Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De mooist bezienswaardigheden van Ieper

De stad Ieper is een de grootste steden in België en de moeite waard van een stedentrip. Ieper biedt vermaak en bezienswaardigheden maar is ook voor een gedenkplaats voor de gruwelen in de Eerste Wereldoorlog. Hier vonden een paar grote veldslagen plaats. Geen van de partijen behaalde er veel voordeel mee, maar honderdduizenden soldaten stierven in deze omgeving. Vergeet dan ook niet respect te tonen bij een van de vele monumenten.

De mooist bezienswaardigheden van Ieper

Een aantal bezienswaardigheden in Ieper op een rij

Ieder is een stad met veel bezienswaardigheden. Van monumenten uit het verleden tot moderne kunstwerken, alles komt samen in de Belgische stad. Wil je dus een keer wat anders dan de standaard Belgische steden zoals Antwerpen, Gent of Brugge voor je volgende vakantie? Met deze bezienswaardigheden op zak zie jij alles wat de moeite waard is in Ieper!

Attractiepark Bellewaerde

Het begon als een kleine dierentuin en nog steeds kan je er exotische dieren bewonderen. Maar het draait nu vooral om de achtbanen en andere spectaculaire attracties bij attractiepark Bellewaerde. Daarbij is er inmiddels ook een groot waterpark beschikbaar. Heb je kinderen, dan zal het moeilijk zijn ze hier vandaan te krijgen. Ideaal om naartoe te gaan vanuit je vakantiehuis aan de Belgische kust of elders.

Flanders Field Museum

Eigenlijk hadden we in Europa gedacht de tijd van de oorlogen achter ons te hebben gelaten. Dit enorme museum is volledig gericht op de Eerste Wereldoorlog en de collectie is uitgebreid. Dat geldt ook voor boeken over die roerige tijd. In de bibliotheek staan er 11.000.

loopgraven in een grasveld
Zo zagen de loopgraven er vroeger uit, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lakenhal

Net als de meeste steden in België kwam de rijkdom van Ieper in de middeleeuwen van de textiel. Een teken van die rijkdom is de lakenhal uit 1250 die compleet is opgetrokken in gotische stijl. Het pand werd in de oorlog grotendeels verwoest maar daarna zorgvuldig gerestaureerd. Het is nu een echte trekpleister, die je vanuit je luxe vakantiehuis op je gemak kunt ontdekken.

De Menenpoort

Deze statige stadspoort is een monument voor de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. De poort is gebouwd in 1927 en sinds die tijd vindt er tot op de dag van vandaag een bijzondere ceremonie plaats. Om 20.00 uur wordt de ‘last post’ geblazen voor degene die sneuvelden bij Ieper. Bezoekers zijn welkom mits ze zich respectvol gedragen. Op de borden op de poort worden de bezoekers er ook aan herinnerd dat nog steeds niet alle slachtoffers zijn geborgen. Ook nu, een eeuw later, worden er in de akkers rond de stad nog resten ontdekt.

Vooraanzicht Menenpoort op een zonnige dag
Je moet door de Menenpoort lopen om te begrijpen wat voor imposante gebouw het is.

De Kazematten

In België hoort bier er natuurlijk bij. Brouwerij de Kazematten is al eeuwen gevestigd in de stadswallen van Ieper. Ze maken een aantal lekkere speciaal bieren die je kan gaan proeven. Wil je meer weten en zien? Meld je dan online aan voor een boeiende tour door het oude pand.

Astrolab Iris

Hier heeft men zich gespecialiseerd in het bestuderen van de zon. Op een zonnige dag kan je via telescopen een spectaculair beeld krijgen van onze eigen ster. Is het toevallig bewolkt, dan is de rondleiding ook de moeite waard en zeer educatief.

Yorkshire Trench and Dug-out

Helaas zijn er vandaag weer loopgraven in Europa in gebruik, terwijl de mensheid hoopte dat nooit meer mee te hoeven maken. Het is des te meer indrukwekkend om door deze originele loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog te lopen. De bijbehorende verhalen zijn afschrikwekkend en zeker op een regenachtige dag is het onvoorstelbaar dat mensen hier soms jaren hebben doorgebracht onder de constante spanning van een mogelijke aanval.

Zoek je nog een vakantiehuisje? Hier vind je de leukste vakantiehuisjes in België.