Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Duiken in Europa | Gids voor de beste Europese duikplekken

Bij duiken denk je wellicht in de eerste plaats aan tropische koraalriffen en de uitbundige fauna die je daar aantreft. Maar ook in Europa zijn er een aantal locaties die je als duiker een keer gezien moet hebben. Hieronder staan ze voor je op een rijtje in willekeurige volgorde.

1. The Blue Hole op Malta

Aan de westkust van Gozo bij Malta stond vroeger de unieke rotsformatie van het Blauwe Raam. Helaas is deze onlangs ingestort. Maar the Blue Hole is nog compleet intact. De diepte is maar liefst 45 meter en je komt telkens weer bijzondere zaken tegen. Als fervente duiker mag je deze optie zeker niet aan je voorbij laten gaan.

2. IJsland

Ook onder water heeft IJsland een heel bijzonder landschap te bieden al verwacht je dat misschien niet. In het Thingvellir National Park vind je een enorm meer. Het bijzondere is dat de tektonische platen van Europa en Amerika hier bij elkaar komen. Je vindt hier een bijzonder buizen- en grottenstelsel. Overdag is het zicht onder water meestal 100 meter en dat maak je niet vaak mee als duiker. De temperaturen zijn het gehele jaar behoorlijk fris, een speciaal duikpak is dus een voorwaarde om hier het onderwater landschap te gaan onderzoeken.

3. Lanzarote

Ook bij Lanzarote is het water helder dat je vaak wel 30 meter zicht hebt. De fauna hier is bijzonder rijk en je zal dan ook vele verschillende soorten vis tegenkomen. Een heel bijzondere ervaring die je hier kan opdoen, is een ontmoeting met een manta. De regels voor duiken bij Lanzarote zijn bijzonder streng in verband met de veiligheid van de duikers.

4. Kroatië

Het nieuwe vakantieland Kroatië is ook een prachtige locatie om te duiken. De onderwaterwereld kent een grote diversiteit aan leven van diverse vissoorten, inktvissen, zeesterren en koraal. De kans bestaat dat je gezelschap krijgt van een nieuwsgierige dolfijn tijdens je duik. Voor de kust van Kroatië vermoedt men nog een groot aantal onontdekte wrakken omdat er nog steeds nieuwe worden ontdekt. De grotten bij het eiland van Brac behoren tot de mooiste ter wereld. Zo is de Lucice grot maar liefst 25 meter diep wat een bijzondere ervaring is.

5. Oostenrijk

Niet voor de vissen of het koraal maar vanwege het ijs ga je naar Oostenrijk. IJsduiken in Oostenrijk is iets voor de echte liefhebber. Het is een ongelooflijk gezicht om het spel van licht en ijs te zien. De vormen die het ijs hier aanneemt, zal je pas geloven als je ze met eigen ogen ziet. Uiteraard dien je bij ijsduiken je te houden aan de strenge regels die hier voor gelden.

6. Canarische eilanden

Hier kan je vanwege het klimaat het gehele jaar duiken. Een aanrader is Las Rayas op Tenerife. Hier vind je prachtige klippen waar veel roggen rondzwemmen. Het is een adembenemend gezicht om het elegante spel van deze schitterende dieren van dichtbij te kunnen aanschouwen. Bij Gran Canaria zijn de Morgan wrakken beslist de moeite waard om een duik voor te wagen.