Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Tolwegen in Noorwegen, hoe werkt dat precies?

Welkom in Noorwegen. Dit prachtige Scandinavische land staat bekend om zijn adembenemende fjorden, bergen en natuurlijke schoonheid, maar als je met de auto reist zul je merken dat Noorwegen ook een uitgebreid systeem van tolwegen heeft. Benieuwd naar praktische tips wanneer je met de auto door dit bijzondere land reist? We vertellen alles over het tolsysteem in deze blog, dus lees zeker door.

Tolwegen in Noorwegen, hoe werkt dat precies?

Noorwegen wordt als vakantiebestemming steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het land beschikt over een adembenemende natuur, rust en voldoende luxe vakantiehuizen voor reizigers. Daarnaast zijn er talrijke vakantiehuizen midden in de natuur te vinden. Let er wel op dat je geen afval achterlaat, want de boetes voor overtreders zijn fors! Houd er ook rekening mee dat je tijdens het rijden door dit prachtige land te maken kunt krijgen met tolwegen.

Hoe werkt het met tolwegen in Noorwegen?

In Noorwegen worden nieuwe wegen, bruggen, tunnels en bergpassen over het algemeen gefinancierd door tolheffingen, die zowel door particulieren als door de overheid kunnen worden geïnd. Zodra een project volledig is afbetaald, wordt de tol opgeheven. Steden zoals Oslo en Bergen hanteren stadstol. Je kunt hierbij te maken krijgen met  zowel automatische als niet-automatische tolpoorten, waarbij de hoogte van de tol afhankelijk is van de brandstof die het voertuig verbruikt. Automatische tolpoorten brengen geen kosten in rekening voor motoren, bromfietsen en fietsers, terwijl bij sommige niet-automatische tolpoorten iedereen verplicht is te betalen.

Niet-automatische tolpoorten

Er zijn er nog maar enkele automatische tolpoorten in Noorwegen die werken met slagbomen, maar het principe is niet moeilijk. Er moet voor de slagboom te worden gestopt en afgerekend (let hierbij op dat je wanneer je cash wilt betalen vaak een bepaalde rijstrook moet volgen).

weg in Noorwegen langs het water
Autorijden door het prachtige Noorwegen is een unieke ervaring

Automatische tolpoorten

Hierbij zijn er 3 opties waarbij je altijd gewoon de poort kan passeren zonder te stoppen.

1. Niets doen

Als je niets regelt, wordt er een foto van je voertuig en het kenteken gemaakt. Deze foto wordt verwerkt door epass24.com. De verwerkingstijd kan tussen de 4 en 6 maanden liggen en vervolgens ontvang je thuis een factuur. Niet tijdig betalen kost je een boete van 300 NOK. Let op: op deze wijze betaal je altijd het hoogste tarief ook als je gebruik maakt van een elektrische of hybride auto.

2. Registratie vooraf

Als je je vooraf laat registreren bij epass24.com kan je wel gebruik maken van lagere tarieven. Verder verloopt de procedure hetzelfde. Op basis van de foto wordt een factuur gemaakt die je tijdig moet voldoen. Met de registratie kom je niet in aanmerking voor kortingen op de standaardtarieven voor voertuigen.

3. Tolbadge

Aanzienlijke kortingen zijn beschikbaar als je gebruikmaakt van een tolbadge. Deze sticker kun je onder andere bestellen bij autopass.no en EasyGo.com, waar je ook informatie vindt over de kortingsregelingen en de betrokken maatschappijen. Het is de moeite waard om te onderzoeken of de tolbadge voldoende korting biedt tijdens je reis om het aantrekkelijk te maken. De korting wordt automatisch toegepast. Let op: als je een tolbadge gebruikt, zorg er dan voor dat je de juiste rijstrook kiest bij het passeren van de tolpoort, aangeduid met Bizz, BroBizz of AutoPass. Het verschuldigde bedrag wordt via de tolbadge van je creditcard afgeschreven. Over het algemeen is de tolbadge ook geldig in Zweden.