerland-Zuid en omvat duinen, kastelen en strand. Afhankelijk van de route die je kiest, loopt deze via het strand of de duinen naar het eindpunt. Honden zijn niet toegestaan op deze route.

2. Pronkjewailpad

Ben je in het mooie Groningen, dan kan je kiezen voor diverse routes op het Pronkjewailpad. Het bijzondere is dat je overal langs het pad Pronkjewailposten hebt. Hier kan je een stempel halen, een versnapering genieten of gewoon even uitrusten voordat je weer vertrekt. Hef pad leidt je door de hele provincie en maakt duidelijk hoe mooi dit gebied is voor een wandelaar. Kies gewoon je eigen begin en vertrekpunt en genieten maar.

3.  Zeeuwse strand

Voor een wandeling op het strand hoeft het geen zomer te zijn. Ook de rest van het jaar zijn er voldoende mooie dagen om eens lekker uit te waaien in Zeeland. Er zijn diverse mooie en relatief korte routes te vinden. Het natuurreservaat  Rammekenshoek is buiten het broedseizoen de moeite waard. Wandelend over de dijk kan je de haven van Vlissingen steeds dichterbij zien komen. Wist je dat Fort Rammekens  het oudste zeefort van Noord-west Europa is? Het ligt ook nog eens vlakbij de rand van de Westerschelde, een van de rijkste natuurgebieden in ons land.

4. Stellingenpad

Het Stellingenpad is verkozen tot wandelroute van het jaar 2023 en dat is beslist niet zonder reden. De route is nieuw en bestaat sinds 2022. Het leidt je door het vaak onbekende Zuidoost-Friesland. Een prachtig gebied vol rust, natuur en diverse landschappen. Het totale pad bestaat uit 15 routes die ieder 12 tot 18 kilometer lang zijn. Deze kun je lopen met de daarvoor uitgegeven wandelgids van het Stellingenpad, maar je kan ook je eigen etappe kiezen.

5. Eilandwandelen

Misschien denk je nu meteen aan de Wadden en daar kan je ook heerlijk wandelen. Maar er zijn ook kleine eilandjes elders die bijna vergeten zijn. Tiengemeten is zo’n eiland, dat midden in het Haringvliet ligt. De bewoners zijn vertrokken, maar hebben namen als Weemoed, Weelde en Wildernis achtergelaten. Er zijn 4 wandelroutes van 3,5 tot 10 kilometer waarvan je niet mag afwijken. Het gebied heeft nieuwe eigenaren die je wellicht zal ontmoeten, zoals bevers en visarenden. Een prachtige route waarvan je stil zal worden. Boek een vakantiehuis aan zee en geniet!

Bekijk ook:

-          De top 4 mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

-          De 5 mooiste wandelroutes in Gelderland