Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De beste tips om geld te besparen op een vakantie in Noorwegen

Als het gaat om spectaculaire landschappen, fascinerende cultuur en onvergetelijke ervaringen, staat Noorwegen hoog op de lijst van veel reizigers. Echter, de gedachte aan hoe duur een vakantie in Noorwegen kan zijn houdt velen tegen, wanneer er geen oplossing bekend is. Maar wees gerust, een budgetvriendelijke vakantie in Noorwegen boeken is simpel te doen met de juiste tips.

De beste tips om geld te besparen op een vakantie in Noorwegen

Droom je van een goedkope rondreis in Noorwegen om het betoverende noorderlicht te zien, of een betaalbare zomervakantie in Noorwegen om te genieten van het strand en de fjorden? Er zijn tal van manieren om de kosten te drukken. Zelfs als je een wintersport vakantie Noorwegen in december wilt plannen zijn er manieren te vinden om hier geld op te besparen. Het is mogelijk om deze noordelijke parel te verkennen zonder je budget te overschrijden. In dit artikel geven we je tips over waar je bij een vakantie in Noorwegen op kan letten om geld te besparen.

1. Kies de juiste reisperiode

Net als andere populaire bestemmingen, kunnen de prijzen in Noorwegen variëren afhankelijk van het seizoen. Hoewel een zomervakantie in Noorwegen boeken ongetwijfeld charmant is, kunnen de kosten in deze periode hoger zijn. Overweeg daarom in plaats van een vakantie Noorwegen in juni, juli, augustus of september juist een moment buiten het seizoen te kiezen. Zo kun je wanneer het toeristische seizoen net begint of juist eindigt, veel geld besparen op bijvoorbeeld jouw vliegtickets en entreetickets voor bezienswaardigheden. In deze periodes zijn de prijzen vaak lager, terwijl het klimaat in Noorwegen nog steeds aangenaam genoeg is. 

Was je toch al niet van plan om het strand op te zoeken? Kies dan bijvoorbeeld voor een vakantie in Noorwegen in de meivakantie, wanneer de temperaturen gemiddeld tussen de 10 en 20 graden liggen in het zuiden van het land.

Aangenaam weer in de lente in Noorwegen
Noorwegen in de lente
De temperaturen in het zuiden van Noorwegen zijn gedurende de lente al aangenaam

2. Vind de verborgen parels

Populaire toeristische plaatsen kunnen duur zijn. Overweeg daarom een accommodatie te boeken in een minder bekende plek in Noorwegen die even mooi en interessant is, maar minder druk en voordeliger. Vermijd dus het boeken van een appartement in één van de populaire steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim. In plaats hiervan kun je een relatief goedkoop vakantiehuis in één van de nabijgelegen steden of dorpen boeken. De meest voordelige steden in Noorwegen zijn Volda, Evenstad, Bø, Førde, Gjøvik and Tromsø.

3. Begin op tijd met boeken

Wil je graag op vakantie gedurende een drukke vakantieperiode? Zorg er dan voor dat je op tijd begint met boeken. De prijzen van accommodaties zoals vakantiehuizen kunnen flink oplopen naarmate het hoogseizoen nadert. Het is dus het beste om zo vroeg mogelijk jouw vakantie naar Noorwegen te boeken. Je kunt ook wachten om te profiteren van last-minute kortingen, maak dit brengt wel veel onzekerheid met zich mee. Houd bij het maken van jouw keuze rekening met dat het huren van een vakantiehuis initieel duur lijkt, maar met veel budgetvriendelijke voordelen komt. Hier lees je straks meer over bij tip 8.

4. Plan je vakantie helemaal zelf

Een vakantie Noorwegen rondreis kan je veel geld besparen als je het zelf plant, in plaats van een pakketreis te boeken via een duur reisbureau. Je kunt onder meer profiteren van het kiezen van jouw eigen vervoer en slaapplek. Het kan je een hoop geld besparen om zelf op zoek te gaan naar budgetvluchten, voordelige accommodaties en goedkopere lokale eetgelegenheden. Bovendien kun je zelf kiezen. Het kan zelfs voordeliger zijn om met de boot vanaf Eemshaven naar Noorwegen te reizen.

Havenstad Kristiansand
Kristiansand in Noorwegen
Als je de boot naar Noorwegen neemt, kom je aan in Kristiansand

5. Reis met je eigen auto of camper

Op vakantie gaan naar Noorwegen met jouw eigen auto of camper is een uitstekende optie om kosten te besparen. Met een eigen voertuig heb je de vrijheid om zelf te gaan en staan waar je wilt. Zo hoef je nooit te wachten op een bus of trein om ergens heen te gaan. Bovendien kun je een stuk dichter bij jouw bestemming terechtkomen dan met de bus of trein, die je niet altijd op de precieze locatie af kan zetten waar je heen wilt. Het bespaar je geld, maar zorgt dus ook voor flexibiliteit in jouw vakantieplannen.

6. Koop een stadspas

Ben je toch van plan om met het openbaar vervoer te reizen, overweeg dan een stadspas. Hiermee kun je niet alleen goedkoper reizen, je geniet ook van allerlei andere voordelen die je vakantie voordeliger maken. Zo krijg je bijvoorbeeld met een stadspas voor de hoofdstad Oslo ook gratis toegang tot 36 musea en bezienswaardigheden.

Reizen met de trein in Noorwegen
Trein Noorwegen
Reizen met de trein is een leuke manier om het landschap van Noorwegen te bewonderen

7. Etenswaren uit Nederland meenemen

Een bezoek aan de supermarkt in Noorwegen is duurder dan je gewend bent in Nederland. De kosten voor verse groenten en fruit kunnen onder meer aanzienlijk oplopen. Daarom raden we aan om, als je met de auto reist, je kofferbak te vullen met bepaalde voorraden. Denk aan basisbenodigdheden zoals pasta en rijst, ingeblikte tomaten, bouillonblokjes, olie, aardappelen, soep en kruiden - de lijst is eindeloos! Voor groenten en fruit kies je voor verse producten die een langere houdbaarheid hebben. Denk aan wortelen, uien, courgette, appels, paprika en verschillende ingeblikte groenten.

Wanneer je naar de supermarkt moet, ga dan op zoek naar eentje genaamd REMA 1000 of KIWI. Dit zijn de Lidl’s en Aldi’s van Noorwegen.

8. Maak je eigen ontbijt, lunch en diner

Als je echt op een strak budget wilt reizen, probeer dan de kosten van uit eten gaan of het kopen van een lunch onderweg te vermijden. Een simpele tosti in een leuk restaurant kan je namelijk al zomaar meer dan 10 euro kosten – en dat is nog exclusief een drankje erbij. Het zijn juist deze soorten uitgaven die uiteindelijk een vakantie duur maken.

Verblijf je in een vakantiehuis en heb je dus een eigen keuken ter beschikking? Ontbijt dan voordat je de deur uitgaat om bezienswaardigheden te bezichtigen en neem wanneer het mogelijk is jouw eigen lunch mee. Als je zorgt dat je een beetje op tijd terug bent, is er genoeg tijd over om je eigen avondmaaltijd klaar te maken en geld te besparen op een duur diner in een Noors restaurant.

Picnicken Noorwegen
Lunchen in de buitenlucht Noorwegen
Je zelfgemaakte lunch opeten in de buitenlucht kan heerlijk zijn!

9. Gratis activiteiten in de natuur

Noorwegen is een paradijs voor liefhebbers van avontuurlijke bezigheden in de buitenlucht. Het mooie is dat veel activiteiten in de natuur gratis of zeer betaalbaar zijn. De adembenemende landschappen nodigen uit tot wandelingen door de uitgestrekte bossen, over de majestueuze bergen of op het strand langs de indrukwekkende fjorden. Voor de visliefhebbers bieden de talloze meren en rivieren een overvloed aan vis om te vangen. Zo bespaar je ook nog eens op het kopen van vis in de supermarkt!

10. Gratis attracties in steden

Daarnaast zijn er in stedelijke gebieden veel gratis mogelijkheden om de Noorse cultuur en architectuur te ontdekken. Veel steden hebben historische wijken die te voet kunnen worden verkend, met monumenten, kerken en oude gebouwen die getuigen van het rijke verleden van Noorwegen. In Oslo kun je bijvoorbeeld het Vigeland Park bezoeken. Bovendien bieden veel Noorse musea bieden gratis toegang op bepaalde dagen of tijden. Dit varieert per instelling, dus het is raadzaam om van tevoren te controleren wanneer je van deze aanbiedingen kunt profiteren.

Bezoek Vigeland Park in Oslo gratis
Vigeland Park Noorwegen
Vigeland Park in Oslo is gratis te bezoeken