Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De mooiste fjorden in Noorwegen

Het zijn er meer dan duizend in heel Noorwegen: fjorden. Ze behoren tot de grootste bezienswaardigheden in het land. De stilte en de natuur doen je beseffen hoe groots deze inhammen zijn. Ze zullen altijd een herinnering blijven aan de enorme krachten die gletsjers konden ontwikkelen tijden de ijstijden. Hieronder vind je een lijstje met de mooiste fjorden van Noorwegen.

1. Lysefjord

Deze fjord dankt de naam (licht-fjord) aan de granieten wanden die oplichten in de zon. Het is een flinke fjord die op sommige punten wel 500 meter diep is, dat zie je ook aan de donkere kleur van het water. In deze fjord ligt de beroemde ‘Preekstoel’. Deze rotsformatie doet met enige fantasie denken aan een dergelijke stoel. Het uitzicht is er geweldig omdat de preekstoel ongeveer 650 meter boven het water uitsteekt. Wil je het nog hoger? Als je er 4.444 houten traptreden voor over hebt, kan je vanaf Flørli de wijde omgeving bekijken.

2. Sognefjord

Indien je met een cruiseschip Noorwegen aandoet, is de kans groot dat je de Sognefjord zal binnenvaren. Het is de grootse en langste fjord in het land. Met een lengte van meer dan 200 kilometer en een diepte van 1.100 meter op sommige plaatsen kan je deze fjord het beste vanaf het water bewonderen. De afwisseling is groot met indrukwekkende rotspartijen afgewisseld met dichte bossen. Maar ook kleine dorpjes die je beslist wilt zien, ontbreken niet. Een vakantiehuisje in de omgeving is beslist een aanrader.

3. Hjørundfjord

Deze fjord biedt puur natuur maar ook een aantal gezellige dorpjes. Het is een zijtak van de gigantische Sognefjord. In het verleden kwamen hier met enige regelmaat gekroonde hoofden. Onze Koningin Wilhelmina bezocht de fjord, evenals de Zweedse koning en de Duitse Keizer Wilhelm. Indien je de plaatselijke horeca bezoekt, kom je wellicht nog foto’s tegen uit die tijd. Maar de fjord boeit vooral door de rijke natuur die vrijwel ongerept is.

4. Hardangerfjord

Ook de Hardangerfjord is een van de langste ter wereld en ziet er ruig uit. Bij een eerste blik op de fjord zal je je verbaasd afvragen waarom Britse monniken enkele eeuwen geleden juist dit gebied kozen om fruitbomen te planten. Maar achteraf bleek dat ze een goede neus hadden voor fruit. Vandaag de dag komt 40% van al het fruit dat in Noorwegen wordt gekweekt uit dit gebied. Een glaasje appelcider moet je hier dan ook niet afslaan. Verder zijn er prachtige wandelgebieden. De Trolltunga is een grote klif die 700 meter boven het water uitsteekt. Daar moet je geen hoogtevrees hebben.

5.Geirangerfjord

Is dit de mooiste fjord in Noorwegen? Veel bezoekers denken van wel. Het zijn de vele watervallen die indruk maken. De Zeven Zusters zijn wellicht de beroemdste en voor het verhaal moet je uiteraard in Noorwegen zijn. Maar het gebied biedt nog veel meer, zoals een viswater waar de hengelaars helemaal weg van zullen zijn. In de zomer is dit het gebied om met een kajak te verkennen of te wandelen over de rotsen. Voor wat meer luxe neem je wellicht een cruiseschip.

Bekijk ook: Last minute huisje aan zee, hier kun je naartoe