Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 Noorse fjorden met de auto ontdekken

Een bezoek aan Noorwegen staat bij veel Nederlanders op de bucketlist als het gaat om een Europese bestemming. Vooral het ruige kustgebied met de indrukwekkende fjorden spreken dan tot de verbeelding. Een cruise is een comfortabele manier om de deze natuurpracht te aanschouwen, maar dan zit je wel vast aan de planning van de maatschappij. Hou je liever zelf de teugels of het stuur in handen, dan is het huren van een vakantiehuisje en vervolgens met de auto op pad gaan een goede optie. Je kunt de Noorse fjorden uitstekend per auto gaan ontdekken.

5 Noorse fjorden met de auto ontdekken

5 x de Noorse fjorden per auto ontdekken

Het wegenstelsel in Noorwegen is van uitstekende kwaliteit, maar hou er rekening mee dat je soms nog een flink stuk moet lopen of klimmen om het mooiste punt te bereiken. Vergis je ook niet in de afstanden. Noorwegen is een enorm langgerekt land. Ga je voor een autotocht door Noorwegen om de prachtige natuur te bewonderen, dan zijn er een aantal fjorden die je eigenlijk niet mag missen. De onderstaande fjorden zijn de mooiste, hoewel dat uiteraard subjectief is.

1. Geirangerfjord

Deze fjord ligt op 8 (!) uur rijden van de bekende vakantiestad Bergen in de provincie Møre og Romsdal. Je moet er derhalve wel wat voor over hebben om deze te bezoeken. Daar krijg je ook iets voor terug. Het water van de Geirangerfjord is diepblauw. Overal storten zich woeste watervallen in de fjord en als de zon schijnt zijn de regenbogen niet te tellen. Ben je avontuurlijk aangelegd dan kan je met de auto de beroemde bergweg Trollstigen volgen. Deze is uitgehakt in de klif. Stuurkunst en een stevige 4WD zijn wel een noodzaak.

Uitzicht op de Geirangerfjord, Noorwegen
Uitzicht op de Geirangerfjord

2. Sognefjord

Dit is de langste fjord van Noorwegen en deze strekt zich uit over een lengte van 200 kilometer. Iedere cruise naar Noorwegen doet deze fjord aan. De fjord is op sommige punten 1.300 meter diep. terwijl de rotsen zich daar 1.700 meter boven uitstrekken. Meer indrukwekkend zijn ze niet te vinden in het land.

3. Lysefjord

De Lysefjord ligt in de provincie Rogaland. Deze fjord is een van de ruigste qua omgeving en dat maakt dit gebied wellicht extra interessant. Hier bevindt zich de beroemde preekstoel waar vanaf je een schitterend overzicht hebt over de 40 kilometer lange fjord. Het is wel een kwestie van inspanning om er te komen. Vanaf de ruime parkeerplaats die speciaal voor bezoekers van de preekstoel is aangelegd, moet je een tocht van 2 uur afleggen over ruig bergachtig terrein. Stevige wandelschoenen niet vergeten.

Uitzicht op een fjord
De fjorden behoren tot het mooiste natuurschoon in Europa

4. Hardangerfjord

Deze fjord is weer indrukwekkend lang en biedt prachtige watervallen en schitterende panorama’s. De rotsformaties zijn ruig en een daarvan is wereldberoemd: Trolltunga. Dit plateau steek loodrecht uit de rotswand op een hoogte van 700 meter boven het wateroppervlakte. Het zal duidelijk zijn dat het uitzicht hier fenomenaal is. Om het plateau te bereiken moet er wel weer een flink stuk gelopen en geklommen worden over ruige rotsen.

5. Naeroyfjord

Deze fjord is de breedste aftakking van de Sognefjord. Het mooiste zicht krijg je op deze fjord als je er een boottochtje op maakt. In de verte zie je de hoge bergtoppen waar altijd sneeuw ligt. Het water is diepblauw en aan beide kanten zijn watervallen. Met de  idyllische huisjes en boerderijen die vaak rood geschilderd zijn en de weg die langs de bergwand kronkelt biedt de fjord een prachtig beeld. De fjord staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bekijk ook: Must-see natuurattracties in Noorwegen