Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 ideeën voor een stedentrip

5 ideeën voor een stedentrip

Een stedentrip staat steeds vaker op de agenda tijdens de vakantie. Een stad is vaak een plaats waar ieder wel wat vindt naar de gading. Uiteraard zijn er een aantal toppers die altijd in de gedachten komen als je denkt aan een stedentrip: Parijs, Londen, Rome, maar ook Amsterdam. Hieronder staan een aantal minder voor de hand liggende steden in eigen land. Een stedentrip zijn ze beslist alle 5 waard.

1. Kampen

De oude Hanzestad Kampen heeft een prachtig historisch centrum. De gevels die je hier aantreft duiden op de rijkdom en macht toen de IJssel nog goed bevaarbaar was voor de koggen van de Hanze. De hele Oostzee was het doel van deze handelsschepen. De stadspoorten uit de middeleeuwen maken duidelijk dat rijkdom niet onbedreigd was. De kerken getuigen van vroomheid maar ook spilzucht. In de omgeving is het een paradijs van de natuur met weiden vol met wilde bloemen.

2. Buren

Vestingstad Buren is een ideale plaats voor een leuke stadswandeling door de nauwe straatjes omringd door goed bewaarde oude huizen. Op deze strategische plek midden in de Betuwe was het voor de Oranjes van belang om een vesting te hebben. Er werd dan ook aandacht besteed aan de architectuur evenals aan de vestingwerken. Buren wordt om die reden dan ook vaak de parel van de Betuwe genoemd. Veel horecagelegenheden hebben namen die verwijzen naar de band met de Oranjes. En hoe noemde onze huidige koning zich ook alweer toen hij anoniem deelnam aan de Elfstedentocht?

3. Hattem

Niet ver van de hoofdstad van Overijssel, Zwolle, vind je het mooie dorp Hattem. Naar verluidt woont de elite uit het oosten vooral in Hattem. Dat is geen wonder omdat het een prachtige plaats is in een nog mooiere omgeving. Het oude middeleeuwse centrum ligt aan de IJssel en na de stadswandeling kan je wellicht een kijkje gaan nemen op het landgoed Molecaten. Zo kom je beslist de dag wel door zonder je een moment te vervelen. Nog een tip: het Bakkerijmuseum moet je beslist niet overslaan.

4. Heusden

Heusden is een schoolvoorbeeld van een middeleeuws vestingstadje. De bastions geven het oude centrum meteen een bijzondere aanblik. Na een bezichtiging van de plaats kan je heerlijk tot rust komen op een gezellig terrasje en genieten van een lekker hapje of drankje. Vergeet ook niet naar de ijsspecialiteiten te vragen. Heusden staat daarom bekend. Vlakbij Heusden ligt het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen. Wellicht een overnachting in Heusden waard.

5. Deventer

Uiteraard staat Deventer bekend als de koekstad en is de grootste stad van dit vijftal. Het is wellicht ook de mooiste. In museum de Waag kan je alles te weten komen over de geschiedenis van de stad. Het waaggebouw op zich is al adembenemend en waarschijnlijk het oudste waaggebouw in ons land in een dergelijk goede staat. Ook hier kan je via een stadswandeling de mooiste panden in de stad vinden. Daarnaast is Deventer ook een leuke stad om te winkelen en zijn er veel evenementen gedurende het jaar.