Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 beste plekken in Zweden om het Noorderlicht te zien

Het Noorderlicht is een prachtig en spectaculair fenomeen dat veel toeristen naar deze Zweden trekt. In deze blog gaan we de vijf beste plaatsen in Zweeds Lapland bespreken voor het boeken van een vakantiehuis in Zweden in om het Noorderlicht te zien. Bovendien zullen we vertellen wat elke stad uniek maakt, zowel als welke activiteiten je nog meer in Zweeds Lapland kunt doen.

De 5 beste plekken in Zweden om het Noorderlicht te zien

Bekijk het Noorderlicht vanuit een vakantiehuis in Zweeds Lapland

Zweeds Lapland, veelal gelegen in de regio Norbotten, is een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een ongerepte wildernis en een authentieke ervaring. Gelegen in het noorden van Zweden, strekt Lapland zich uit over een gebied dat ongeveer 25% van het land beslaat. Hier vind je uitgestrekte toendra's, kristalheldere meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en dichte bossen, evenals de traditionele levenswijze van de inheemse Sami-bevolking.

Eén van de meest populaire activiteiten in Zweeds Lapland is natuurlijk het zien van het noorderlicht, ook wel bekend als aurora borealis of het poollicht. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de interactie van zonnewind en magnetische velden in de atmosfeer en komt vooral voor in de wintermaanden, wanneer de nachten lang zijn en de lucht helder is. Er zijn tal van manieren om het noorderlicht te ervaren, van een nachtelijke sneeuwscootertocht tot een ontspannen wandeling in de avond met uitzicht op de sterrenhemel. Je kunt het ook van binnenuit bekijken door Aurora Sky Station te bezoeken. Vanuit het comfort van een vakantiehuis in Zweeds Lapland kun je deze activiteiten eenvoudig bereiken.

Ga je ook het Noorderlicht in Zweden bekijken?
Noorderlicht in Zweden bekijken
Kom je ook het Noorderlicht in Zweden bekijken?

Deze activiteiten kun je ook in Zweeds Lapland doen

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je na het eenmaal zien van het Noorderlicht je gaat vervelen in Zweeds Lapland. Het zit vol met unieke activiteiten die je een onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen. Je kunt in Zweeds Lapland aan allerlei bijzondere activiteiten deelnemen die je bijna nergens anders ter wereld kunt doen. Er zijn verschillende nationale parken waar je prachtig kunt wandelen en langlaufen. De grootste en mooiste van Zweden is Nationaal Park Sarek in Jokkmokk. Een vakantiehuis in Jokkmokk zou voor de echte avonturier dan ook een uitstekende keuze zijn voor wie graag het meeste van zijn of haar tijd buiten spendeert. Ook voor de liefhebbers van klassieke wintersporten zoals skiën en snowboarden zijn er geweldige mogelijkheden in Zweeds Lapland. Hiervoor ga je naar skigebied Björkliden en skigebied Riksgränsen.

Hondensleeën in Zweeds Lapland

Eén van de meest populaire hiervan is hondensleeën. Bij het maken van een hondensleetocht sta je op een slee die wordt voortgetrokken door een team van husky's door het prachtige winterlandschap. Je kunt ervoor kiezen om mee te gaan als passagier, of zelf de roedel aan te sturen! Dit is een geweldige manier om de ongerepte natuur van Zweeds Lapland te ervaren. Daarnaast zul versteld staan van de kracht en snelheid van deze sterke honden die duidelijk genieten van hun werk.

Sneeuwschoenwandelen/langlaufen in Zweeds Lapland

Sneeuwschoenwandelen, vaak ook langlaufen genoemd, is ook een populaire winteractiviteit in Zweeds Lapland. Het is een perfecte manier voor de sportieve toerist om de rust en stilte van de winterse wildernis te ervaren. Met sneeuwschoenen aan kun je gemakkelijk door de sneeuw lopen en zo de afgelegen plekken bereiken waar je anders niet zou komen. Een gids kan je hierbij helpen en je meer vertellen over de flora en fauna van de omgeving. Kies niet een te lange route als beginner, het kan namelijk best zwaar zijn!

Vissen in Zweeds Lapland

Een andere populaire zomeractiviteit is vissen. Zweeds Lapland is de ideale plek om te genieten van de rustige en vredige omgeving van een meer of rivier terwijl je wacht op een vis om te bijten. Hier is een overvloed aan prachtige vissoorten te vinden. De wateren zitten namelijk onder andere vol met flinke zalmen, forellen, baarzen en zelfs snoeken!

Rendierboerderijen bezoeken in Zweeds Lapland

Als je geïnteresseerd bent in de Sami-cultuur, is een bezoek aan een van de vele rendierboerderijen in de regio een must. Hier kun je meer leren over de traditionele manier van leven en hoe de Sami-herders zich aanpassen aan de extreme omstandigheden van het noorden. Bovendien worden er tal van activiteiten met de rendieren georganiseerd, zoals ook een sleeritje. Een rendierentocht is een sprookjesachtige, zeer unieke ervaring die je zeker niet gemist wilt hebben!

Ritje met de rendierenslee in Skellefteå
Rendiertocht in Skellefteå
Rendierentocht in Skellefteå

1.      Boek een vakantiehuis in Kiruna

Kiruna is de grootste en meest noordelijke stad in Zweeds Lapland. Hierdoor is het beroemd geworden als een geweldige plek om het Noorderlicht te zien. Daarnaast staat het bekend om zijn grote mijnindustrie en Sami-cultuur. Binnen de stad zijn er enkele mooie bezienswaardigheden te vinden, waaronder de kerk van Kiruna. Er zijn verschillende organisaties aanwezig die tours aanbieden om het Noorderlicht te spotten, maar je kunt het natuurlijk ook op eigen gelegenheid doen. De omgeving van Kiruna biedt veel mogelijkheden om te wandelen, skiën en sneeuwschoenwandelen. Daarnaast kun je ook een bijzondere hondensleetocht maken of een spannende sneeuwscootertocht. Vanwege het feit dat het een toeristisch gebied is, zijn er veel mooie vakantiewoningen in Kiruna te vinden om uit te kiezen.

Een mooi uitzicht over Kiruna
Uitzicht op de stad Kiruna
Een prachtig uitzicht over Kiruna

2.      Huur een vakantiehuisje in Abisko

Abisko is een klein dorpje in Lapland, dat bekend staat om zijn heldere luchten en minimale lichtvervuiling. Het is dan ook één van de beste plekken in Zweden om het Noorderlicht te zien. Wil je het bekijken onder het genot van een heerlijke en luxe maaltijd, bezoek dan het Aurora Sky Station. Dit is een observatieplatform gelegen op de top van de berg Nuolja, dat een ongelooflijk perspectief biedt op het Noorderlicht. Bezoekers kunnen een kabelbaan nemen naar de top en genieten van het spectaculaire uitzicht. Je kunt ook deelnemen aan een husky- of sneeuwscootertocht, of een wandeling maken in het Abisko Nationaal Park. Ook kun je leren ijsklimmen en langlaufen via Abisko Adventure. Dit is een gidsbureau dat zich heeft gespecialiseerd in het organiseren en begeleiden van extreme  wintersporten. Met een overvloed aan bjizondere activiteiten in de buurt is een vakantiehuis in Abisko boeken zeker de moeite waard.

Prachtige rivier in Abisko Nationaal Park
Abisko Nationaal Park
Schitterende rivier in Nationaal Park Abisko

3.      Reserveer een vakantiewoning in Gällivare

Gällivare is een klein mijnstadje en ook één van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. Naast het Noorderlicht staat Gällivare ook bekend om zijn ongerepte natuur en outdoor activiteiten. Het nabijgelegen Muddus National Park is een populaire bestemming voor avontuurlijke toeristen en biedt een prachtig landschap van naaldbossen, valleien, moeraslandschap en ravijnen. Bovendien kun je hier langs een wandeling maken langs één van de mooiste watervallen in Zweden, genaamd de Muddusagahtjaldak. Naast het Noorderlicht is er nog veel meer moois te zien in de stad, waardoor een vakantiewoning in Gällivare een populaire keuze is onder toeristen. Je kunt het Gällivare Museum bezoeken om meer te leren over het Sami-volk, maar ook één van de historische kerken bezichtigen of een rondleiding door de ijzerertsmijn nemen. Door het Naturum Laponia bezoekerscentrum te bezoeken, zul je in de omgeving van Gällivare nog veel meer leuke bezienswaardigheden en activiteiten ontdekken.

Gällivare met een mooi gebergte op achtergrond
Gällivare met Dundret gebergte op achtergrond
Gällivare met het Dundret gebergte op achtergrond

4.      Verblijf in een vakantiehuis in Luleå

Luleå is een grote stad in het noordoosten van Zweden, gelegen aan de Botnische Golf. Het is een ideale plaats om het Noorderlicht vandaan te bewonderen, zowel als deelnemen aan verschillende typische wintersportactiviteiten. Luleå heeft ook een aantal culturele zoals kerken, maar ook musea en galerieën, die je kunt bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de regio. Dichtbij Luleå vind je bovendien een speciaal historisch plekje. In Gammelstad bekijk je prachtige eeuwenoude Zweedse huisjes en vind je de grootste Middeleeuwse stenen kerk van Noord-Zweden uit het jaar 1492. Hier omheen bevindt zich het best bewaarde kerkdorp ter wereld met meer dan 400 mooie kerkhuisjes, woningen en kleine winkels. Als je een vakantiehuisje in Luleå zoekt, kun je beginnen met een kijkje nemen tussen het aanbod op onze website.

Kerkdorp Gammelstad nabij de stad Luleå
Gammelstad nabij Lulea
Het kerkdorpje Gammelstad nabij de stad Luleå

5.      Kies een vakantiehuisje in Skellefteå

Als je op zoek bent naar een perfecte plaats om het Noorderlicht te bewonderen en een onvergetelijke vakantie in Zweeds Lapland te vieren, is een vakantiehuisje in Skellefteå de uitstekende keuze. Dit prachtige stukje Zweeds Lapland is een magische plek om de natuurlijke schoonheid te ontdekken. Het zien van het Noorderlicht is niet het enige wat Skellefteå te bieden heeft. Er is veel te ontdekken in de omgeving. Bezoekers kunnen genieten van een ontspannen wandeling door het bos of schaatsen op natuurijs over één van de meren in de regio. Verder kun je er op huskysafari, rendieren ontmoeten, elanden spotten en een sneeuwscootertocht maken.

Hondensleeën met Husky's in Noord-Zweden
Hondensleeën in Zweeds Lapland
Hondensleeën met Husky's is een traditionele bezigheid in Noord-Zweden

Wat is de beste tijd voor een reis naar Zweeds Lapland?

Een vakantie naar Zweeds Lapland klinkt als een geweldig plan. Maar je hebt vast een aantal vragen voordat je plannen gaat maken. Zo kun je bijvoorbeeld je afvragen wat de beste tijd is om naar Lapland te reizen en hoe koud het precies gaat worden. Logisch, want met deze informatie heb je een beter idee van wat je mee zult willen nemen. Het beste moment om te verblijven in een vakantiehuis in Zweeds Lapland is van december tot en met maart. Tijdens de wintermaanden is de kans op het zien van het noorderlicht het grootst en zijn de sneeuwcondities het best. De temperaturen zakken dan naar ongeveer -5 graden tot -15 graden. Het komt heel soms voor dat de temperatuur zelfs naar -20 of -30 graden zakt. Deze omstandigheden zijn zeer gunstig voor het doen van de meeste activiteiten waarvoor dit noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld langlaufen. Echter moet je er dus wel rekening mee houden om de juiste uitrusting aan te schaffen en mee te nemen. Denk er bijvoorbeeld in ieder geval aan om thermoskleding mee te nemen. Zorg ook zeker dat je alvorens deel te nemen aan buitenactiviteiten van tevoren een hete thermosfles met lekkere koffie of thee meeneemt. Natuurlijk kan een extra dikke, goed isolerende winterjas niet ontbreken. Neemt dit allemaal teveel ruimte beslag in de koffer? Dan kun je eventueel ook een aantal spullen ter plekke aanschaffen in één van de steden.