Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Op vakantie naar Duitsland met de hond

Een huisdier heb je voor 24/7 en ook met de vakanties moet je daar rekening mee houden. Nu blijft de gemiddelde kat liever thuis met een vertrouwde oppas dan de wereld over te reizen. Voor een hond is dat anders, die gaat graag mee met de baas, ongeacht de bestemming. Indien je voor een korte of langere trip de hond wil meenemen naar Duitsland, dan is dat goed mogelijk. Onze oosterburen zijn in het algemeen vriendelijk waar het honden betreft.

Op vakantie naar Duitsland met de hond

Het is niet zo moeilijk om een vakantiehuisje te vinden waar ook een viervoeter welkom is. Uiteraard moet je wel eerst informeren of de website checken. Er zijn ook wat andere zaken waar je rekening mee moet houden voordat je naar Duitsland vertrekt.

Met de hond naar Duitsland, waar moet je op letten?

Wat is er precies verplicht als je met je hond naar Duitsland reist en waar moet je verder nog op letten? Hieronder een aantal aandachtspunten.

Verplicht: Paspoort en bewijs van inenting

Zonder een Europees dierenpaspoort komt je hond Duitsland niet in. Ook is het niet toegestaan om je hond zonder paspoort in Duitsland te vervoeren, ook niet als je geen stops maakt. Verder moet de hond minimaal 21 dagen voordat je de grens overgaat zijn ingeënt tegen hondsdolheid, Dit moet je kunnen aantonen. Jonge honden die nog niet kunnen worden ingeënt mogen de grens niet over.

Het vervoeren van je hond

Vanuit je luxe vakantiehuis kun je op je gemak de omgeving verkennen. Let echter wel op wanneer je hond meegaat in de auto. De Duitse regels zijn op dit punt duidelijk en streng. Een hond mag alleen op de achterbank van de auto worden vervoerd. Als deze niet in een bench zit opgesloten moet voorkomen worden dat de hond zich elders in de auto kan begeven. Dat kan middels een afscheiding met een hekje of net of door een gordel voor de hond aan te schaffen. De controle is streng en boetes bij overtredingen zijn hoog.

hond in auto
Vervoer je hond altijd op de meest veilige manier. Zo voorkom je ook boetes!

Dingen waarmee je rekening moet houden met je hond in Duitsland

In Duitsland is men eraan gewend dat een hond wordt aangelijnd. Als gast kan je het beste je hier ook aan houden. Het is geen wet of verplichting maar je voorkomt er eventuele problemen mee bij calamiteiten. In Duitsland is voor sommige honden een muilkorf verplicht als je met je hond op de openbare weg komt. Dat geldt voor honden met een gewicht van meer dan 20 kilo of een schouderhoogte van meer dan 40 centimeter. Voor ieder ras dat bekend staat als vechthond (ook bastaarden) is een muilkorf tevens verplicht. Op dit punt is de handhaving ook bijzonder streng. Het niet bij je hebben van een muilkorf levert potentieel een forse boete op.

De hond in het openbaar vervoer

Als je de hond niet meeneemt in een bench als je reist met het OV in Duitsland, moet deze zijn aangelijnd en eventueel een muilkorf dragen. Er is geen verbod om een hond mee te nemen in de trein of bus maar het is mogelijk dat je hiervoor extra moet betalen. Ook komt het met enige regelmaat voor dat buschauffeurs grotere honden weigeren, zeker als de bus redelijk vol is. Het heeft geen zin hiertegen te protesteren.

Hou je hond onder controle

Duitsers mogen in het algemeen dan liefhebbers van honden zijn, de meesten stellen er weinig prijs op om lastig gevallen te worden door een overenthousiaste hond. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Doe je dit niet, dan loop je kans dat je hier ook op wordt aangesproken. 

 Bekijk ook: Ontdek de leukste bierbrouwerijen in Duitsland