Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De beste plaatsen om het Noorderlicht te zien

Staat het ook op jouw verlanglijstje: het Noorderlicht een keer zien? Het is dan wel verstandig om je goed voor te bereiden omdat er nergens garanties zijn dat je dit spektakel ook echt mee zal maken. Er zijn wel plaatsen waar je een goede kans hebt als je in de juiste periode komt.

Wat is het Noorderlicht?

De kernfusie om de zon gaat 24 uur per dag door en behalve licht en warmte komen er bij dat proces ook geladen deeltjes vrij die richting de aarde worden gestuurd. Door het magnetisme van de aarde worden deze deeltjes afgebogen richting de noord- en zuidpool. Als deze deeltjes met grote snelheid de atmosfeer binnenkomen, ontstaan er botsingen met onder meer zuurstof moleculen. De energie die vrijkomt bij dat proces zorgt voor die ongelooflijk lichtshow die we Noorderlicht noemen als het poollicht in het noorden is te zien.

Waar kan je het Noorderlicht zien?

In principe is dit magische verschijnsel overal te zien als je maar dicht genoeg bij de pool zit: Noorwegen, Finland, Rusland, Canada en Alaska. In Noord-Zweden is een klein gebied waar je ook een kansje hebt. De meest populaire gebieden om het Noorderlicht te gaan bewonderen zijn in Scandinavië en IJsland. Hier zijn de meeste voorzieningen voor toeristen om te genieten van een vakantie als het Noorderlicht onverhoopt zich niet laat zien. Er zijn ook speciale cruises bedoeld om het Noorderlicht op zee mee te maken.

Wanneer kan je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht is afhankelijk van de activiteit van de zon. Omdat het lichtverschijnsel zich op een hoogte van 70 tot 300 kilometer plaatsvindt zijn er twee voorwaarden voor een goed zicht: het moet onbewolkt zijn en echt donker tussen 18.00 en 24.00. De beste kans op het Noorderlicht heb je in het najaar en het voorjaar als het in het noordelijk poolgebied al vroeg donker is. In deze periode is het echter ook regelmatig bewolkt. De beste tijd om het Noorderlicht in alle glorie te zien, lijkt statistisch in december en januari.

Weetjes over het Noorderlicht

Het Noorderlicht is nooit twee keer hetzelfde. De geladen deeltjes van de zon botsen volledig willekeurig op diverse moleculen en daardoor ontstaan diverse kleuren van fel groen tot rood en ook blauw en wit zijn mogelijk. De groene kleur zie je vooral in de onderste luchtlagen en deze is voor het menselijk ook daarom het meest zichtbaar. Een camera kan het volledig kleurspektakel nog beter vastleggen. Ook op de zuidpool is er een vergelijkbaar poollicht te zien, maar dat is veel minder goed bereikbaar.

Er zijn diverse legenden over het Noorderlicht. Zo zouden volgens een Japanse mythe kinderen die verwekt worden onder dit bijzondere verschijnsel, intelligenter, gezonder en gelukkiger worden dan andere kinderen. Overigens moet je er dan wel rekening mee houden dat de gemiddelde temperatuur in gebieden waar je het Noorderlicht kan zien minus 20°C is.

Waarschijnlijk is het wel juist dat het Noorderlicht onvergetelijk is en wellicht kan je het maar één keer meemaken in je leven als je niet toevallig in de buurt woont. Behoor jij al tot de gelukkigen of waag je binnenkort een kansje?

Lees ook: Mooiste plaatsen om te bezoeken in Slovenië