Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Kungsleden; een van Europa's meest afgelegen wandeltochten

Er zijn nog maar weinig witte vlekken op de wereldkaart: plaatsen waar nog geen mensen zijn geweest. Maar er zijn nog gebieden die prachtig zijn en toch door relatief weinig toeristen worden bezocht. Kungsleden betekent Koningspad in het Zweeds en als je een vakantie doorbrengt in dat land en houdt van een stevige wandeltocht dan mag je dit beslist niet missen.

Wat feiten over Kungsleden

De Kungsleden is 443 kilometer lang en loopt van Abisko naar Hemavan in het noorden van Zweden. De route bestrijkt bijna heel Zweeds Lapland. Het meest indrukwekkende deel is het noordelijke deel van 183 kilometer dat begint in Abisko en eindigt in Kvikkjokk. Dit gedeelte ligt namelijk compleet boven de poolcirkel. Deze route is weer opgedeeld in 3 etappes met goed bereikbare begin- en eindpunten. De etappes voeren je door een viertal nationale parken met een ongekend natuurschoon. Het pad is op de hele Kungsleden goed gemarkeerd. Op sommige plaatsen loop je over planken om natte voeten te voorkomen. In de maand juli zijn er relatief veel wandelaars op pad, maar zelfs dan kan je urenlang niemand tegenkomen. In het voor- en naseizoen is het hier erg rustig.

Wat zijn de voorzieningen langs de Kungsleden?

Hoewel dit Koningspad afgelegen ligt, zijn er goede voorzieningen voor de wandelaars. Er zijn luxe berghotels langs de route en knusse berghutten. De locaties zijn zo gekozen dat je deze met een dag wandelen kan bereiken. Je kunt daar niet alleen overnachten maar ook proviand en andere zaken kopen voor de volgende dag wandelen. Je hoeft dus niet met een zware rugzak op deze tocht te maken. Maar als je voor het echte avontuur gaat, kan je natuurlijk ook met een kampeer tentje gaan. Overal langs de route is het wildkamperen toegestaan. De hele Arctische toendra staat dus tot je beschikking. Zorg wel dat jij je aan de regels houdt. Rommel achterlaten is strafbaar evenals een kampvuur maken op plaatsen waar dit niet is toegestaan.

Wat is de beleving van Kungsleden?

Lopen door de Kungsleden is een ervaring die je hele leven bij je blijft. De natuur is hier zo overweldigend en oneindig dat je ineens weer beseft hoe nietig wij als mensen zijn op deze grandioze aarde. Ondanks het feit dat je je hier op de Arctische steppen bevindt, is de natuur zeer afwisselend en zie je het duidelijke verschil in de vegetatietypes. De landschappen zijn in feite met geen woorden te beschrijven en die moet je gewoon met eigen ogen zien.

Tips als je de Kungsleden gaat bezoeken

  • De beste periode om te wandelen is juli tot en met september. In juni kan er nog veel sneeuw aanwezig zijn en vanaf oktober valt er weer een witte deken.
  • Je hebt hier geen bereik met een standaard smartphone.
  • In de zomer kan het hier letterlijk zwart zien door de zwermen muggen. Zorg dat je afdoende bescherming bij je hebt.
  • Ook hier in het noorden is het zonlicht in de zomer erg fel. Een goede zonnebrandolie en een zonnebril die je ogen goed beschermt zijn noodzakelijk.

Een vakantiehuisje in Zweden boek je natuurlijk via Vakantiehuisjes.nl.