Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 5 mooiste wandelroutes in Friesland en de Elfstedenwandeltocht

Met zijn ongerepte landschap, rustgevende kustlijnen en ontelbare wandelpaden is Friesland een paradijs voor wandelaars. Of je nu je wandelschoenen aantrekt voor een korte wandeling of een lange tocht, Friesland biedt een schat aan routes om te verkennen.  De verscheidenheid aan landschappen en bezienswaardigheden in de provincie zorgen voor een unieke wandelervaring.

De 5 mooiste wandelroutes in Friesland en de Elfstedenwandeltocht

De 5 mooiste wandelroutes in Friesland en de Elfstedenwandeltocht

Wandelen in Friesland is een geweldige manier om te genieten van de rust en schoonheid die Nederland te bieden heeft. Het is dan ook niet gek dat veel mensen een vakantiehuisje in Friesland boeken voor hun vakantie. De provincie heeft een aantal van de mooiste wandelroutes in heel Nederland dwars door de meest unieke landschappen. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een aangename dagtocht, Friesland heeft veel te bieden. Van korte, gemakkelijke wandelroutes van 1 tot 2 uurtjes tot langere wandelroutes van 2 tot 4 uur en zelfs de uitdagende 5-daagse Elfstedenwandeltocht, er is voor ieder wat wils.

Ontdek ook de mooiste natuurgebieden van Friesland

Friesland zit vol met mogelijkheden voor een prachtige wandeling. Zo kun je kiezen voor een prachtige wandeling langs de kust of door de boerenlandschappen, maar ook voor een wandeling door één van de prachtige natuurgebieden in deze schitterende provincie. Om te beginnen kun je kiezen voor een wandeling in Nationaal Park Lauwersmeer. Als je een vakantiewoning in Friesland boekt, kun je hier een prachtige wandeling maken laat in de avond of in de nacht. Waarom? Het is namelijk één van de twee “Dark Sky Parken” in Nederland. In deze gebied wordt het in tegenstelling tot de rest van Nederland waar teveel lichtvervuiling plaatsvindt wordt het hier nog écht donker. Je kunt het beste de sterren bekijken en zelfs de Melkweg vanuit Activiteitencentrum Lauwersnest, het hemelplatform Achter de Zwarten en hemelplatform Vlinderbalg. Daarnaast kun je, als je ver moet reizen, ook kiezen voor een vakantiewoning op de Waddeneilanden om hier een weekend of zelfs dagenlang mooie wandelingen aan de kust te maken. Je kunt er zelfs wilde zeehonden spotten! Verder kun je ook kiezen voor de mooiste wandeling in de bossen het Nationaal Park de Alde Feanen bezoeken of het natuurgebied Beetsterzwaag.

Zeehonden spotten in het Waddengebied
Zeehonden spotten op de Waddeneilanden
Zeehonden spotten op de Waddeneilanden

De mooiste wandelroutes in Friesland voor een ontspannen wandeling

Ben je op zoek naar een leuke wandelroute met een afstand van vief tot tien kilometer in Friesland  waar je maximaal één tot twee uur aan kwijt bent? Dan hebben wij twee mooie wandelroutes voor je uitgekozen die aan jouw behoeften kunnen voldoen. Enerzijds hebben we twee mooie stadswandelingen voor je uitgekozen - en anderzijds een prachtige wandeling door de natuur. Beide zijn perfect voor gezinnen met jonge kinderen die al goed zelfstandig kunnen lopen. Bovendien is de wandelroute voor de stadswandeling in Leeuwarden toegankelijk voor mindervaliden mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Stadswandeling door Leeuwarden: 3.8 km – ca. 1. 30 uur

De hoofdstad van Friesland is een historische stad. Tijdens deze stadswandeling door Friesland zul je dan ook veel historische panden tegenkomen. De stad telt ruim zeshonderd  monumenten, maar ook moderne architectuur ontbreekt niet. Onderweg kom je onder andere het Paleis van Justitie tegen en op het Waagplein een opvallend gebouw uit 1598. Bovendien kom je verscheidene musea tegen, zoals ook het Fries Museum. Het Natuurmuseum Fryslân is gevestigd uit een prachtig oud weeshuis uit 1675. Er is zoveel te bezoeken, dat het lastig is om alles binnen één dag te bezoeken. Je kunt daarom ook een vakantiehuisje in Leeuwarden boeken en zo meer tijd nemen om de stad volledig te verkennen.

Toegankelijkheid stadswandeling door Leeuwarden

Deze stadswandeling vindt plaats op verharde paden van tegels en asfalt. Hierdoor is deze wandelroute geschikt voor mindervaliden zoals ook rollator- en rolstoelgebruikers. Tijdens de wandeling is het toegestaan om jouw hond aangelijnd mee te nemen.

Leeuwarden in de avond gefotografeerd
Leeuwarden
Ziet een stadswandeling door Leeuwarden er niet magisch uit in de avond?

Prachtige wandelroute door het Rijsterbos: 6.6 km – 1 uur en 30 min

Voor een prachtige boswandeling in Friesland verwijzen we je door naar deze schitterende wandelroute door het Rijsterbos in de buurt van Bakhuizen. Het voorjaar is één van de mooiste momenten om het te lopen. De slottuin van het afgebroken Huize Rijs in het Rijsterbos is dan volledig gevuld met bloemen, waaronder prachtige krokussen en wilde tulpen. Echter is er gedurende ieder seizoen wel iets bijzonders te spotten op het gebied van bloemen en planten waaronder ook paddenstoelen, maar ook insecten en vogels. Als je goed oplet kun je er ook verscheidene zoogdieren zien, zoals ook dassen en vleermuizen in de schemering.

Toegankelijkheid wandelroute Rijsterbos

Het is een prachtige wandeling om de hond mee te nemen. Het is een korte wandeling, dus het is ook geschikt kleine hondenrassen en puppy’s. Zorg er wel voor dat de jouw hond gedurende de hele route aangelijnd houdt, om de wilde dieren in het gebied niet te verstoren. De route bestaat voornamelijk uit onverharde zand-, gras- en bospaden en is hierdoor niet geschikt voor mindervaliden.

Het Boerenlandschap dichtbij Bakhuizen
Boerenlandschap in Bakhuizen
Boerenlandschap in Bakhuizen

Stadswandeling door vestingstad Dokkum: 4.5 km – ca. 1 uur en 30 min

Naast het feit dat Dokkum onderdeel uitmaakt van één van de elf Friese steden, weten de meeste mensen eigenlijk maar weinig van deze stad af. Dit is jammer want je kunt in dit gezellige stadje niet alleen super leuk winkelen, het is tevens één van de eerste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland. Vroeger was Dokkum een admiraliteitsstad geweest en was het strategisch heel belangrijk. Tijdens deze wandelroute door Dokkum zie je dit terug in de vele verdedigingswerken en monumenten die je tegen zult komen.

Toegankelijkheid stadswandeling Dokkum

Helaas is deze route onder andere vanwege de aanwezigheid van hoogteverschillen en steile hellingen niet geschikt voor mindervaliden. Het is toegestaan om een hond mee te nemen tijdens de wandeling, mits deze gedurende de gehele route aangelijnd blijft.

Dokkum vanaf boven gefotografeerd
Dokkum stad
Dokkum ziet er prachtig uit vanaf boven

Lange wandelroutes in Friesland voor een intensieve wandeling

Op het gebied van langere wandelingen hebben we ook twee van de leukste wandelroutes in Friesland gevonden die we je graag aanraden. In dit geval gaat het om twee lange wandelingen van zo’n 10 tot maximaal 20 kilometer door de Friese natuur waar je zo’n twee tot vier uur aan kwijt bent. Deze wandelingen zijn perfect voor de sportieve avonturier die graag op eigen tempo meer van zijn of haar eigen land wilt zien! Bovendien kun je ook de hond meenemen om deze ook een geweldige tijd te laten beleven.

Strand en speciaalbier – Bierroute Ameland: 10.7 km – ca. 3 uur

Natuurlijk moet een wandelroute op de Waddeneilanden onderdeel uitmaken van onze top 5 wandelroutes in Friesland. En wat kan een kustwandeling nog beter maken dan een speciaalbiertje toe? Je begint deze bierwandeling vlakbij de hoogste vuurtoren in het Nederlandse Waddengebied. Deze geeft je vanaf 55 meter hoogte een prachtig uitzicht over de natuurlijke schoonheid van het eiland en het dorpje Hollum, welke in 2020 in de top 5 mooiste dorpjes van Nederland is beland. Vervolgens loop je richting het Noordzeestrand en de duinen om het af te sluiten met een heerlijk Amelander cranberrybiertje in hand.

Toegankelijkheid wandelroute strand en speciaalbier

Deze wandelroute gaat voor een belangrijk deel over het strand en over onverharde zand-, scheld-, en graspaden. Dit maakt dat de route helaas niet geschikt is voor mindervaliden. Honden zijn toegestaan om mee te nemen, maar in het gebied van het Groene Strand bij Hollum moet deze aan de lijn.

Het landschap dichtbij het dorp Hollum
Hollum in Friesland
Landschap van Hollum

Wandel naar het lichtpunt op Ameland: 12.0 km – ca. 3 uur

Voor een wandeling door gevarieerde landschappen adviseren we je nogmaals een wandeling op Ameland aan. Deze wandeling naar het lichtpunt op Ameland is namelijk heel andere dan de vorige wandeling op Ameland. Hier wandel je niet alleen op Ameland langs Waddenzee en door de duinen, maar ook door de bossen. Ameland is eenvoudig één van de mooiste gebieden binnen eigen land. Het schiereiland bevat maar liefst veertig procent van alle plantensoorten die er binnen Nederland te vinden zijn. Ook met deze wandeling kom je langs de vuurtoren, welke staat aan de rand van het Hollumerbos. Kortom, er is voldoende te zien tijdens deze wandeling.  

Toegankelijkheid wandelroute lichtpunt op Ameland

Vanwege het feit dat deze wandelroute voor een groot gedeelte plaatsvindt op het strand en onverharde paden is het niet geschikt voor mindervaliden. Heb je een hond en wil je deze graag meenemen? In de periode van 15 juni tot 15 september moeten honden tussen 10:00 en 18:00 aangelijnd blijven. Honden mogen op de overige stranden los lopen. Verder moet de hond aangelijnd blijven tijdens de wandeling.

De hoogste vuurtoren op Ameland
Vuurtoren op Ameland
Schitterende vuurtoren op Ameland

Dé meest uitdagende wandelroute van Friesland: Elfstedentocht

In 2023 vind het 75-jarig jubileum plaats van de Elfstedenwandeltocht. Dit is een georganiseerde wandeling die plaatsvindt over 5 dagen langs natuurlijk alle elf van de Friese steden. Het is een heel gezellig evenement: rondom deze tocht worden er allerlei activiteiten geregeld en muziek. Als je de hele tocht weet te volbrengen verdien je het felbegeerde Elfstedenwandelkruisje: één van de drie officiële Elfstedenkruisjes. De Elfstedenwandelroute begint in de hoofdstad Leeuwarden en loopt vervolgens langs de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Het eindigt weer in Leeuwarden. Het lopen van deze wandelroute is zeker een geweldige ervaring voor de ervaren wandelaar die houdt van een uitdaging!

De stad Bolsward
Bolsward
Bolsward: één van de Elf Friese steden