Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 mooie historische steden in Nederland

Vakantie is eigen land wordt steeds interessanter. Vier van de afgelopen 5 zomers was het aangenaam vertoeven in ons land qua temperatuur. Ook 2023 is op dat punt zeker niet slecht begonnen. Vanuit een vakantiehuisje in Nederland kan je dan diverse kanten op; van lekker ontspannen aan het strand tot wandelen of fietsen in de natuur. Uiteraard zijn er ook de volgende mooie historische steden, goed bereikbaar met openbaar of eigen vervoer.

5 mooie historische steden in Nederland

5 mooie historische steden in Nederland op een rij

Hieronder vind je 5 mooie historische steden in Nederland. Boek een goedkoop vakantiehuisje en trek erop uit in eigen land!

1. Delft

De studentenstad Delft is altijd jeugdig en bruisend gebleven. Maar het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Hier werd Willem van Oranje vermoord en ligt hij begraven in de Nieuwe Kerk, een imposant gebouw dat uit 1300 stamt. Ook was Delft eens het centrum van Europa waar het de productie van het befaamde Delfts blauw betrof. In de musea en het centrum kan je de glorierijke historie van de stad bewonderen. Op naar Zuid-Holland!

2. Utrecht

Vooral het centrum met de vele kanalen en de gezellige horeca maakt van Utrecht een populaire stad voor een bezoekje. Op deze plek bouwden de Romeinen 2.000 jaar geleden forten om de noordgrens te beschermen. Maar het Romeinse rijk viel en eerst de Friezen en later de Franken namen hef gebied over. In 1254 werd de indrukwekkende Domtoren gebouwd. Deze is met 112 meter nog steeds de hoogste in ons land.

3. Deventer

Door de ligging aan de IJssel vestigden zich hier in 700 na Christus de eerste vissers en landbouwers permanent. Rond het jaar 1.000 werd Deventer lid van de Hanze en bloeide het een paar eeuwen als handelscentrum van Europa. Vele monumentale gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven in deze Overijsselse stad. De rivier verzandde later waardoor de haven minder belangrijk werd. Vandaag de dag kan je echter ook prachtige wandelingen maken op de oevers van de IJssel en er schitterende plaatjes schieten.

4. Leiden

Is Leiden de mooiste stad van Nederland? Die vraag moet je zelf maar beantwoorden na een bezoek. De stad kreeg al in 1266 stadsrechten en al snel daarna werd Leiden ommuurd. Dat kwam goed van pas tijdens de 80-jarige oorlog. De Spanjaarden probeerden het meerdere malen maar konden de stad niet innemen. Naderhand beloonde Willem van Oranje Leiden met een universiteit die nog steeds als een van de belangrijkste van het land geldt. De binnenstad is mooi en gezellig met veel winkels en kleine horeca. Overweeg ook eens een tochtje in een open boot om het centrum van een andere kant te zien.

5. Haarlem

Ook Haarlem dateert uit de Romeinse tijd. In de 13e eeuw kreeg Haarlem stadsrechten en breidde zich snel uit. In de 80-jarige oorlog ging het mis en namen de Spanjaarden de stad in. Nadat Willem van Oranje deze had heroverd, trokken veel gefortuneerde Vlamingen naar de stad. Hierdoor kreeg Haarlem een chique uitstraling, die ook vandaag de dag nog te bewonderen valt in de vorm van mooie gebouwen, poorten en trappen. Qua musea zijn het Frans Hals-museum en Teylers zeker de moeite waard voor een bezoekje. Verder valt er in Noord-Holland natuurlijk nog veel meer te beleven. Denk bijvoorbeeld aan een dagje Amsterdam of ga uitwaaien aan de kust.

Bekijk ook:

-          5 mooie middeleeuwse steden in Frankrijk

-          Wat is er te doen in Zeeland?