Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De Zweedse trend: een workation

De pandemie lijkt inmiddels voor een groot deel achter de rug. Maar een aantal zaken zijn  definitief veranderd en niet altijd negatief. Thuiswerken zal voor een groot aantal werknemers vaste prik blijven, nu werkgevers gedwongen werden om dat op grote schaal toe te passen. In de praktijk bleek dat vele zaken ook gewoon door bleven lopen zonder dat iedereen zich op kantoor of bedrijf hoefde te melden. Hoe ziet dat thuiswerken er dan voor veel medewerkers uit? Hoe kun je thuiswerken uitdagender maken? En wat is een workation dan eigenlijk?

Thuiswerken is minder inspirerend en minder gezond

Volgens onderzoek is het een veel voorkomend verschijnsel dat thuiswerken plaatsvindt in een van de kleinere kamers thuis, zoals een omgebouwde zolderkamer. De werkomgeving is dan niet altijd erg inspirerend, soms is er de zorg van minder goed functionerende wifi en ook zijn er vaak storingen die nu eenmaal in de huishoudelijke omgeving voorkomen. Na 8 uur werken, wordt het tijd voor een snelle maaltijd omdat Nederlanders nu eenmaal graag op een vast en vroeg tijdstip eten. Daarna wordt het wellicht bankhangen, al dan niet voor de tv, het bijwerken van de sociale contacten en de appjes beantwoorden die je beslist niet wou missen. Dan is het al gauw bedtijd en kan je gaan liggen piekeren, totdat je wakker wordt door de wekker. Gezond? Bepaald niet, maar komt dit (ten dele) overeen met jouw ervaringen?

Een inspirerende werkomgeving

Stel je eens voor. Je hebt een ruime en goed ingerichte werkkamer met een hoge kwaliteit wifi. Je wordt overdag niet gestoord en hebt een inspirerend interieur en uitzicht. Als jij je taak hebt vervuld, ga je de deur uit en staat meteen in een prachtig natuurgebied. Daar kan je even helemaal tot rust komen. Daarna maak je op je gemak je maaltijd klaar in de luxueus ingerichte keuken. Je kan uiteraard ook de auto pakken en ergens een gezellig restaurantje zoeken. Daarna nog even chillen voordat je lekker in slaap valt in afwachting van een nieuwe dag.

Wat is een workation?

Klinkt als vakantie? De Zweden noemen het een workation en dat is een samentrekking van work en vacation. In Zweden zijn er inmiddels veel vakantiehuizen in de natuur die specifiek bedoeld zijn voor werknemers om eens uit de thuisomgeving te vertrekken en een paar weken door te brengen in een workation vakantiehuisje. Dat is in Zweden ook relatief eenvoudig omdat het land zo dunbevolkt is en voor het grootste gedeelte uit ongerepte natuur bestaat. Vlak buiten de grote steden is er overal natuur en inmiddels zijn er ook overal dit soort workation-huisjes. Deze vakantiehuizen voor zakelijk gebruik staan in een inspirerende omgeving én zijn volledig ingericht voor zakelijke gebruikers.

Een workation in Zweden

Zweden kent uitstekende sociale voorzieningen maar dit systeem is beslist niet alleen bedoeld om werknemers te belonen. Een Zweedse universiteit heeft inmiddels onderzocht wat de resultaten zijn van workations. Dat was beslist niet slecht. De werkprestaties gingen duidelijk omhoog door die periodes van werken op afstand. Maar vooral zorgt  het systeem voor vermindering van de werkstress. Meer dan 50% van de ondervraagden merkten duidelijk een gevoel van minder stress. Bijna 25% sliep ook beter tijdens en na een workation. Wordt het tijd om eens met jouw werkgever te overleggen in hoeverre die een dergelijke optie wil overwegen?