Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Ontdek de leukste bierbrouwerijen in Duitsland

Duitsland, het land van de sprookjesachtige kastelen, adembenemende natuur en... bier! Het land kent meer dan 1.300 brouwerijen verspreid over het hele land. Maar welke zijn de moeite waard om te bezoeken? In dit artikel nemen we je mee op een bruisende reis langs de vijf leukste bierbrouwerijen van Duitsland - en waarom de locatie perfect is als vakantiebestemming. Proost!

Ontdek de leukste bierbrouwerijen in Duitsland

Waarom een vakantiehuis dichtbij een Duitse bierbrouwerij boeken?

Natuurlijk ga je niet tijdens jouw vakantie iedere dag naar de bierbrouwerij voor een bierproeverij. Dat is één of misschien twee keer leuk – maar dan heb je het ook wel gezien. Dus, waarom zou je een vakantiehuis dichtbij een bierbrouwerij willen boeken? Wij hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waarom een vakantiehuis nabij één van deze bierbrouwerijen het perfecte recept is voor een fantastische vakantie!

Geniet elke dag van jouw favoriete bier

Met een vakantiehuis dichtbij een bierbrouwerij zit je meteen ook lekker op korte afstand van allerlei leuke plekken waar je van het bier kunt genieten. Dichtbij zijn vaak allerlei leuke café’s te vinden waar je heerlijk kunt lunchen onder het genot van een biertje, zowel als restaurants om te dineren. Door iedere keer een ander café of restaurant uit te proberen en/of een ander lokaal gerecht, wordt het bestellen van jouw favoriete bier zeker niet snel saai.

Heerlijk bier drinken in een Duits café
barman tapt een biertje
Geniet van een heerlijk Duits biertje in één van de gezellige cafés

Er is véél meer te beleven in de omgeving

Goed - dus je bent één keer naar de bierproeverij geweest en dit was leuk. Verder geniet je regelmatig van een biertje bij de geweldige cafés en restaurants in de buurt. Dit is echter nog lang niet genoeg om jouw hele dag in de stad, laat staan jouw hele vakantie, interessant te maken. We hebben daarom specifiek rekening gehouden met het kiezen van de bierbrouwerijen waar veel activiteiten en bezienswaardigheden bij in de buurt aanwezig zijn. Zo is het mogelijk om jouw wens van een ‘biervakantie’ waar te laten komen, zonder je de rest van de tijd te vervelen. Ontdek snel welke vijf Duitse bierbrouwerijen deel uitmaken van onze lijst!

1. Weihenstephan: de oudste bierbrouwerij ter wereld

De eerste stop op onze reis is in Freising, waar je de oudste nog operationele brouwerij ter wereld vindt: brouwerij Weihenstephaner. Deze brouwerij is opgericht in 1040 en ademt geschiedenis, traditie en passie voor bier. Een rondleiding door de brouwerij is een unieke ervaring die je niet mag missen! Bovendien beschikt de locatie over een gezellige biertuin waar je heerlijk van jouw koude drankje kunt genieten in het bijzijn van gelijkgestemden.

Freising is een pittoreske stad in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen aan de oevers van de rivier de Isar. Met een bevolking van ongeveer 50.000 inwoners heeft Freising een gezellige en historische sfeer. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en heeft in de loop der eeuwen veel van zijn oorspronkelijke architectuur behouden. Vanuit je vakantiehuis in Freising kun je eenvoudig de prachtige Sint-Mariënkathedraal en het indrukwekkende Freisinger Domberg bezoeken. Bovendien ligt Freising slechts op 30 minuten afstand van München, waardoor je ook gemakkelijk de Beierse hoofdstad kunt verkennen.

ontdek de stad Freising
De oude stad van Freising
Freising zelf is ook het ontdekken waard

2. Andechs: hemels bier in een kloosterbrouwerij

Op een heuvel in Beieren, omgeven door groene weiden, ligt het pittoreske dorpje Andechs. Hier vind je de beroemde Klosterbrauerei Andechs, een brouwerij die al eeuwenlang heerlijke bieren produceert. De brouwerij staat bekend om zijn ambachtelijke bieren zoals Andechser Doppelbock Dunkel en Andechser Weissbier Hell, die je kunt proeven in de gezellige biergarten van het klooster. Een rondleiding in deze brouwerij neemt je mee door de rijke geschiedenis van het klooster en de biertradities van de monniken.

De omgeving van Andechs is perfect voor cultuur en natuurliefhebbers. In de omgeving van Andechs zijn er tal van wandel- en fietsroutes, zoals de König-Ludwig-Weg en de Jakobsweg, die je door het schilderachtige Beierse landschap voeren en langs historische bezienswaardigheden leiden. Vanuit je vakantiehuis in Andechs kun je bovendien uitstapjes maken naar het nabijgelegen Ammersee of Starnberger See, waar je heerlijk kunt ontspannen op de strandjes. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het historische stadje Landsberg am Lech, met zijn charmante marktplein en kleurrijke huizen.

De kloosterbrouwerij in Andechs
De kloosterbrouwerij ligt in het prachtige Andechs

3. Radeberger: pilsener paradijs in Dresden

In de deelstaat Saksen, in de stad Dresden, vind je de Radeberger Exportbierbrauerei. Deze brouwerij staat bekend om zijn verfijnde Radeberger pilsener die al sinds 1872 wordt gebrouwen volgens traditionele recepten. Tijdens een rondleiding door de brouwerij leer je alles over het brouwproces en de geschiedenis van Radeberger. De Radeberger Exportbierbrauerei biedt niet alleen fascinerende rondleidingen, maar ook proeverijen van hun beroemde Radeberger Pilsner en andere speciaalbieren. In hun gezellige biertuin kun je genieten van een vers getapt biertje en lokale lekkernijen.

Dresden is een ideale vakantiebestemming met zijn prachtige barokke architectuur en rijke culturele erfgoed. Vanuit je vakantiehuis in Dresden kun je eenvoudig de mooiste bezienswaardigheden in de stad bekijken. Dit zijn onder meer de schilderachtige wijk Loschwitz, de Frauenkirche, de Semperoper en het indrukwekkende Zwinger-paleis bezoeken. Maak gebruik va de kabelbanen om een geweldig uitzicht op de stad te verkrijgen. Bovendien ligt de stad aan de oevers van de rivier de Elbe, waardoor je heerlijk kunt wandelen of fietsen langs de rivier en genieten van het schilderachtige landschap. Voor natuurliefhebbers is het nabijgelegen Nationaal Park Sächsische Schweiz, met zijn imposante zandstenen rotsformaties en panoramische uitzichten, een must-see.

ontdek de prachtige historische gebouwen in Dresden
Uitzicht op de stad Dresden
De bierbrouwerij is slechts één van de vele hoogtepunten van Dresden

4. Schlenkerla: bruisend genot in Bamberg

De volgende stop op onze bierreis is in Bamberg, waar je de brouwerij Schlenkerla vindt. Deze brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw en staat bekend om zijn unieke, rokerige Rauchbier. Dit is een bijzonder bier dat wordt gebrouwen met gerookte mout. Tijdens een bezoek aan Schlenkerla krijg je niet alleen de kans om dit bijzondere bier te proeven, maar ook om meer te leren over de geschiedenis en het brouwproces. Bovendien kun je in de taverne ook genieten van traditionele Frankische gerechten zoals Schäuferla en Bratwurst.

Bamberg is een charmante stad met een goed bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Vanuit je vakantiehuis in Bamberg bereik je gemakkelijk de Dom van Bamberg, het oude raadhuis, de Michaelsberg Abdij en het Klein Venetië, een schilderachtig stukje van de stad, bezoeken. Voor natuurliefhebbers zijn er prachtige wandel- en fietsroutes rondom Bamberg, zoals de Sieben-Hügel-Weg die je langs de zeven heuvels van Bamberg voert. Daarnaast is Bamberg gelegen in het Frankische wijngebied, waardoor je naast bier ook geweldige cafés kunt vinden om de heerlijke lokale wijnen te proeven.

bezoek ook het oude stadhuis van Bamberg
Het oude stadhuis van Bamberg
Vergeet niet het oude stadhuis van Bamberg te bezoeken!

5. Rothaus: bierbrouwen op grote hoogte in het Zwarte Woud

Onze laatste stop brengt ons naar het hart van het Zwarte Woud, waar je de Rothaus-brouwerij vindt. Deze brouwerij, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg aan de rand van het dorp Grafenhausen op een hoogte van 1.000 meter, is de hoogstgelegen brouwerij in Duitsland. Het is opgericht in 1791 en staat bekend om zijn verfrissende en smaakvolle bieren, zoals de Tannenzäpfle en Hefeweizen. Tijdens een rondleiding door de brouwerij leer je over het brouwproces, de geschiedenis en de invloed van de unieke locatie op de kwaliteit van hun bieren. In het bezoekerscentrum en de gezellige biertuin kun je genieten van hun heerlijke bieren en lokale lekkernijen.

Het Zwarte Woud is de ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers. Er zijn tal van buitenactiviteiten mogelijk, zoals wandelen, mountainbiken, langlaufen en skiën. Ontdek de spectaculaire Schluchsee en Titisee meren, en maak een ritje met de historische Schwarzwaldbahn, een schilderachtige treinroute door het hart van de regio. De bekende Feldberg, met een hoogte van 1.493 meter, biedt adembenemende uitzichten. Vanuit je vakantiehuis in Grafenhausen kun je eindeloze wandel- en fietsroutes verkennen, evenals pittoreske dorpjes zoals Triberg, met zijn beroemde watervallen en koekoeksklokken. In de omgeving zijn er ook verschillende thermale baden, zoals die in Baden-Baden en Bad Wildbad.

het bijzondere landschap van het Zwarte Woud
Het Zwarte Woud in Duitsland
Maak de mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

Boek een vakantiehuis dichtbij jouw favoriete Duitse bierbrouwerij!

Een vakantiehuis dichtbij één van de leukste bierbrouwerijen in Duitsland biedt een perfecte combinatie van bier, cultuur en natuur. Elke brouwerij heeft zijn eigen unieke charme en geschiedenis, terwijl de omliggende steden en landschappen zorgen voor een onvergetelijke vakantie-ervaring. Proost op een heerlijke reis door Duitsland!

Of je nu een doorgewinterde bierkenner bent of gewoon op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring, deze vijf bierbrouwerijen bieden voor elk wat wils. Door een vakantiehuis in de buurt van een van deze brouwerijen te boeken, krijg je de kans om de rijke biercultuur van Duitsland te ontdekken en tegelijkertijd te genieten van de prachtige steden, het schilderachtige landschap en de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Dus, waar wacht je nog op? Plan je biervakantie door Duitsland en ontdek zelf waarom dit land zo beroemd is om zijn gerstenat. Geniet van de unieke bieren, de indrukwekkende brouwerijen en de prachtige vakantiebestemmingen. Proost op een onvergetelijke vakantie in het land van de biertraditie!