Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 7 leukste feitjes over vakantie vieren

Nu het steeds kouder wordt is het de perfecte moment om alvast na te denken over de vakantie van volgend jaar. Wordt het een winter- of zomervakantie of zelfs allebei? Kies je voor een luxe vakantiehuis of een camping? In ieder geval staan hieronder wat feitjes over vakantie vieren die je wellicht nog niet kende.

De 7 leukste feitjes over vakantie vieren

Grappige feitjes over vakantie vieren

Ben jij een reiziger in hart en nieren of meer een huismus? Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, op vakantie gaan we eigenlijk allemaal wel eens. Hieronder vind je een aantal leuke feitjes over vakantie vieren.

1. Maar liefst 11 miljoen Nederlanders gaan op zomervakantie

De zomervakantie is daarmee nog steeds de meest populaire manier om er eens helemaal uit te gaan. Naar verwachting zullen in 2024 ongeveer 8 miljoen landgenoten naar het buitenland gaan. Dat is vergelijkbaar met de situatie voor corona. Ook lijkt vliegschaamte een verschijnsel uit het verleden.

2. Vrouwen nemen gemiddeld 63 kledingstukken mee op vakantie

Het lijkt erg veel, maar voor een zomervakantie slepen vrouwen (of misschien moeten de mannen het zware werk doen) gemiddeld 63 kledingstukken mee. Dat is meer dan het dubbele in vergelijking met mannen (29 stuks). Ook het gewicht van de bagage is bij vrouwen meer dan het dubbele dan bij mannen.

3. Jongvolwassenen kiezen vooral voor Thailand

Vooral onder jongvolwassenen (18-34 jaar) zijn verre bestemmingen weer populair. Thailand staat met stip op 1. De eerste Europese bestemming is Barcelona met een vijfde plaats. Bij volwassenen boven de 35 is er een grote voorkeur te zien voor Europese bestemmingen.

4. Een kleine meerderheid gebruikt vakantiegeld niet direct voor de vakantie

Bij 48% van de Nederlanders wordt het vakantiegeld direct gebruikt om de vakantie te betalen. De meerderheid reserveert het geld voor onverwachte uitgaven of lost er schulden mee af. Voor de vakantie wordt dan maandelijks een bedrag gespaard indien er vakantie wordt gevierd.

5. Ongeveer 40% van de vakantiegangers heeft last van vakantiestress

Normaliter hebben we het over vakantie vieren, maar 4 op de 10 landgenoten ervaart ook stress op vakantie. Dat kan al vooraf beginnen omdat er van alles geregeld moet worden en ook vaak zaken worden vergeten. Zelfs het smeren van de broodjes voor onderweg kan tot stress leiden. Eenmaal op vakantie beseft 25% van de vakantievierders dat ze liever met een ander op stap zouden zijn gegaan. Een goede reden waarom een vakantie ook vaak wordt gezien als de ultieme relatietest.

6. Betalen gebeurt vooral met de bankpas of creditcard

Bijna 2/3 van de Nederlanders betaalt in het buitenland tegenwoordig met een bankpas of creditcard. Vrijwel iedereen informeert vooraf over de betaalmogelijkheden op de bestemming. Deze manier van betalen zorgt er wel voor dat het zicht op de betalingen soms verdwijnt. Ongeveer 40% geeft meer uit op vakantie dan was gepland of verwacht. Buiten Europa zorgen de wisselkoersen vaak achteraf voor de tegenvallers.

7. Stedentrips in de zomer

Korte trips naar boeiende steden komen steeds vaker voor in de zomer. Daarbij staat Londen voor Nederlanders op 1. Een grote afstand is niet per se een probleem. In de top 5 staan ook Barcelona en zelfs New York. In Nederland valt Nijmegen op, maar dat heeft veel te maken met de Vierdaagse feesten. Gedurende die periode wordt de stad werkelijk overstroomd door binnenlandse toeristen.

Bekijk ook: 5 originele vakantiebestemmingen in Europa