Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

8 tips voor een duurzame vakantie

Natuur en duurzaamheid worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven, en dat geldt ook voor onze vakanties. Steeds meer mensen willen tijdens hun vakantie bijdragen aan een duurzamere wereld en gezondere natuur. Gelukkig zijn er in Europa talloze duurzame vakantieopties beschikbaar, variërend van eco-vriendelijke accommodaties tot groene activiteiten en lokale ervaringen.

8 tips voor een duurzame vakantie

Ons beste advies voor een duurzame vakantie

Een duurzame vakantie in Europa hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het vergt wel wat voorbereiding. In deze blog geven we je tips en inspiratie om een duurzame vakantie in Europa te plannen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Van het kiezen van een duurzame accommodatie en het verminderen van plasticverbruik tot het doen van vrijwilligerswerk en het leren over duurzaamheid tijdens je vakantie, er zijn talloze manieren om bewuster te reizen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

1. Kies voor een duurzame accommodatie

Eén van de belangrijkste aspecten van een duurzame vakantie is het kiezen van een duurzaam vakantiehuis. Kijk bijvoorbeeld naar vakantiehuisjes die een duurzaamheidsbeleid hebben en zich inzetten voor het verminderen van hun milieu-impact. Denk aan vakantiewoningen met zonnepanelen, waterbesparende maatregelen, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en recyclebakken.

Ga je in de winter op vakantie? Zoek dan een wintersportvakantiehuisje dat goed is geïsoleerd, bijvoorbeeld een mooie bungalow die tevens voorzien is van een open haard. Ook kun je kiezen voor een kleine, duurzame vakantiewoning zoals een eco-lodge of tiny house. Benieuwd naar vakantiebestemmingen waar veel duurzame accommodaties te vinden zijn? Lees dan zeker door tot aan het einde van de blog - hier hebben we namelijk een aantal voorbeelden ter inspiratie voor je verzameld.

Wat is een eco-lodge?

Ecolodges - een unieke vorm van accommodatie die zich richt op duurzaamheid en milieuvriendelijk toerisme. Deze duurzame vakantiewoningen zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een vakantie die niet alleen ontspannend en comfortabel is, maar ook verantwoordelijk en milieubewust.

Maar wat is een ecolodge eigenlijk? Het is een accommodatie die ontworpen is met de omgeving in gedachten. Het wordt gebouwd met behulp van duurzame materialen en technieken die de lokale natuur en cultuur respecteren. Het doel van een ecolodge is om te integreren in de natuurlijke omgeving en zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Dit betekent dat ze vaak gebruik maken van zonne-energie, regenwater opvangen en hergebruiken, afvalwater op een verantwoorde manier behandelen en duurzame voedselproductie stimuleren.

ruime ecolodge
Ecolodges zijn er in verschillende formaten - hier is een voorbeeld van een ruim exemplaar
ruime ecolodge

Wat is een tiny house?

Tiny Houses zijn kleine, duurzame woningen die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften van moderne reizigers te voldoen. Ze bieden een unieke manier om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en te genieten van een duurzame en milieuvriendelijke vakantie.

Een tiny house is een compacte vakantiewoning van maximaal 50 vierkante meter, die van alle gemakken is voorzien. Dit betekent onder meer dat er in veel gevallen sprake is van een kleiner energieverbruik ten opzichte van een grotere accommodatie (tenzij deze is voorzien van zonnepanelen en andere duurzaamheidsmaatregelen). Ze zijn volledig uitgerust met een keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer en zijn vaak voorzien van duurzame voorzieningen zoals zonnepanelen en regenwateropvangsystemen. Bovendien zijn ze vaak gebouwd met duurzame (vaak ook gerecyclede) materialen en technieken, waardoor ze veel minder impact hebben op het milieu dan traditionele huizen.

Kleine ecolodge voor koppels
Er zijn allerlei leuke tiny houses voor koppels te vinden
Kleine ecolodge

2. Reis per trein of bus

Een duurzame vakantie begint al bij de manier waarop je reist. Kies voor de trein of de bus in plaats van het vliegtuig of auto (dit is natuurlijk niet van toepassing voor personen met een elektrisch voertuig). Zo verminder je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast is het reizen per trein of bus vaak ook nog eens goedkoper dan vliegen. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten over diverse landschappen. Het is dus ook nog eens een heel interessante ervaring om mee te maken.

3. Neem de fiets mee op vakantie

Wil je tijdens je vakantie niet alleen duurzaam reizen, maar ook actief bezig zijn en de omgeving verkennen? Ga dan op fietsvakantie! Europa heeft talloze mooie fietsroutes die je kunt verkennen. Denk bijvoorbeeld aan de Donauradweg in Oostenrijk en Duitsland, maar ook de Vélodyssée langs de Franse Atlantische kust. Op deze manier kun je de prachtige landschappen van dichtbij bekijken en ervaren. Zo valt je veel meer van de natuur op, zoals bijvoorbeeld prachtige planten- en dierensoorten die in ons eigen land niet voorkomen. Van tevoren maak je een lunch klaar om onderweg gezellig te picknicken – of je plant een bezoek naar een leuk café dat op de route ligt. Dat is pas genieten van je vakantie!

4. Plan je vakantie goed

Een goed geplande vakantie kan helpen om je ecologische voetafdruk te verminderen. Probeer bijvoorbeeld activiteiten te plannen die op loop- of fietsafstand zijn van je accommodatie. Houd daarom bij het boeken van je accommodatie rekening met of de activiteiten en bezienswaardigheden die je wilt ervaren in de buurt liggen. Zorg dat je tijdens het bezoeken van een locatie op tijd vertrekt, zodat je genoeg tijd hebt om alle lokale bezienswaardigheden te zien.  Op deze manier vermijd ook onnodige verplaatsingen, zoals het maken van een dagtrip met de auto naar een locatie die je al eerder hebt bezocht.

Het plannen van je maaltijden en efficiënt boodschappen doen kan hier ook aan bijdragen, als je hiervan afhankelijk bent van de (niet elektrische) auto. De beste manier is echter om een accommodatie te kiezen met de noodzakelijke faciliteiten gelegen op korte afstand, zodat je ernaartoe kunt lopen of fietsen. Zo verminder je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere vakantie.

5. Ga op zoek naar lokale ervaringen

Een duurzame vakantie betekent ook dat je lokale gemeenschappen en economieën steunt. Ga daarom op zoek naar lokale ervaringen, zoals het eten van lokaal geproduceerd voedsel en het kopen van souvenirs van lokale ambachtslieden. Zo draag je niet alleen bij aan de lokale economie, maar leer je ook de cultuur van je bestemming beter kennen. Ook help je hiermee de tradities van het volk in stand te houden, hetgeen altijd een waardevolle betekenis heeft.

6. Verminder je plasticverbruik

Een duurzame vakantie betekent ook het verminderen van je plasticverbruik. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee in plaats van steeds nieuwe flesjes te kopen. Ook kun je een eigen herbruikbare tas meenemen om je boodschappen in te doen en vermijd het gebruik van plastic wegwerpproducten zoals rietjes en bestek. Als je een duurzame accommodatie hebt geboekt, zullen ze waarschijnlijk al maatregelen hebben genomen om plasticverbruik te verminderen, maar het is altijd goed om zelf ook bewust bezig te zijn met dit onderwerp.

Herbruikbare waterflessen
Verminder je plasticgebruik op vakantie door herbruikbare flessen te gebruiken
plasticverbruik verminderen

7. Doe vrijwilligerswerk tijdens je vakantie

Als je echt een impact wilt maken tijdens je duurzame vakantie, overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen bij een lokale organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en natuurbehoud. Dit kan variëren van het helpen bij lokale opruimacties tot het assisteren bij natuurbeschermingsprojecten. Niet alleen help je hiermee de lokale gemeenschap, maar je krijgt ook de kans om de cultuur en het dagelijks leven van je bestemming beter te leren kennen.

8. Leer meer over duurzaamheid tijdens je vakantie

Tijdens je duurzame vakantie kun je ook meer leren over duurzaamheid en hoe je zelf bij kunt dragen aan een duurzamere wereld. Dit kan bijvoorbeeld door het bezoeken van duurzame musea en tentoonstellingen, het bijwonen van workshops over duurzaamheid, of het deelnemen aan eco-tours die gericht zijn op natuurbehoud en educatie.

Leukste vakantielanden in Europa met duurzame huisjes

Ecolodges, natuurhuisjes en tiny houses zijn populaire vormen van duurzame accommodaties die steeds meer aan populariteit winnen onder vakantiereizigers die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en unieke vakantie-ervaring. Hieronder volgen enkele landen waar je veel ecolodges en tiny houses kunt vinden als accommodaties voor vakantiereizigers.

duurzaam natuurhuisje
Natuurhuisjes zijn vaak voorzien van duurzame voorzieningen
vakantiehuis in de natuur

1. Nederland

Nederland is een van de koplopers op het gebied van duurzaam toerisme en heeft veel ecolodges en tiny houses in verschillende delen van het land. Vooral in natuurgebieden zoals de Veluwe, de Waddeneilanden en de Biesbosch zijn er veel duurzame accommodaties te vinden die perfect zijn voor een vakantie dicht bij de natuur.

2. Portugal

Portugal heeft een lange kustlijn, prachtige natuur en een mild klimaat, waardoor het land een populaire bestemming is voor duurzame vakanties. Er zijn veel ecolodges en tiny houses te vinden, vooral in de Alentejo-regio en in de buurt van de Serra da Estrela. Hier kun je een heerlijke vakantie vieren.

3. Frankrijk

Frankrijk heeft een gevarieerd landschap, van bergen en kustlijnen tot wijngaarden en valleien, en er zijn veel ecolodges en tiny houses te vinden die bijdragen aan een duurzamere vakantie-ervaring. De Provence, de Ardèche in Auvergne-Rhône-Alpes en de Pyreneeën zijn enkele van de regio's waar je veel duurzame accommodaties kunt vinden.

4. Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn spectaculaire natuur, met fjorden, bergen en gletsjers die jaarlijks veel vakantiegangers aantrekken. Er zijn veel ecolodges en tiny houses te vinden in de buurt van deze natuurgebieden, waarvan sommige zijn uitgerust met duurzame technologieën zoals zonne-energie en regenwateropvangsystemen. Ook de Scandinavische buren, Zweden en Denemarken, hebben een mooi aanbod.

5. Spanje

Spanje heeft ook veel ecolodges en tiny houses, vooral in de natuurrijke regio's. Zo zijn er bijvoorbeeld accommodaties te vinden in de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Bovendien zijn er ook duurzame accommodaties te vinden in de steden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook appartementen die zich inzetten voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van landen waar je veel ecolodges en tiny houses kunt vinden als accommodaties voor vakantiereizigers. Er zijn echter nog veel meer bestemmingen die zich richten op duurzaam toerisme en waar je milieuvriendelijke en unieke accommodaties kunt vinden.

ga samen op een duurzame vakantie
Samen op een duurzame vakantie gaan is een geweldige ervaring!
vakantie in de natuur

Boek nu een duurzame vakantiewoning via Vakantiehuisjes.nl

Via onze vergelijkingswebsite voor vakantiehuisjes kun je eenvoudig een duurzame accommodatie binnen Europa vinden die past bij jouw wensen en budget. Met ons ruime aanbod van vakantiehuisjes in de natuur, variërend van bungalows tot tiny houses en andere duurzame accommodaties verspreid over heel Europa, hebben we voor ieder wat wils.

Of je nu op zoek bent naar een ecolodge in de bossen van Nederland, een tiny house aan de kust van Portugal of een duurzaam appartement in het hart van Parijs, bij Vakantiehuisjes.nl vind je een ruim aanbod van duurzame accommodaties in heel Europa. Bovendien zoek je met behulp van de filters eenvoudig naar een eco-vakantiehuis met een laadpaal voor het opladen van jouw elektrische auto. Door te kiezen voor een duurzame accommodatie draag je bij aan een duurzamere toekomst en kun je tegelijkertijd genieten van een unieke en milieuvriendelijke vakantie-ervaring.