Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De beste plekken voor een watersportvakantie in Nederland

Watersport is één van de meest populaire activiteiten in Nederland. Met de vele meren, rivieren, kanalen en lange kustlijn is ons land een paradijs voor watersporters. Of je nu houdt van varen, kanoën, kitesurfen, waterskiën of zelfs duiken: er is genoeg te doen en te beleven. We delen daarom graag onze top vijf leukste watersportgebieden van Nederland met onze lezers.

De beste plekken voor een watersportvakantie in Nederland

De leukste plekken om te varen in Nederland

We beginnen onze lijst met de leukste plekken in Nederland om te varen. Om te beginnen raden we je aan om Giethoorn te bezoeken, ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Dit dorp in Overijssel staat bekend om zijn waterwegen in plaats van autowegen tussen de huizen door. Je kunt vanaf de boot heerlijk naar de prachtige huizen kijken in het groene landschap vol planten en bloemen. Hier kun je zeker jezelf een paar dagen vermaken, dus overweeg ook zeker een vakantiehuisje in Giethoorn te boeken. Daarnaast kun je ook naar Haarlem gaan voor een mooie boottocht. In dit geval raden we aan om het zogenaamde “rondje van de Molenplas” te kiezen. Het is een afwisselende vaarroute met afwisselende natuurgebieden en oude molens, zoals ook het Spaarne en de Mooie Nel. Ook het “rondje van de Haarlemse grachten” is een aanrader als je de mooie gebouwen van de stad graag vanaf het water wilt zien. Er zijn veel mooie vaartochten in Haarlem te maken. Moet je ver reizen om in Noord-Holland te komen en wil je zowel genoeg tijd hebben om de vaartochten te maken als om de stad uitgebreid te verkennen, dan kun je het beste een mooi vakantiehuis in Haarlem boeken.

Varen in Giethoorn
Varen in Giethoorn
Je kunt heerlijk varen in het mooie Giethoorn

De ideale gebieden in Nederland om te zeilen

Het Markermeer en het IJsselmeer zijn twee prachtige havens om je zeilen in te hijsen. Vaar langs de oevers vol met kleurrijke kustplaatsen, zoals Volendam, Hoorn en Enkhuizen. Er zijn meer dan genoeg leuke mogelijkheden om aan te meren. Als je niet in de buurt woont en geen tijd tekort wilt komen raden we je een vakantiehuis in één van de mooie kustplaatsjes aan, zoals bijvoorbeeld een vakantiehuis in Volendam.  Breng daarnaast ook een bezoek aan de Waddenzee en zeil van Waddeneiland naar Waddeneiland. Vaar de mooie havens in en geniet van het verkennen van de pittoreske stadjes, met de leukste terrasjes en winkels. Woon je in het zuiden van het land? Dan is een vakantiehuisje op één van de Waddeneilanden aan te raden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een mooi vakantiehuis opk Texel of Ameland. Zo houd je voldoende tijd over om ook nog mooie strandwandelingen te maken en bijvoorbeeld de indrukwekkende vuurtoren op Ameland van dichtbij te bekijken. Het is ook de ideale locatie voor een prachtige strandvakantie.

Zeilen met zonsondergang
Zeilen in Nederland
Wat is er mooier dan zeilen met zonsondergang?

De perfecte plaatsen in Nederland om te kanoën

Het is makkelijk om te zien waarom de Biesbosch wordt aangewezen als één van de mooiste plekken in Nederland om te kanoën. Het is een idyllisch nationaal park en een werkelijke oase voor avontuurlijke reizigers die willen kajakken en kanoën. Het labyrintische netwerk van riviertjes en met riet bedekte oevers garandeert een sensationeel outdoor-gevoel. Bovendien zijn er diverse kanoroutes die geschikt zijn voor zowel beginnende als ervaren kanoërs en kajakkers, variërend van twee uur tot een hele dag. Het gebied is ook de ideale plek voor een vakantie. Wil je dit graag? Kies dan voor een vakantiehuis in Raamsdonksveer, waarvandaan je de Biesbosch eenvoudig bereikt. En wat dacht je van een tocht over de schilderachtige Utrechtse Vecht? Met een lengte van ongeveer 42 kilometer begint deze prachtige rivier in het hart van Utrecht bij de Weerdsluis en stroomt uit in het IJmeer bij Muiden. Het is een langere tocht, maar je kunt de hele weg blijven zitten in je kano of kajak en genieten van het uitzicht. Als je graag een verfrissende duik neemt, kan je ook via deze route kanoën naar de Loosdrechtse of Kortenhoefse Plassen. Woon je niet in de buurt? Boek dan zeker een vakantiehuisje in Utrecht om ook genoeg tijd over te houden om de omgeving te verkennen. Bekijk daarnaast ook zeker deze andere kanoroutes die we hebben gevonden.

Kanoën in de Biesbosch
Kanoën in de Biesbosch
De Biesbosch is de perfecte plek voor een kanotocht

De mooiste plek in Nederland om te surfen, windsurfen en kitesurfen

Er zijn veel verschillende surfspots in Nederland te vinden. IJmuiden, een parel van de Noord-Hollandse kustlijn, is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende plekken voor kitesurfers en windsurfers in het land. Door de overvloed aan surfscholen is het boeken van lessen hier een fluitje van een cent. De haven vormt een beschutte kom, wat betekent dat er met verschillende windrichtingen gesurft kan worden. Bovendien is er genoeg ruimte en een constante, betrouwbare wind, waardoor deze spot geschikt is voor zowel beginners als gevorderde surfers. Het zal niemand verbazen dat deze badplaats zeer geliefd is onder surfers van alle niveaus. De golfsurfsport in Nederland is nergens zo snel gegroeid als hier, en dat is duidelijk te zien aan de overvloed aan surfwinkels, strandtenten en surfers in het water. De sfeer in en rondom het water is ongeëvenaard en op goede dagen lijken de wind- en kitesurfers bijna door de lucht te zweven. Hoewel de meeste surfers zich verzamelen aan de noord- of zuidkant van het havenhoofd, zijn er nog vele andere geweldige spots te vinden in de omgeving van Scheveningen, dus laat je avontuurlijke kant zien en ga zelf op ontdekkingstocht!

Windsurfen is een geweldige watersport
Windsurfen in Nederland
Windsurfen is één van de spannendste watersporten

De beste locaties om te waterskiën en wakeboarden in Nederland

In Nederland zijn er tal van mogelijkheden om te genieten van waterskiën en wakeboarden, zonder dat je daarvoor een peperdure speedboot nodig hebt. De oplossing? Maak gebruik van één van de vele waterski kabelbanen, zoals bijvoorbeeld de baan in het altijd bruisende Almere. Met deze optie is het niet alleen zeer betaalbaar, maar ook nog eens ontzettend gemakkelijk om te organiseren. Bovendien is waterskiën een sport die vrij simpel onder de knie te krijgen is. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je jezelf uitdagen en steeds meer grenzen verleggen. Wil je echter je eigen boot gebruiken voor watersporten zoals waterskiën of wakeboarden? Zorg er dan voor dat je enkel gebruik maakt van gebieden die daarvoor specifiek zijn aangewezen, zoals bijvoorbeeld de schilderachtige Westerschelde of het betoverende Waddeneilandgebied.

Wakeboarden met hoge snelheden
Wakeboarden in Nederland
Wakeboarden kan op zeer hoge snelheden gaan!

De aantrekkelijkste steden en gebieden in Nederland om te suppen

Suppen in Amsterdam over de grachten is misschien niet één van de eerste dingen waar je aan denkt, maar is zeker een aanrader. Vanaf het water is echter de leukste manier om de Amsterdamse panden en straatjes te bewonderen. Ook in Amersfoort kun je prachtig suppen door de grachten, zowel als in Groningen. Bovendien is er in deze grote steden genoeg te doen om de rest van de dag mee vol te maken. Je kunt één van de vele musea bezichtigen of heerlijk shoppen in de vele winkelstraten. Ga dus zeker op zoek naar de vele sup-mogelijkheden die elk van deze steden te bieden heeft. Liever suppen in de natuur? Dan is de Alde Feanen, een nationaal park in Friesland, voor jou het ideale startpunt voor een leuk dagje suppen. Je kunt net buiten de drukte van de boten en kano’s onder de kleine bruggetjes door peddelen door het mooie natuurgebied. Moet je hier een aantal uur voor reizen maar wil je ook de rest van de omgeving kunnen verkennen? Vanuit een vakantiehuisje in Drachten dichtbij Alde Feanen kun je volop genieten van al het moois dat hier te vinden is.

Kinderen vinden suppen vaak ook leuk
Suppen is ook voor kinderen leuk
Suppen is ook leuk en eenvoudig voor kinderen

De bijzonderste regio’s in Nederland om te duiken

Veel mensen weten niet dat er veel mooie plekken in Nederland zijn om te duiken. Deze zijn er dus echter volop! Zo kun je bijvoorbeeld denken aan duiken in de Oosterschelde. Doordat de watertemperatuur in de winter en de zomer veel van elkaar verschilt, is hier sprake van een ruime biodiversiteit. Hier kun je onder andere zeekatten, pijlinktvissen en bovendien zelfs zeepaardjes spotten! Het is echter vanwege de aanwezige stroming wel aan te raden om enige ervaring met duiken te hebben. Er zijn meer dan honderd verschillende plekken in de Oosterschelde waar je geweldig kunt duiken, maar de beste duikplekken zijn echter te vinden bij de Plompe Toren, Zeelandbrug, Gorishoek, zuidkust van Schouwen-Duiveland, Kattendijke, Wemeldinge, Wissenkerke  en Goese Sas. Daarnaast vind je bij de grens van Zuid-Holland en Zeeland het Grevelingenmeer. Dit is ook een zeer veelzijdige duiklocatie. Er zijn veel verschillende plekken waar je het water kunt betreden waaronder bij Scharendijke West, Den Osse Nieuwe Kerkweg, en Le Serpent. Zo is bijvoorbeeld den Osse Nieuwe Kerkweg een duiklocatie waar je volop bijzondere levensvormen kunt spotten. In het water liggen oude betonplaten die uitstekende biotopen vormen waar je palingen, steenbolken en zelfs anemonen kunt spotten. Door een vakantiehuis in Zeeland te boeken kun je alle leuke plekken op je gemak verkennen!

Je kunt prachtig duiken in de Oosterschelde
Duiken in de Oosterschelde
Wat schuilt er in het mooie water van de Oosterschelde?