Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De leukste 5 steden om Koningsdag te vieren

Koningsdag is één van de meest geliefde feestdagen in Nederland. Ieder jaar staan de straten van veel Nederlandse steden vol met mensen die in het oranje lachen, dansen en feest vieren. Hoewel het een nationale feestdag is die overal gevierd wordt, zijn er een aantal steden die deze dag op een extra speciale manier vieren. Wij hebben de 5 leukste voor je op een rijtje gezet.

De leukste 5 steden om Koningsdag te vieren

Dit zijn de 5 leukste steden tijdens Koningsdag om feest te vieren

Koningsdag is hét nationale feest van Nederland. In het hele land worden er op die dag verschillende feestelijkheden georganiseerd, variërend van rommelmarkten tot muziekfestivals tot parades. Het land kleurt oranje terwijl iedereen rondloopt in zoveel mogelijk oranje kledingstukken en accessoires tegelijk. Koningsdag staat geheel in het teken van samenhorigheid en het ondernemen van gezellige activiteiten met elkaar. Maar waar moet je zijn als je op zoek bent naar de leukste stad om Koningsdag te beleven? Het feest wordt door het gehele land gevierd, dus het kan lastig zijn om te weten wat nu de beste plekken zijn. In dit artikel zullen we ons daarom richten op de 5 leukste steden in Nederland om Koningsdag in te vieren. We hebben steden uitgekozen uit verschillende plaatsen het hele land die makkelijk te bereiken zijn. Dit zodat er vast ook eentje in de buurt zit bij jouw eigen stad of dorp.

Wanneer en waarom vieren we Koningsdag?

Er zijn maar weinig mensen die geen fan zijn van deze vrolijke feestdag. Het is een dag vol vreugde en er vinden over het hele land de leukste activiteiten plaats om plezier van te beleven. Ieder wordt Koningsdag gevierd op 27 april, tenzij het op een zondag valt. In dit geval vieren we het feest één dagje eerder, namelijk op zaterdag 26 april. Maar waarom vieren we nu precies Koningsdag? Hoe begon deze traditie waarvoor we de vlag uithangen en gezamenlijk zóveel oranje tompouces eten? Veel mensen weten deze details niet. De traditie begon in 1885 onder de naam Prinsessedag voor de verjaardag van de toenmalige prinses Wilhelmina. Toen zij koningin werd in 1891, veranderde de benaming naar Koninginnedag. Dit is zo gebleven gedurende de hele tijd dat Beatrix koningin was. Sinds 2014 noemen we het sinds het aantreden van koning Willem-Alexander Koningsdag. Voordat de dag van Koningsdag begint, is er eerst de avond en nacht van tevoren de Koningsnacht. Er wordt dan gefeest, gedanst en vooral veel gedronken. Veel mensen kiezen ervoor samen een leuke kroegentocht te doen in een leuke stad. Ieder jaar komt Willem-Alexander met zijn familie traditioneel op bezoek in een andere stad. In 2023 komt de koning naar Rotterdam om zijn verjaardag te vieren in Zuid-Holland.

Een zwaaiende Koning Willem Alexander op Koningsdag
Koning Willem-Alexander
Koning Willem Alexander op Koningsdag

Wat is er te doen op Koningsdag?

Tegenwoordig wordt de dag gevierd als een nationale feestdag met grootse feestelijke activiteiten zoals straatfeesten, optochten, muziekoptredens en meer. Het is ook een dag waarop Nederlanders hun liefde voor het land uiten en trots zijn op hun nationale identiteit. Alle dames, heren en kinderen lopen rond in hun mooiste en grappigste oranje outfits. Het feest staat overdag voornamelijk bekend om de rommelmarkten die er in werkelijk iedere stad en dorp te vinden zijn. Hier verkopen voornamelijk kinderen hun oude spulletjes en knutselwerken. Daarnaast zijn er ook vaak plekken waar kinderen typische Koningsdag spelletjes kunnen spelen zoals spijkerpoepen, zaklopen en koekhappen. Bovendien zijn er kraampjes waar kinderen kunnen knutselen, zoals het maken van een oranje kroon van karton. Ook zie je regelmatig kinderen voorbij lopen met geschminkte gezichtjes. Er is overal in elke hoek gezelligheid te vinden. Veel mensen zijn nog moe van het vieren van Koningsavond, hetgeen bijdraagt aan het feit dat de feestdag over het algemeen vrij rustig verloopt.

De traditionele oranje tompouces
Oranje tompouces
De bekende oranje tompouces

1. Amsterdam: vier Koningsdag op jouw eigen manier

Amsterdam is een geweldige stad in Noord-Holland om Koningsdag te vieren vanwege de vele activiteiten die hier altijd worden georganiseerd. Er is ieder jaar het grote Kingsland festival in Amsterdam waar je kunt genieten van een verscheidenheid van artiesten. Daarnaast zijn er Koningsdag optochten, markten met verschillende kraampjes, een prachtige parade, vrijmarkten en andere evenementen. De vrijmarkt begint om 6 uur ’s ochtends en eindigt om 8 uur ’s avonds. Populaire locaties zijn onder andere het Vondelpark, Rembrandtplein en Museumplein. De stad is ’s avonds ook verlicht met felgekleurde lampen, waardoor de sfeer als vanzelf gezellig en feestelijk wordt. Bovendien is Amsterdam dé leukste locatie voor het grootste gayfeest na Pride. Alle homoclubs en -bars hebben namelijk hun eigen feestavonden om Koningsdag te vieren! Zo kan iedereen hier op zijn of haar eigen manier een geweldige ervaring beleven. Woon je niet in de buurt en wil je toch graag in Amsterdam Koningsdag vieren? Boek dan voor één of twee nachtjes een leuk vakantiehuisje in Amsterdam zodat je niet ver hoeft te reizen.

Kanaalbootparade in Amsterdam op Koningsdag
Kanaalbootparade Amsterdam Koningsdag
Kanaalbootparade in Amsterdam tijdens Koningsdag

2. Utrecht: perfect voor jong en oud

Utrecht is een ideale stad binnen de gelijknamige provincie Utrecht om Koningsdag in te vieren. Het is centraal gelegen in Nederland en dus makkelijk te bereiken voor veel mensen. Utrecht heeft een unieke mix van moderne en traditionele Koningsdag activiteiten die iedereen in de stemming brengen. De vrijmarkt begint al op woensdagavond om zes uur ’s avonds en eindigt om dezelfde tijd de volgende dag op 27 april. De meest bezochte locaties zijn onder andere het Neude, Stadhuisplein en Janskerkhof. Voor de liefhebbers van kunst en cultuur is er ook van alles te beleven. Er zijn verschillende musea en galerieën in de stad waar bezoekers kunstwerken uit verschillende tijdperken kunnen bekijken. Voor muziekliefhebbers zijn er ook veel opties. Natuurlijk vinden er ook tal van concerten en festivals plaats waar bezoekers aan kunnen deelnemen. Voor de kleintjes wordt er een ontzettend leuke kinderdisco georganiseerd. Na een dag vol leuke activiteiten kunnen volwassen bezoekers genieten van een heerlijke avond in één van de vele bars en clubs in Utrecht. Hier kun je dansen, lachen en genieten van live muziek. Er is ook een uitgebreid aanbod aan restaurants waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten. Zou je graag Koningsdag in Utrecht willen vieren maar vindt je de reistijd toch te lang? Door een vakantiehuisje in Utrecht te boeken kun je eenvoudig alles binnen een paar minuten bereiken.

Gezelligheid op straat op Koningsdag
Gezelligheid in de straten op Koningsdag
Gezelligheid op Koningsdag

3. Eindhoven: gegarandeerd een geweldig Koningsdag feestje!

Eindhoven staat natuurlijk bekend als dé locatie binnen Noord-Brabant om Koningsdag te vieren. De stad is gezellig, er is veel te doen en het is een geweldige plek om samen deze gezellige nationale dag te vieren. Met vele evenementen, activiteiten en optredens, is er voor iedereen wat te doen. Op Koningsavond op 26 april en 27 april op Koningsdag zelf kun je in Eindhoven gratis het Royal Dutch festival bijwonen op het Stadsplein. Voor de meeste mensen is Koningsdag een dag om te genieten van de zon, muziek en gezelligheid. Ook in Eindhoven wordt de dag gevierd met een groot vrijmarkt evenement in het Stadswandelpark. Er zijn muzikale optredens, kraampjes met leuke spullen en kleding, en nog veel meer. Voor kinderen is er ook genoeg te doen, want er zijn speciale kinderzones aanwezig die ingericht worden met verschillende spellen, activiteiten en attracties. Voor de oudere generatie biedt het veel historische bezienswaardigheden. Er is ook een speciale koninklijke wandelroute die de bezoekers langs de mooiste plekjes van Eindhoven leidt. Klinkt Koningsdag in Eindhoven vieren geweldig maar de reistijd niet zo? Boek eenvoudig een vakantiehuisje in Eindhoven en geniet volop van de leukste activiteiten en feestjes!

Mensen dragen traditioneel oranje kleding en schmink op Koningsdag
Mensen met oranje kleding op Koningsdag
Mensen dragen traditioneel oranje kleding en schmink

4. Zwolle: Kingdance Festival en meer

Koningsdag in Zwolle is altijd een bijzondere gebeurtenis in Overijssel. De stad bruist van de gezelligheid en de inwoners maken er graag een feestje van. In Zwolle is er altijd veel te doen en te beleven tijdens Koningsdag. Er worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld het gigantische Kingdance Festival bijwonen. Dit festival begint op Koningsnacht op 26 april en vindt ook op Koningsdag zelf plaats op 27 april. Echter is er ook voor de kleintjes is er genoeg te beleven. Zo is er vaak voor de kinderen een springkussen, kraampjes waar je hun gezicht kunt laten schminken en een speciale kindermiddag. Bovendien is er natuurlijk ook hier een grote vrijmarkt met allerlei leuke kraampjes en leuke spullen om te kopen. De avond belooft altijd een geweldige tijd voor de volwassenen. Er zijn verschillende bars en restaurants waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en de hele avond kunt feesten. Daarnaast zijn er verschillende optredens, zoals live muziek, dansshows en komieken. Koningsdag in Zwolle is ook een goede gelegenheid om de stad te verkennen. De prachtige oude binnenstad is een must-see. Daarnaast zijn er veel mooie parken waar je kunt genieten van de natuur. Als je te ver weg woont maar toch Koningsdag in Zwolle wilt bijwonen, kun je via Vakantiehuisjes.nl als oplossing eenvoudig een vakantiehuisje in Zwolle boeken.

Mensen bezoeken een vrijmarkt op Koningsdag
Gezellige vlooienmarkt op Koningsdag
Gezellige vrijmarkt op Koningsdag

5. Groningen: dé plek in het noorden

Groningen is een groot liefhebber van Koningsdag. De stad begint dan ook al om 7 uur ’s ochtends met het openen van de vrijmarkt op het Noorderplantsoen. De stad heeft een geweldige sfeer, waardoor het een leuke locatie is om te genieten van een feestelijke gelegenheid. In Groningen komt Koningsdag tot leven met een breed scala aan activiteiten en optredens. Je kunt hier net zoals in Amsterdam het populaire Kingsland festival bijwonen. De stad is de thuisbasis van de grootste Koningsdag-viering in de gelijknamige provincie Groningen. Veel mensen uit het midden en zuiden van het land boeken daarom op tijd een vakantiehuisje in Groningen om het te kunnen ervaren. Heel de stad komt tot leven! Er worden daarnaast natuurlijk ook voldoende kindvriendelijke activiteiten georganiseerd, zoals traditionele Koningsdag spellen zowel als schmink- en knutselkraampjes.