Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De top 4 mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

Ben je op zoek naar de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant? Wij helpen je graag met het ontdekken van enkele van de meest spectaculaire wandelroutes  in Noord-Brabant. Je zult versteld staan van de prachtige landschappen en rust. We nemen je mee op reis door  je te vertellen over mooiste plekjes in Noord-Brabant. Laat je inspireren, trek je wandelschoenen aan ga op avontuur!

De top 4 mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

Voor alle liefhebbers van wandelen is Noord-Brabant een heerlijke locatie. Met zijn schitterende natuur met een verscheidenheid van verschillende landschappen en eindeloze paden is het een paradijs voor wandelaars. In deze blogpost willen we jou de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant laten zien. Deze routes variëren van korte wandeling van maximaal 1 tot 3 uur, tot wandelingen van iets langer van 2 tot 4 uur. Of je nu alleen of met je gezin, vrienden of hond op pad gaat, er is voor ieder wat wils. Lees dus snel verder om de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant te ontdekken!

Er is in Noord-Brabant een grote diversiteit aan verschillende wandelroutes te vinden om uit te kiezen. Hierbij kun je denken aan verscheidene stadswandelingen door de mooiste steden van de provincie, tot lange wandelingen door de natuur. De stadswandelingen bieden een uitstekende mogelijkheid voor wie op zoek is naar rolstoel wandelroutes in Noord-Brabant. De meeste routes door de natuur maken gebruik van knooppunten, zodat het eenvoudig is om je weg te vinden. Met behulp van de gemarkeerde wandelroutes raak je niet gemakkelijk verdwaald in de natuur.

In Noord-Brabant bezoek je de mooiste natuurgebieden!

Volgens velen is Noord-Brabant de provincie met de meest schitterende en diverse natuur in Nederland. Dit is niet voor niets het geval: binnen de provinciegrenzen van Noord-Brabant zijn maar liefst vier nationale parken te vinden. Als je de prachtige provincie komt bezoeken om bijvoorbeeld te shoppen in de mooie steden Eindhoven of Breda, dan moet je dus ook zeker de tijd nemen om de natuur in te trekken. Er zijn activiteiten te vinden voor ieders persoonlijke voorkeur. Hierbij kun je natuurlijk denken aan wandelen, maar ook fietsen en mountainbiken, zowel als paardrijden.

De zeven mooiste natuurgebieden waarin je dit kunt doen zijn de Biesbosch, de Kalmthoutse heide, het Mastbos, de Oisterwijkse bossen en vennen, de Groote peel, de Loonse en Drunense duinen en de Kampina. Hierbinnen is een verscheidenheid van landschappen, zoals bossen en heiden, maar ook vennen en duinen te vinden. In het dorpje Drimmelen kun je zelfs bootjes huren om in het waterrijke gebied van de Biesbosch de riviertjes en beekjes te verkennen! Kortom, er is voor ieder wat wils in Noord-Brabant. In deze blog zullen wij je vertellen over een aantal leuke wandelroutes in Noord-Brabant die je zeker gewandeld moet hebben. Er is zoveel te ontdekken dat je het eigenlijk niet allemaal in slechts één dagje uit in Noord-Brabant kunt ervaren. Veel mensen kiezen er daarom voor om een vakantiewoning in Noord-Brabant te boeken.

Ook in de winter kun je prachtig wandelen in Noord-Brabant
Ook gedurende de winter kun je heerlijk wandelen in Noord-Brabant

Leuke wandelroutes in Noord-Brabant met een afstand van 6-10 km

Ben je op zoek naar een leuke wandelroute in Noord-Brabant met een afstand van 6-10 km waar je maximaal één tot drie uur aan kwijt bent? Dan hebben wij twee mooie wandelroutes voor je uitgekozen die aan jouw behoeften kunnen voldoen. Enerzijds hebben we gekozen voor een bijzondere stadswandeling zodat we in ieder geval één mooie rolstoel wandelroute in Noord-Brabant hebben benoemd. Anderzijds hebben we gekozen voor een korte wandeling in de Noord-Brabantse natuur, voor in het geval  je Noord-Brabant bezoekt maar niet urenlang de tijd hebt om te gaan wandelen.

Streetart wandelroute in Breda: 8 km – ca. 2 uur en 30 minuten

Een stadswandeling in Breda is ontzettend leuk om te doen- en niet alleen omdat je kunt genieten van de historische hoogtepunten van de stad. Je kunt dit met deze Streetart wandelroute in Noord-Brabant namelijk tegelijkertijd ook nog eens combineren met een moderne bezienswaardigheid: streetart. Hierdoor is deze stadswandeling een uitstekende keuze voor families met jonge kinderen of tieners. De prachtige muurschilderingen zijn bedoeld om saaie parkeerplaatsen, kale muren en onopvallende poorten om te toveren tot kleurrijke vertoningen. Ze dragen echter nog meer betekenis met zich mee. Hiermee wordt namelijk ook de verhalen van de stad Breda tentoongesteld. Denk hierbij aan de verwoestende Spaanse aanval en de dodelijke pest enkele eeuwen geleden, tot de recente transformatie van een voormalige arbeiderswijk. Tijdens de wandeling kun je wel dertig van deze indrukwekkende murals spotten!

Toegankelijkheid “Streetart” wandelroute in Breda
Deze route is geschikt voor mindervaliden zoals rolstoelgebruikers. Houd in het geval van rollator gebruikers eventueel wel rekening mee dat een klein deel van de route over oneffen terrein (kinderkopjes) gaat. Zou je graag de hond mee willen nemen? Dit kan, indien je deze aangelijnd houdt.

Breda Park Valkenberg
De prachtige stad Breda

Bijzondere vogels spotten in een bijzonder stukje natuur: 9 km – ca. 2 uur

Houd je van de natuur én het spotten van bijzondere vogels? Er is ten zuiden van Bergen op Zoom een schitterend stukje natuur te vinden met een ideale wandelroute. Het wordt vaak gezien als een opvallende wandelroute vanwege de enorme diversiteit van natuur die je hier kunt vinden in verhouding tot de grootte van het gebied. Zo vind je er onder andere zoet water naast zout water, zandgronden en hoogteverschillen van wel twintig meter! Dit is te danken aan de zone waar oude zandgronden overgaan in jongere zeekleigronden, genaamd de Brabantse wal. Tijdens deze route kom je onder andere het prachtige Markezaatsmeer tegen en het “eetbare” Landgoed Mattemburgh.

De brede aanwezige diversiteit in het landschap maakt het de ideale plek voor een verscheidenheid van planten en dieren om te groeien en leven – waaronder ook een aantal bijzondere vogels om te spotten! Je begint deze wandeling bij de Kraaijenberg, hetgeen een prachtig gelegen heuvel is in de Brabantse Wal. Hier is tevens het bezoekerscentrum naar genoemd, waar tevens een uitkijktoren en vogelobservatiehut aanwezig is.

Toegankelijkheid “bijzondere vogels spotten” wandelroute in Bergen op Zoom
Deze route is helaas niet geschikt voor mindervaliden. Wil je graag de hond meenemen? Dit kan, indien je deze in verband met het niet verstoren van de wilde vogels en andere dieren in het gebied aangelijnd houdt.

Boeren landschap in Bergen op Zoom
Typisch boers landschap in Bergen op Zoom

Mooie wandelroutes in Noord-Brabant met een afstand van 11-20 km

Ben je op zoek naar een sportieve wandeling in Noord-Brabant door de natuur die iets langer duurt? Door te kiezen voor een lange wandeling van twee tot vier uur kun je meer te zien krijgen van de natuur. Dit zijn ideale wandelingen om te doen voor een middagje uit met zijn tweetjes. Het is ook een optie voor gezinnen met kinderen die oud genoeg zijn om geen gebruik meer hoeven te maken van de buggy, in verband met de onverharde paden. Dan maak je er gewoon een leuke dag van door tussendoor een pauze te nemen en ergens te gaan picknicken.

Natuurwandeling langs kasteel Heeswijk: 12.5 km – ca. 3 uur

Natuurlijk is de schitterende natuur in Noord-Brabant meer dan genoeg reden om in Heeswijk-Dinther een lange wandeling te willen maken. Toch is het uiteraard een leuke bonus om onderweg óók nog eens van alles leuks tegen te komen om te zien! Met deze afwisselende wandeling in Brabantse bossen langs een burcht kom je onder andere langs Kasteel Heeswijk en de omliggende kasteelboerderijen. Verder vind je er één van de grootste openluchttheaters van Nederland, namelijk Natuurtheater de Kersouwe, zowel als het boeiende Meierijsche Museumboerderij.

Toegankelijkheid “natuurwandeling langs kasteel Heeswijk” wandelroute
Deze route is voor een groot gedeelte onverhard en dus niet geschikt voor mindervaliden. Wil je graag weten of je de hond mag meenemen? Dit is toegestaan, indien je deze in verband met het niet verstoren van de natuur aangelijnd houdt.

Kasteel in Heeswijk-Dinther
Het indrukwekkende Kasteel Heeswijk

Wandelen door de Brabantse vennen: 16.4 km – 3 uur en 20 minuten.

Als je op zoek bent naar een wandeling door een bijzonder landschap in Noord-Brabant, dan is dit jouw ideale keuze. Deze wandeling langs de laatst overgebleven vennen in Valkenswaard, beemden en heidevelden biedt je meer dan genoeg natuurlijke pracht en praal om te bewonderen. Uiteraard brengt de wandeling je ook naar de rivier de Dommel. Hier is tevens de eeuwenoude Verbergse molen te bezichtigen, welke één van de oudste watermolens is van West-Europa. Kortom, een mooie wandeling in Noord-Brabant door een uiterst bijzonder landschap biedt de ultieme kans om een topdag te beleven!

Toegankelijkheid “wandelen door de Brabantse vennen” wandelroute
De route bestaat voornamelijk uit onverharde paden en is hierdoor helaas niet geschikt voor mindervaliden. Wilt de hond ook graag mee de natuur in? Dit is geen probleem, indien je er wel voor zorgt dat je hem of haar aangelijnd houdt.

Venlandschap in Valkenswaard
Uniek landschap bestaande uit vennen

Samengevat

Kun je niet wachten om jouw wandelschoenen aan te trekken? Dan zijn we er vast in geslaagd om jou te inspireren met onze top 4 mooie wandelroute in Noord-Brabant! We wensen je graag alvast veel plezier met het beleven van één van de prachtige wandeltochten in deze bijzondere provincie.