Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Top 3 mooiste wijnstreken in Frankrijk voor een vakantie

Frankrijk staat bekend om haar heerlijke rode en witte wijnen. Of je nu een kenner bent of gewoon geniet van een glas wijn bij het eten, er is niets dat kan tippen aan de ervaring van het bezoeken van de wijnstreken van Frankrijk. En wat is een betere manier om volledig te genieten van deze ervaring dan door het boeken van een vakantiehuisje in één van de Franse wijnstreken?

Top 3 mooiste wijnstreken in Frankrijk voor een vakantie

Proef de lekkerste Franse wijnen vanuit één van de wijnstreken

Door te verblijven in een vakantiehuisje in Frankrijk in de buurt van de wijngaarden, heb je volop de mogelijkheid om deel te nemen aan wijnproeverijen en authentieke wijnen aan te schaffen. Afhankelijk van de streek waarin je verblijft en jouw persoonlijke smaak, kun je wijnen van verschillende appellations proeven. Het woord appellatie betekent “beschermde herkomstbenaming”. In principe slaat dit simpelweg op de oorsprong van de wijn en dient het tevens als een soort kwaliteitskeurmerk. Dit houdt in dat wijnen van eenzelfde appellatie alleen gemaakt mogen worden van een specifieke selectie druiven die in een bepaald gebied verbouwd zijn. Het is een manier waarop een product dat afkomstig is uit een bepaald gebied zich duidelijk kan onderscheiden van anderen. Daarnaast kun je lokale restaurants bezoeken om de lokale culinaire hoogstandjes te proeven onder het genot van een glas wijn.

Waarom een vakantiehuisje boeken in een Franse wijnstrijk?

De Franse wijnstreken hebben echter nog veel meer te bieden dan alleen hun wijnproeverijen. Zo vind je er ook tal van bezienswaardigheden om te bezichtigen en activiteiten om te doen. De wijnstreken zijn gelegen aan de mooiste steden. Hier vind je een brede verscheidenheid aan culturele bezienswaardigheden, zoals prachtige historische bouwwerken en interessante musea. Daarnaast nodigen de prachtige landschappen uit tot het maken van lange wandelingen of fietstochten door de natuur. Dit zijn zeer ontspannen activiteiten. Echter kun je ook kiezen voor een avontuurlijke vakantie in één van de wijnstreken in Frankrijk. Veel van de wijnstreken bevinden zich vrijwel direct aan een grote rivier. Hierdoor zijn er volop mogelijkheden om te kanoën of kajakken, maar ook voor een dagje aan het strand. Ga op vakantie naar één van de bekende Franse wijnstreken en ontdek zelf ter plekke waarom zoveel Nederlanders ervoor kiezen om hier een vakantiehuisje te boeken!

Geniet van een glas witte wijn in Frankrijk
Wijngaard voor witte wijn in Frankrijk
Ontdek de heerlijke witte wijnen van Frankrijk!

Bordeaux: rode wijn

Bordeaux is de meest bekende en grootste wijnstreek in Frankrijk aan de Atlantische kust. De regio heeft een rijke geschiedenis als het gaat om wijnproductie dient als de thuisbasis van enkele van 's werelds meest beroemde wijnen. Deze zijn wereldwijd bekend geraakt om hun hoge kwaliteit. De complexiteit en diversiteit, zowel als hun elegantie en rijpingspotentieel, zijn hiervan de reden. Bordeaux produceert voornamelijk rode wijnen, die worden geproduceerd uit verschillende druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. Deze druiven worden verbouwd op de schitterende oevers van de rivier de Garonne en de Dordogne. De regio is opgedeeld in verschillende appellaties, waarvan de meest bekende zijn: Médoc, Graves, Pomerol en Saint-Emilion. De witte wijnen uit Bordeaux zijn minder bekend, maar kunnen ook van uitstekende kwaliteit zijn, zoals de beroemde Sauternes, gemaakt van de druif Semillon. De heerlijke wijnen van de Bordeaux worden onder andere geproduceerd in grote wijnhuizen zoals Château Margaux, Château Latour en Château Mouton-Rothschild. Kies je ervoor om in een vakantiehuis in Bordeaux te verblijven, dan is er echter nog veel meer in deze bijzondere regio te doen dan alleen achterover leunen en de heerlijke wijn drinken.

Wat kun je nog meer doen in Bordeaux?

Naast het verkennen van de vele wijngaarden in de regio, is Bordeaux ook een prachtige stad om te verkennen. De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft vele prachtige historische bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Saint-André en de Place des Quinconces. Andere hoogtepunten van de streek zijn onder andere de middeleeuwse stad Saint-Émilion, met zijn prachtige klooster en oude vestingwerken, en de stad Pauillac, de thuisbasis van veel beroemde wijngaarden. Bovendien zijn er talloze activiteiten die je kunt doen in de regio van Bordeaux als je van actieve vakanties houdt. Denk hierbij aan fietsen door de wijngaarden, kanoën over de rivier de Dordogne, of wandelen door de bossen en heidevelden van het regionale natuurpark van de Landes de Gascogne.

Wijngaarden in Bordeaux
Wijngaard Bordeaux
Bezoek de prachtige wijngaarden in Bordeaux

Bourgogne: Rode én witte wijnen

De wijngaarden van Bourgogne behoren tot de meest prestigieuze ter wereld op het gebied van de productie van rode én witte wijn. Ze worden beschouwd als de geboorteplaats van de beroemde Pinot Noir, Chardonnay en Gamay druiven. De wijngaarden zijn gelegen in de heuvels van Bourgogne en worden gekenmerkt door een unieke grond, die de wijnen hun karakteristieke smaak en aroma's geeft. Ze staan bekend om hun elegante, verfijnde stijl en worden geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen. De regio heeft verschillende appellaties, waaronder Chablis, Meursault en Gevrey-Chambertin, die elk hun eigen kenmerken hebben en geliefd zijn onder wijnliefhebbers over de hele wereld. De wijnen worden gemaakt in authentieke wijnhuizen zoals Château de la Crée, La Cave de l'Ange Gardien en Domaine Armelle et Bernard Rion. Breng hier zeker een bezoekje aan tijdens jouw vakantie in Bourgogne.

Wat is er te doen in Bourgogne?

Naast het verkennen van de wijngaarden, is er veel te zien en te doen in Bourgogne. In de omgeving van Bourgogne zijn ook allerlei populaire toeristische attracties te vinden. Denk hierbij aan een groot aantal pittoreske dorpen, historische steden en bijzondere kastelen. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige middeleeuwse stad Beaune en verken het Hospices de Beaune, een historisch ziekenhuis uit de 15e eeuw dat nu als museum dient. Ook Vézelay en Martailly-lès-Brancion zijn leuke steden om te bezoeken tijdens jouw verblijf in Bourgogne Plan ook zeker een bezichtiging van de ommuurde, zonovergoten wijngaard met bijbehorend kasteel genaamd Chateau Clos Du Vougeot. Daarnaast kunnen de wijngaarden worden verkend tijdens wijnproeverijen en rondleidingen. Veel mensen kiezen ervoor om een vakantiehuis in Bourgogne te huren om volledig op hun gemak te genieten van de prachtige landschappen en wijnen van de regio. Hiervandaan maak je ook de mooiste wandel- en fietstochten in de omgeving en kun je kanoën over de rivier de Yonne of Saône.

De schitterende wijngaarden van Bourgogne
Wjingaard Bourgogne
Verken de unieke wijngaarden van Bourgogne

Champagne: witte wijnen

Champagne is een van de meest bekende en prestigieuze wijnstreken van Frankrijk op het gebied van witte wijnen. De regio is gelegen in het noordoosten van het land en staat vooral bekend om de productie van de Champagne, de gelijknamige mousserende wijn. Deze drank is wereldwijd bekend geraakt. Er zijn drie druivenrassen die worden gebruikt bij de productie van Champagne: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor de bekende Blanc de Blancs champagne wordt echter uitsluitend gebruik gemaakt van Chardonnay druiven. Hierdoor is de smaak lichter en frisser dan dat van andere champagnes. Bij het maken van Blanc de Noirs Champagne wordt enkel gebruik gemaakt van Pinot Noir en Pinot Meunier. Tijdens het persen van deze blauwen druiven komt het sap niet in contact met de schil, waardoor de wijn geen rode kleur krijgt. Blanc de Noirs Champagne heeft meestal een vollere en rijpere smaak dan Blanc de Blancs Champagne. Daarnaast worden er ook rosé Champagnes geproduceerd door rode wijn toe te voegen aan de witte wijn tijdens de productie. Natuurlijk is een vakantie in deze streek niet compleet zonder een bezoek aan tenminste één van de beroemde champagnehuizen. Dit zijn onder andere Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Dom Perignon. Veel van deze wijngaarden bieden ook rondleidingen aan, waarbij je precies kunt zien hoe de champagne wordt gemaakt en opgeslagen.

Wat is er te doen in Champagne?

Een vakantiehuis in Champagne boeken is niet alleen een uitstekende keuze vanwege de schitterende wijngaarden. Een vakantiehuis in Champagne wordt tevens vaak gekozen als de ideale plek om te verblijven vanwege de rustige, landelijke omgeving en de vele activiteiten die er te doen zijn. Naast de champagnehuizen, kun je bijvoorbeeld ook de historische stad Reims verkennen. Hier vind je de prachtige kathedraal van Notre-Dame en bezichtig je het Palais du Tau. Ook kun je de charmante dorpjes van de regio verkennen, zoals Épernay, waar je kunt genieten van de schilderachtige straatjes en architectuur. Natuurliefhebbers kunnen heerlijk wandelen en fietsen door de heuvels en bossen van de regio in het Regionaal Natuurpark van de Montagne de Reims. Ook zijn er tal van activiteiten op het water, zoals kanoën, vissen en zwemmen in de meren en rivieren van de regio. Ten slotte is Champagne beroemd om zijn gastronomische gerechten, waaronder de beroemde Reims ham, chaource kaas en de beroemde biscuit van Reims. Er zijn vele restaurants en cafés in de regio waar je kunt genieten van deze lokale specialiteiten.

Wijngaarden van Champagne bezoeken
Wijngaarden van Champagne
Bezoek de adembenemende wijngaarden van Champagne