Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Het mooiste van Occitanië

Het mooiste van Occitanië

Occitanië is de vrij recente naam van het gebied in Frankrijk dat vroeger Languedoc-Roussillon en MIdi-Pyreneeën werd genoemd. Het beslaat een  groot deel van Zuidwest-Frankrijk en loopt door naar de Spaanse grens. Als je hier een vakantiehuisje hebt geboekt, kan je je verheugen op een paar schitterende uitstapjes. Hieronder vind je een lijstje met de mooiste plekken van Occitanië.

1. Carcassonne

Al van flinke afstand zal je begrijpen waarom dit stadje een van de meest bezochte plekken in Zuid-Frankrijk is. Het plaatsje ziet er nog echt middeleeuws uit. De citadel is nog helemaal authentiek. In de 19e eeuw werd Carcassonne geheel gerenoveerd. Met enige fantasie van de architect werd de aanblik wellicht nog sprookjesachtiger dan de werkelijkheid was geweest. Kies bij voorkeur voor een koelere dag indien je het prachtige stadje gaat bekijken.

2. De Aude en de kastelen van de Katharen 

In de 13e eeuw vestigde zich een sekte in dit gebied. Ze hingen een christelijk geloof aan dat echter door de Rooms-Katholieke kerk als ketters werd aangemerkt. Deze Katharen verborgen zich in grotten toen de inquisitie een kruistocht tegen hen beval. Er werden echter ook burchten en kastelen gebouwd, vaak op strategisch hoge plekken. Uiteindelijk werd burcht na burcht veroverd en dat leverde vaak daarna een bloedbad op. Er zijn nog 11 ruïnes van deze kastelen over.

3. De grotten van La Gouffre de Paridac

In het Franse gedeelte van de Pyreneeën zijn een aantal prachtige grotten te bezoeken. De bekendste zijn bij La Gouffre de Paridac. Deze druipsteengrotten liggen 100 meter onder de grond en kunnen uitsluitend met een gids worden betreden. Heel bijzonder is dat je hier een boottochtje kan maken op een ondergrondse rivier. Vergeet niet vooraf online tickets te bestellen.

4. Aigues-Mortes

Ook Aigues-Mortes is weer zo’n pareltje van oude bouwkunst in dit deel van het land. De stad is nog geheel ommuurd en je kan een wandeling maken op deze wallen die ongeveer 3 kwartier duurt. Daarbij heb je uitzicht op de mooie huisjes en tuinen van het stadje. Het lijkt daarbij echt alsof je via een kijkdoos zicht hebt op een soort miniatuur wereld. Vlakbij de stad liggen de zoutvelden. Normaal bevinden zich daar spierwitte heuvels van zout. Af en toe zijn deze echter fel roze van kleur. Dat wordt veroorzaakt door bacteriën en biedt een spectaculaire aanblik.

5.  Montpellier

De hipste en meest gezellige stad in de regio is zonder meer Montpellier. Het centrum lijkt het te kunnen concurreren met de hiervoor genoemde stadjes. Werkelijk om iedere hoek vind je een nieuw pleintje met leuke terrasjes omzoomd met monumentale gebouwen. Maar er is ook een nieuw gedeelte waar je lekker kunt shoppen en de nieuwste mode kunt kopen. Uiteraard ben je op vakantie en op een halfuur rijden van Montpellier bevinden zich mooie stranden. Hier zijn ook de meest chique strandclubs in dit deel van Frankrijk gevestigd. Montpellier is een must-see in Occitanië.