Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Top 5 meren in Europa voor een spetterende vakantie

Heb je ooit gedroomd van een idyllische vakantie aan de oevers van een betoverend meer? Europa is gezegend met talloze meren, elk met een uniek karakter en prachtige vergezichten. In dit artikel nemen we je mee op een rondreis langs de vijf mooiste meren van Europa, waar je je kunt laten onderdompelen in de natuurlijke schoonheid en genieten van onvergetelijke momenten. Deze verborgen parels bieden niet alleen adembenemende landschappen, maar ook een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden om jouw vakantie onvergetelijk te maken.

Top 5 meren in Europa voor een spetterende vakantie

Laten we onze koffers inpakken en een duik nemen in de magische wereld van Europa's mooiste locaties voor een prachtig vakantiehuis aan een meer. We beginnen onze reis met het grootste en diepste meer van Italië, Lago Maggiore. Vervolgens reizen we naar het betoverende meer van Bled in Slovenië, waar de geschiedenis tot leven komt. Het heldere blauwe water van het Meer van Genève in Zwitserland en Frankrijk zal ons vervolgens betoveren, voordat we de rust van het Plitvice-meren Nationaal Park in Kroatië ontdekken. Tot slot sluiten we onze reis af met het mystieke Loch Ness in Schotland, waar we misschien wel het meest beroemde mythische wezen ter wereld tegenkomen.

Waarom kiezen voor een vakantie aan een meer?

Laat je gedachten wegdrijven naar de betoverende wereld van glinsterende wateroppervlakken, omlijst door groene bossen en het zachte gezang van vogels die je zorgen wegnemen. Stel je eens voor dat je de ochtend begint met een verfrissende duik in het rustige water of een ontspannende wandeling langs de oevers, terwijl de zon opkomt en de mist optrekt. Een vakantie aan een meer biedt je de mogelijkheid om deze dromen werkelijkheid te laten worden en nog veel meer.

De mogelijkheden voor recreatie en avontuur zijn vaak eindeloos. Zo kun je er vrijwel altijd zwemmen, maar in de meeste gevallen ook vissen en allerlei watersporten beoefenen. Denk hierbij aan kanoën en suppen, zowel als kitesurfen en zeilen. Op het strand zelf kun je vaak volleyballen, frisbeeën en bijvoorbeeld genieten van ouderwets vliegeren. Bovendien kun je wandelen, fietsen of picknicken in de omringende natuur. Een meer biedt plezier voor het hele gezin, met activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

1. Lago Maggiore - Italië

Het Lago Maggiore, gelegen op de grens van Italië en Zwitserland, is het op één na grootste meer van Italië en een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Het meer strekt zich uit over een indrukwekkende 65 kilometer en is omgeven door weelderige vegetatie, schilderachtige stadjes en majestueuze bergen. Er zijn verschillende vakantiehuizen aan het strand van Lago di Maggiore te vinden; van simpele chalets tot weelderige villa’s.

Een verblijf aan Lago Maggiore is niet compleet zonder de Borromeïsche Eilanden te verkennen. Deze prachtige eilanden, gelegen in het midden van het meer, zijn beroemd om hun weelderige tuinen, historische villa's en pittoreske dorpjes. Maak een boottocht rond het meer en geniet van de adembenemende schoonheid van deze unieke bestemming. Verken ook de exotische Villa Taranto, dwaal door pittoreske Cannobio en geniet van het adembenemende uitzicht vanuit de kabelbaan naar Mottarone.

Uiteraard kun je vanuit een vakantiehuis in Lago Maggiore genieten van talloze watersportactiviteiten, zoals zeilen, windsurfen en kanoën. Voor de avonturiers onder ons is er de mogelijkheid om te paragliden en te genieten van een adembenemend uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Je komt dan ook zeker thuis met vakantiefoto’s waar je niet op uitgekeken raakt.

bootjes op het Lago Maggiore
Lago Maggiore is het grootste meer van Italië

2. Meer van Bled - Slovenië

Het Meer van Bled is een sprookjesachtige bestemming, gelegen aan de gelijknamige stad Bled in de Julische Alpen in Slovenië. Het azuurblauwe water, het eilandje met de charmante kerk en het middeleeuwse kasteel op een klif zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden die dit meer tot een betoverende vakantiebestemming maken. Als je een vakantiehuis aan het meer van Bled zoekt, kun je kiezen uit verschillende typen accommodaties. Kies bijvoorbeeld voor een verblijf in een gezellige bungalow aan het meer, of één van vakantievilla’s met alle luxe voorzieningen waar je maar van kunt dromen.

De beste manier om het meer en zijn omgeving te verkennen, is door een traditionele Sloveense 'pletna' boot te huren en naar het eiland in het midden van het meer te varen. Aanschouw het sprookjesachtige Kasteel van Bled op een klif, beklim de 99 treden naar de Maria Hemelsvaartskerk en geniet van het adembenemende uitzicht op de Julische Alpen.

Het boeken van een vakantiehuis aan het Meer van Bled is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een bijzondere omgeving om te verkennen. Er zijn tal activiteiten in het landschap te doen, zoals wandelen, fietsen, paardrijden en golfen. Bovendien zijn de Vintgar-kloof en het Triglav Nationaal Park in de buurt, waar er een scala aan adembenemende natuurlijke wonderen te ontdekken valt. Fotografen zullen zich zeker niet vervelen!

uitzicht op het meer van Bled
Uitzicht op het meer van Bled en de omliggende bergen

3. Meer van Genève - Zwitserland en Frankrijk

Het Meer van Genève, ook wel het Meer van Léman genoemd, is één van de grootste meren in West-Europa en ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het is omgeven door de Alpen en de Jura-gebergte, waardoor het een spectaculair landschap biedt. Zoek je een bestemming waar je allerlei avontuurlijke activiteiten kunt doen? Dan is een vakantiewoning aan het meer van Genève in Zwitserland, of juist aan de kant van Frankrijk, een uitstekende keuze.

Aan de oevers van het Meer van Genève liggen aan de Zwitserse kant prachtige historische steden zoals Genève, met haar iconische Jet d'Eau fontein en de sfeervolle binnenstad. Ontdek de pittoreske plaatsen Evian-les-Bains en Thonon-les-Bains aan de Franse kant, terwijl je geniet van panoramische uitzichten op de majestueuze Alpen en het uitgestrekte meer.

Voor watersportliefhebbers is een vakantiehuisje aan het Meer van Genève is ideaal. Je hebt volop mogelijkheden om te zeilen, windsurfen, kajakken en duiken. Daarnaast is er genoeg te doen in de omgeving. Er zijn allerlei wandel- en fietspaden om te volgen en je kunt zelfs wijnproeven bij lokale wijnhuizen.

bloemen, het meer van Genève en bergen op de achtergrond
Het meer van Genève is zowel romantisch als imposant

4. Plitvice-meren – Kroatië

Het Plitvice-meren Nationaal Park, gelegen in het hart van Kroatië, is een UNESCO-werelderfgoed en bestaat uit 16 onderling verbonden meren, omringd door weelderige bossen en wel 90 indrukwekkende watervallen. Deze magische locatie ziet eruit alsof het werkelijk in een sprookjesboek hoort en biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring.

De Plitvice-meren variëren in kleur van smaragdgroen tot turquoise en zijn verbonden door een reeks spectaculaire watervallen. Wandelpaden en houten loopbruggen leiden je door het park, waaronder ook langs de magische Veliki Slap-waterval. Het park is bovendien de thuisbasis van diverse flora en fauna, waaronder beren en wolven. Geduldige vogelspotters kunnen er tevens zeldzame vogelsoorten fotograferen.

Er zijn verschillende vakantieparken gelegen in de buurt van het natuurpark, zowel als vakantiehuisjes van particuliere eigenaren. Je kunt kiezen voor een luxe appartement in één van de steden dichtbij, of voor een vrijstaand vakantiehuisje nabij de Plitvice-meren zoals een villa. Daarnaast zijn er ook goedkope alternatieven te vinden, zoals een chalet.

uitzicht op de Plitvice-watervallen
De Plitvice-meren worden vergezeld door indrukwekkende watervallen

5. Meer van Loch Ness – Schotland

Loch Ness, gelegen in de Schotse Hooglanden, is misschien wel het meest bekend om zijn legendarische inwoner, het monster van Loch Ness, of "Nessie". Het meer in Schotland is echter veel meer dan alleen een thuis voor dit mythische wezen. Met zijn diepe, donkere water en de omliggende groene heuvels, biedt Loch Ness een betoverend landschap en talloze mogelijkheden voor activiteiten en avontuur. In de omgeving vindt je diverse natuurreservaten, waar je unieke flora en fauna kunt ontdekken en genieten van de serene schoonheid van de Schotse Hooglanden.

Hiervandaan kun je boottochten maken over het meer, op zoek naar een glimp van Nessie, of de omliggende dorpen en kastelen verkennen, zoals het beroemde Urquhart Kasteel. Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten in de omgeving, met tal van paden die je door het prachtige landschap leiden. Vergeet ook niet de nabijgelegen whiskydistilleerderijen te bezoeken, waar je enkele van de beste Schotse whisky's kunt proeven.

Wie graag wilt verblijven in een vakantiehuisje aan het Loch Ness meer, kan een keuze maken uit tal van prachtige accommodaties. Zo kun je ervoor kiezen om te slapen in een klassieke cottage, maar ook een moderne villa of een appartement in een stad dichtbij.

uitzicht op de ruïnes van Urquhart Castle aan Loch Ness
Urquhart Castle kijkt uit over Loch Ness

Méér meren!

Houd je niet van stilzitten, zelfs tijden jouw vakantie? Ben jij snel uitgekeken op eenzelfde plaats of omgeving? Dan ben jij vast iemand die het leuker vindt om steeds van locatie te wisselen. In dit geval ben je misschien geïnteresseerd in waar je oneindig van meer naar meer kunt reizen, terwijl je steeds verblijft in een ander vakantiehuisje. We vertellen je dan ook graag in welke Europese landen je de meeste meren kunt vinden. Binnen Europa zijn de landen met de meeste meren Finland, Zweden en Noorwegen. Hier zijn dus ook talloze vakantiehuizen aan een meer te vinden. Ben je benieuwd welke dit zijn? Bekijk dan op Vakantiehuisjes.nl het grootste aanbod van vakantiehuizen in Zweden en vakantiewoningen in Noorwegen Zo geniet je van een zeer afwisselende vakantie en raak je gegarandeerd nooit verveeld!

Conclusie:

Europa's meren bieden een ongeëvenaarde schoonheid en diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden voor een onvergetelijke vakantie. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur, of een combinatie van beide, deze vijf prachtige meren bieden voor elk wat wils. Bezoek Lago Maggiore voor een vleugje Italiaanse charme, ontdek het sprookjesachtige Meer van Bled, laat je betoveren door het Meer van Genève, ervaar de natuurlijke wonderen van het Plitvicemeren Nationaal Park en dompel uzelf onder in de mystiek van Loch Ness.

Begin vandaag nog met het plannen van uw droomvakantie en ontdek de verborgen parels van Europa's mooiste meren. Je zult ongetwijfeld met onvergetelijke herinneringen en verhalen terugkeren om te delen met vrienden en familie.