Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat is flamenco en waar in Spanje kun je dit meemaken?

De flamenco is in vele opzichten symbolisch voor het Spaanse temperament. Als Spanje je geliefde vakantieland is, zal je vast wel een keer een flamenco hebben gezien. Misschien eentje die speciaal voor toeristen wordt gedanst of een meer originele versie.

Wat is de flamenco?

De flamenco is een typisch Spaanse dans. Het begint altijd hetzelfde: de danser of dansers staan even stil en laten de sfeer op zich inwerken, de stem van de zanger, de klanken van de gitaar en het klappen van het publiek en dan begint het. De combinatie van gracieuze armgebaren wordt begeleid met het stampen van de voeten, een samenspel van passie en weeklachten. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Waar ontstond de flamenco?

Vooral het zuiden van Spanje en in de eerste plaats Andalusië heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op niet inheemse volkeren. Ze kwamen als vluchtelingen zoals de Joden, maar ook als veroveraars zoals de Moren en voor hen de Grieken. In een dergelijke smeltkroes van culturen is het onvermijdelijk dat er onderdrukking wordt gevoeld en deze worden geuit zonder dat de heersende klasse zich daardoor te veel voelt aangesproken. De flamenco begon als een soort protestlied. Het draaide om de zanger of te wel de cantaor. De dans was een bijproduct waarin de bailaor(a) de weeklachten van de zanger in passievolle bewegingen probeert de onderstrepen. Maar al gauw ging de aandacht uit naar de danser(s) en werden zanger en gitaarspeler ondersteunend voor de dans.

De flamenco als dans

Rond 1800 kwamen er ‘regels’ hoe de flamenco moest worden uitgevoerd. Dat wil echter niet zeggen dat iedere flamenco hetzelfde is. Er zijn momenteel meer dan 50 palos of te wel soorten flamenco dansen. Deze zijn aangepast aan sferen en melodieën maar ook de culturele aspecten  van de streek waarin de dans wordt uitgevoerd. Binnen de dans is er ook ruimte voor improvisatie. De danser kan gebruik maken van de emoties die op het moment van de dans door hem of haar worden gevoeld. Het is echter wel de bedoeling dat de dans binnen de ritmische patronen blijft voor de dans. Het meest indrukwekkend is de flamenco wellicht als deze wordt uitgevoerd door een danser en danseres. Het is traditie dat ze elkaar ieder mogelijk moment van de flamenco in de ogen blijven kijken. De emoties, mede opgeroepen door de zanger en de muziek zijn dan enorm.

Waar kan je het beste de flamenco gaan bekijken?

Wil je het beste van de flamenco zien? Dan kan je afhankelijk van het jaartal het beste een vakantiehuisje boeken in Malaga of Sevilla. Het grootste evenement van de flamenco vindt op oneven jaren plaats in Malaga en op even jaren in Sevilla. In Andalusië komen de beste flamenco dansers bij elkaar voor een vriendschappelijke strijd. Spanjaarden uit de hele wereld komen speciaal daar voor over. Tip: voor veel Spanjaarden is de flamenco meer dan een dans en maakt het veel emoties los die vaak te maken hebben met de familiegeschiedenis. Toon respect hiervoor en beschouw de flamenco niet alleen als feest.

Bekijk ook: De mooiste zomerbestemmingen in Europa